StoryEditorOCM
Dalmacijafenomeni

I Japanci žele znati koliko je duboko Crveno jezero

Piše PSD.
21. rujna 2013. - 18:14
Imotski svjetski prirodni fenomen Crveno jezero i dalje je u središtu pozornosti znanstvenika. Nakon što je 1998. godine prvi put detaljnije, ali ne i do kraja, ispitano, ovih dana obavljaju se i posljednje pripreme za novo ispitivanje koje bi trebalo dati ključne odgovore o dubini jezera koja je još uvijek nepoznanica.

Već su za to ispitivanje vrijedni članovi Planinarskog društva “Imotski” i Ronilačkog kluba “Crveno jezero”, zajedno s Turističkom zajednicom, obavili određene pripreme. Postavili su žičano dizalo od glavne vidilice do same površine vode u dužini od 310 metara. Na površini jezera napravljena je i pontonska platforma s koje će se obavljati ispitivanje dubine pomoću posebne mini podmornice.

Projekt se radi se u suradnji s Građevinskim fakultetom iz Splita te Sveučilištem Kyoto iz istoimenoga grada u Japanu. Naime, znanstvene veze ova dva sveučilišta svoj odraz imati će u ispitivanju hidrologije dalmatinskog krša, a posebno specifičnostima Crvenoga jezera.

Dvojica japanskih stručnjaka iz Kyota Yosuke Yamashiki i Shiego Fujiki sa svojim domaćinom asistentom na Građevinsko-arhitektonsko-geodetskom fakultetu u Splitu Ivom Andrićem posjetili su Imotski odnosno Crveno jezero.

Dalmatinski krš - nepoznanica

- Temeljne spoznaje hidrologije dalmatinskog krša, pa tako i Crvenoga jezera još nisu do kraja istražene, pa će i ovo sljedeće ispitivanje uz pomoć japanskih kolega dati još jasniju sliku toga fenomena. Njihova ispitivanja diljem svijeta o sličnim pitanjima bit će i nama vrlo korisna. Ovo jezero uistinu je jedinstveno u svijetu i upravo bi ono moglo dati mnoge odgovore o hidrologiji krša - izjavio nam je Ivo Andrić.

- Crveno jezero stvarno je svjetski raritet. Neobično nas podsjeća na jedno slično jezero u Nevadi u SAD- koje je duboko 500 metara. Voda u Crvenom jezeru prema ispitivanjima jako je čista, što daje i posebnu dimenziju ekološkoj komponenti, ali i obvezuje da se do kraja istraži. Mi ćemo u tom pogledu dati punu podršku - riječi su prof. Yosuke Yamashikija. U Imotskom za ovu akciju ispitivanja Crvenoga jezera vlada golemo zanimanje javnosti.

Svi očekuju da bi ispitivanje moglo dati konačno i rješenje nepoznanice o njegovoj stvarnoj dubini. Hoće li novi zaron sofisticirane podmornice s tristo metara dugim optičkim kabelom za izravno prenošenje slike na monitore postavljene na specijalno izgrađenoj platformi, dati taj podatak - vidjet ćemo.

Piše i snimio Braco Ćosić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2024 08:26