StoryEditorOCM
Dalmacijasezona se bliži...

Kambelovčani na nogama: I mi imamo smeđu lagunu

10. travnja 2016. - 23:16

Kambelovčani su zgroženi svakodnevnim ispuštanjima fekalija u more. Višemjesečno ispuštanje fekalija kroz dva ispusta u samom centru Kambelovca, unatoč tome što su se na tom mjestu donedavno izvodili radovi na izgradnji dva kolektora, bio je dovoljan razlog organiziranog okupljanja grupe građana s ciljem upozoravanja nadležnih kako je krajnje vrijeme da se ispusti konačno zatvore.

Da stvar bude još i gora, u neposrednoj blizini ispusta nalaze se apartmani, te obližnje plaže koje su prošloga ljeta bile krcate kupačima.

- Okupili smo se kako bismo ukazali na propust, nastao vjerojatno pri izvođenju radova na kolektorima. Iz dva ispusta stalno izlaze fekalije, iz jednog koji nije nikada bio saniran i iz jednog kroz koji do prije nekoliko mjeseci nismo uočili ispuštanje, već tek nakon završetka radova. Fekalije plivaju po moru, širi se smrad, ne samo da nije ugodno za vidjeti nego je i opasnost za zdravlje. Ako se tako nastavi, ugrožena je obližnja plaža kojoj gravitiraju i motel i hotel, a sezona nam je pred vratima - upozorava Vinko Britvić, naglasivši da u blizini ima i popriličan broj apartmana koji se iznajmljuju.

O ovom problemu građani su nekoliko puta pokušali kontaktirati nadležne, no problem je i dalje tu.

- Nas nekolicina više puta smo pokušavali dobiti nekog od nadležnih, posebno u Gradu, no ništa se nije do sada poduzelo - kazao je Hrvoje Frančić.

I dok se u ostatku Kaštela uglavnom hvale sve čistijim morem, Kambelovčani od Grada traže pomoć i reakciju kako bi more i u njihovu mjestu bilo čisto.

- Netko napokon treba reagirati. Nikome tko ovdje živi nije svejedno što se događa, ali naglašavamo da smo na pragu turističke sezone i krajnje je vrijeme za reakciju jer bi smrdljivi i za zdravlje opasni dojmovi, koje turisti odnesu sa sobom, mogli biti itekako loša reklama za Kaštela - poručili su građani.

'Strpite se još malo'

Iz Grada ističu kako se radi se o dijelu starog kanalizacijskog sustava koji još uvijek nije spojen na glavni kolektor za pročišćavanje otpadnih voda. 'U idućih godinu dana, kada se radovi koji su u tijeku dovrše, obavit će se i spajanje, tako da takvih problema u budućnosti više neće biti', izjavio je Ivan Udovičić, gradonačelnik.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 04:32