StoryEditorOCM
Dalmacijabaška voda

Hvidra: Ne dirajte prava pripadnika HVO-a!

Piše PSD.
6. listopada 2013. - 20:27
U sklopu svehrvatskih dana sportskog natjecanje invalida Domovinskog rata, u Baškom polju održana je tribina o temi provođenja odredaba zakona kojima se reguliraju prava HRVI-ja i HVO-a, zatim o odredbama Međudržavnog ugovora između RH i BiH oko pomoći braniteljima i stradalnicima.

Vodila se rasprava o aktualnim problemima oko poništavanja rješenja o statusu ratnoga vojnog invalida za pripadnike HVO-a.

Tribini je nazočila pomoćnica ministra branitelja Nevenka Benić, predsjednik Odbora za branitelje u Parlamentu FBiH Ivo Tadić, savjetnik predsjednika Vijeća ministara BiH za pitanja branitelja Pavo Šljivić, ministar za pitanje branitelja Zapadno-hercegovačke županije Mladen Begić, pomoćnik ministra za pitanja branitelja Hercegovačko-neretvanske županije Mirko Blažević, uprava za pitanje branitelja srednje Bosne, predsjednici tijela i svih udruga HVIDRA-e HVO-a Herceg-Bosne.

Tribini su nazočili hrvatski ratni vojni invalidi Domovinskog rata iz svih županijskih udruga HVIDRA-e RH i Zajednice udruga HVIDRA-e Grada Zagreba.

Branitelji iz BiH iznijeli su zaključke Glavnog odbora HVO-a HB s nedavno održane sjednice, koji su jednoglasno podržani, kao reakciju na ukidanje njihovih prava. Smatraju ništavnim rješenje kojim se negira njihov doprinos u obrani suvereniteta Hrvatske.

Njime se zapravo poništava zapovjedna struktura HV-a i MORH-a, a koji su direktno zapovijedali postrojbama HVO-a. Njime se poništavaju i odličja dobivena za obranu koja im je dodijelio vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH dr. Franjo Tuđman.

HVIDRA HVO BiH stoji iza svoga članstva, ali ne može preuzeti odgovornost za rješenja Ministarstva branitelja RH o gubitku stečenih prava, te preporučuje članstvu da podnesu tužbu u zakonskom roku. Oni traže od Vlade RH pisano jamstvo da se neće dirati zakonom stečena prava za stradalnike južnog bojišta.

Vašim pisanim jamstvom spremni smo na povlačenje i ne podnošenje daljnjih tužbi, poručuju pripadnici HVO-a. Prihvaćamo sva zakonska rješenja Vlade i Sabora RH koja reguliraju prava pripadnika HV-a, kao i pripadnike HV-HVO-a.

Osuđujemo postupke ratnih vojnih invalida koji su do sada tužili RH i prouzročili ovakvu situaciju zbog svojih osobnih materijalnih interesa, te nam doveli u pitanje gubitka prava u RH za 10.009 korisnika mirovina to jest roditelja, djece, supružnika i ratnih vojnih invalida, jedan je od zaključaka.
ANA DRAGIČEVIĆ
FOTO: IVO RAVLIĆ / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 08:09