StoryEditorOCM
Dalmacijanepromišljeno

‘Granatirano’ Crveno jezero: imotski biser na udaru bolesnih umova

Piše PSD.
2. lipnja 2010. - 12:27

Jedna granata od 128 milimetara, vrlo ubojito eksplozivno sredstvo, bačena je u grotlo imotskog bisera Crvenog jezera. Onaj tko je učinio to nedjelo očito nije računao da bi se granata mogla zaustaviti tik ispod glavne vidilice.

Ostala je u vreći, zaglavljena. No, prema tragovima i razbijenim stijenama u neposrednoj blizini odbačene granate, na strmini koja vodi u grotlo jezera najvjerojatnije je bačeno još eksplozivnih naprava, koje su završile u vodi jezera. Moguće jeda su se neke i zadržale na strmim liticama.

Pirotehničari na zadatku, ima li još granata u jezeru

Slučajni prolaznici obavijestili su policiju, koja je upozoravajućom trakom obilježila dio vidilice, kako bi zabranila prilaz granati. Ekipe pirotehničara, koliko doznajemo, dolaze u Imotski u srijedu, kako bi deaktivirali granatu, te ustanovili postoji li još neka.

Ovaj čin nekog neodgovornog ljubitelja ubojitog arsenala svakako je za osudu. U prvom redu jer je bacanjem granata doveo u opasnost i sebe i brojne posjetitelje jezera, te na jedan način zagadio i okoliš tog zaštićenog prirodnog fenomena.

Nakon niza primjera bacanja otpada i strvina u zaštićene imotske spomenike prirode, Modro i Crveno jezero, ovo je još jedna potvrda da bi oni morali konačno imati i čuvare, svoju fizičku zaštitu.

tekst i foto: braco ćosić

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2024 08:15