StoryEditorOCM
Dalmacijakonferencija ZA NOVINARE pred vratima godinu dana zatvorenog rodilišta u sinju

IZIGRANA OBEĆANJA Rodilište ukinuto! Što je iduće? Alka?

Piše PSD.
11. svibnja 2011. - 11:38
U utorak se navršila godina dana otkako je odlukom inspekcije Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi zatvoreno rodilište u Sinju. Istoga dana zatvorena su rodilišta u Imotskom i Makarskoj.

Tim povodom ispred prostorija sinjskog rodilišta konferenciju za novinare održali su primalje i ginekolozi te nezavisni vijećnik Miro Bulj. Na zatvorena ulazna vrata postavili su plakat s porukom: “Rodilište ukinuto! Što je iduće? Alka?”

Ginekolog dr. Ivan Nasić, bivši voditelj rodilišta i Ispostave Doma zdravlja, podsjetio je da su poslije zatvaranja rodilišta u Sinju svi obećavali njegovo ponovno otvaranje, uključujući ministra Darka Milinovića i premijerku Jadranku Kosor koja je lani na Sinjskoj alci kazala da će se alkari ponovno rađati u Sinju.

- Ministarstvo je izradilo projekte adaptacije prostora u našem i zatvorenim rodilištima u Imotskom i Makarskoj. Početkom travnja raspisan je natječaj za izbor izvođača radova za adaptaciju prostora u Sinju, a sedam dana kasnije i za Imotski i Makarsku. Jučer smo neslužbeno saznali da je natječaj poništen pa se pitamo što se događa. Godina je izgubljena jer nisu riješeni prostor ni kadrovi - kaže dr. Nasić.

- Nas pet primalja živjelo je u iščekivanju da ćemo se napokon vratiti na posao. Bojimo se za svoj socijalni status. Mi smo, evo, zatvoreni punu godinu dana, a rodilište u Metkoviću, koje je lošije od našega, i dalje radi. Zašto različiti aršini? Pozivam premijerku Kosor da održi obećanje - kaže primalja Maja Bazina.

- Ravnatelj Doma zdravlja dr. Miran Propadalo uništio je zdravstvo u Sinju, a njegov nasljednik dr. Dragomir Petric to je uspješno nastavio. Ličko-senjska županija ministra Milinovića ima bolnicu i četiri doma zdravlja, s manje stanovnika nego Cetinska krajina. Zato i mi tražimo samostalni Dom zdravlja.

Ako do kraja ovoga tjedna ne počne adaptacija prostora našeg rodilišta, okupit ćemo koordinaciju svih udruga koje su prošle godine sudjelovale u prosvjedima i dogovoriti se o novim akcijama koje će biti puno radikalnije. Do tada ćemo ovim plakatom “ukrasiti” zgradu Županije - veli Miro Bulj.

tONI PAŠTAR

Dr. Milinović: Natječaj nije poništen

 - Natječaj nije poništen, a hoće li biti, vidjet ćemo. Žene u Sinju i ostalim rodilištima će rađati kada budu imale iste uvjete kao i sve žene u RH. Tražimo dodatne mogućnosti kako bismo otvorili rodilišta u Sinju, Imotskom i Makarskoj. Razgovaramo i pregovaramo sa svima i nadam se kako ćemo naći rješenje - kazao je ministar Darko Milinović. a.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2024 06:21