StoryEditorOCM

Grad Kaštela i "Sunce" protiv Cemexa: održano prvo ročište

Piše PSD.
19. rujna 2014. - 13:56
Nepunih pola sata trajala je rasprava na prvom ročištu održanom u četvrtak na Upravnom sudu u Splitu, u upravnom sporu što su ga protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode pokrenuli Grad Kaštela i splitska Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj “Sunce”.

Grad Kaštela i udruga “Sunce” su 29. srpnja 2013. godine podnijeli tužbu protiv Ministarstva radi poništenja rješenja o prihvatljivosti zahvata prihvata, privremenog skladištenja i loženja krutoga goriva iz otpada (RDF/SRF) u Cemexovim tvornicama cementa Sv. Juraj i Sv. Kajo.

Podnošenje tužbi nije, međutim, moglo zaustaviti Cemexovu proceduru ishođenja dokumentacije, pa je Cemex u međuvremenu, podsjetimo, u srpnju ove godine, dobio i dozvolu za gospodarenje otpadom, odnosno dozvolu za uporabu goriva iz otpada u svom proizvodnom procesu.

Prema nalogu suda, udruga “Sunce” do sljedećeg ročišta treba precizirati svoj tužbeni zahtjev, a Grad Kaštela navesti činjenice i okolnosti radi kojih predlaže saslušanje svjedoka Stanka Ursića, Juraja Kamenjarina, Ivane Rajčić, Goranke Adam i Benedikta Aljinovića.

Sudac Silvio Čović tek tada će odlučiti ima li uopće potrebe saslušavati predložene svjedoke.

Grad Kaštela je potom u kolovozu 2013. godine podnio tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode i za poništenje rješenja o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša (IPPC dozvola) izdanog Cemexu.

Ročište je bilo također u četvrtak na splitskom Upravnom sudu. I na ovom ročištu Grad Kaštela dobio je nalog precizirati na koje okolnosti želi saslušati predložene svjedoke, iste kao i u prethodnom predmetu, uz dodatak Hrvoja Buljana. Sljedeće ročište zakazano je za studeni ove godine.

Piše Jadranka Matić
Foto: Arhiv CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 03:18