StoryEditorOCM
Dalmacijapobuna

Građani: Ne dirajte nam stabla; Komunalci: Osiguravamo vam prolaz

8. veljače 2016. - 18:51
Kastel Kambelovac, 050216. Sjeca stabala u ulici Dudanov Put. Komunalno poduzece Kastela izdvojit ce 150 000kn za sjecu stabala te uredjenje kruznog toka i prosirenje nogostupa sa kojim ce dobit vecu sigurnost gradjana. Na fotografiji: Radovi u ulici Dudanov Put. Foto: Zvonimir Barisin/CROPIX

Trebaju li nam danas uređene prometne površine i dugoočekivani nogostupi, ili sigurnost pješaka i dalje mora biti dovedena u pitanje zbog drvoreda stabala? Pitanje je to oko kojega se zadnjih dana u Kaštel Kambelovcu lome koplja, nakon što je Vlastiti pogon grada Kaštela započeo s radovima na Dudanovu putu.

Iako radovi za cilj imaju uređenje prometnice, jedne od glavnih ulica koja spaja staru kaštelansku cestu s centrom mjesta, ne manjka polemika i kritika pojedinih građana, koje se uglavnom odnose na provedenu sječu stabala i uklanjanje postojećeg rotora.

Među njima i Jasenka Perišin Blandford, turistička vodičica koja smatra kako je sigurnost građana svakako važna, a još važnijim drži sačuvati ono što su nam preci ostavili u naslijeđe, misleći na drvorede stabala kojih danas više nema.

Šteta je učinjena

- Evo, pogledajte danas ovu ulicu. Potpuno je ogoljena. Posječena su gotovo sva stabla i to nije dobro. Šteta je već učinjena. Aleja oleandara koja je tu bila više ne postoji. To je bio ponos Kambelovca, kao i kružni tok koji je bio na dnu ulice, a danas je nestao pod najezdom mehanizacije. Današnje potrebe građana i zakonske obveze oko postavljanja nogostupa svakako su opravdane. Ali ne na ovakav način. Grad je mogao duž cijele ulice otkupiti po metar širine privatnih zemljišta i izgraditi nogostup, jer je takva praksa do sada bila u Kaštelima. Prije početka radova mogla se organizirati javna rasprava pa da vidimo što mi građani imamo reći. To je izostalo, ali je zato na internetu od Mjesnog odbora izašla informacija o odluci da se pokreću radovi zbog ispunjavanja nekakvih zakonskih propisa - žali se Jasenka Perišin, tvrdeći kako sve ovo što se dogodilo ne pridonosi turističkoj slici i razvoju turizma u Kaštelima.

Prerasla su prostor

S druge pak strane, nadležni u gradskom komunalnom pogonu imaju potpuno drukčiji stav.

- Radi se o ulici koja je uska, nema nogostupa i na određeni način su je stabla zatvorila. Naša komunalna obveza je da osiguramo nesmetan i siguran prolaz pješacima i odgovarajući protok prometa. Zbog toga smo sa zapadne strane ulice odlučili posjeći stabla, kako bi na tom mjestu napravili nogostup. Tu se nalazio i rotor koji smo srušili, koji nije odgovarao današnjem stanju, jer i rotor i ulica uređeni su prije više od 50 godina, kada je broj automobila bio daleko manji, kao i broj stanovnika te kada su uvjeti života bili potpuno drukčiji. Dakle, cilj radova je uspostava nove, sigurnije prometne komunikacije kao i novo uređenje javne rasvjete - kazao nam je o radovima upravitelj Vlastitog pogona Ivan Čagalj.

- Stabla su stara više desetaka godina i prerasla su taj prostor. Uglavnom su bila previsoka, zatvorila su dotok svjetla drugim stablima u blizini, korjenjem su oštetila kolnik i pojedine ogradne zidove. Sječom ovih stabala druga stabla će moći „disati“ i mislim da slika ove ulice za neko vrijeme, neće biti manje zelena, Ujedno, ako netko od susjeda želi na svom zemljištu posaditi neko novo stablo, Grad će im u tome svakako izići u susret i pomoći, dodao je Čagalj, odbacujući upućene kritike građana.

Sporni čempresi

- Prvu fazu radova na Dudanovu putu izvode djelatnici Vlastitog komunalnog pogona, što podrazumijeva rezanje stabala i premještanje javne rasvjete. Drugu fazu, radove na prometnici, odradit će tvrtka "Tehnograd". Ovaj projekt trebao bi se realizirati u sljedećih mjesec dana, a Grad će koštati do 150 tisuća kuna - izjavila nam je pročelnica za komunalu Marija Pelivan, najavljujući kako nakon završetka radova na red za rekonstrukciju dolaze i druge ulice na području Novog, Štafilića i Lukšića.

A upravo na području Kaštel Lukšića u Ulici hrvatskih branitelja građani godinama negoduju zbog opasnog drvoreda starih dotrajalih čempresa koji za vrijeme jake bure završavaju na krovovima privatnih kuća, ali i prijete sigurnosti građana koji tuda prolaze. Građani su potpisali i peticiju kojom traže micanje spornih čempresa te se zalažu za sadnju novih, manjih stabala koja bi bila prikladnija a oku ugodna za pogled.

Šef komunalaca Ivan Čagalj upoznat je s tim problemom i najavio je kako će i uređenje čempresa biti obavljeno nakon konzultacija s hortikulturnim stručnjacima.

- Nećemo ih posjeći skroz, ali će se posao na njihovu rezanju, skraćivanju i uređenju svakako izvesti - zaključio je Čagalj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 02:49