StoryEditorOCM
Dalmacijaproblem sa statikom

Dugi Rat: malo jači potres srušio bi zgradu bivše općine

Piše PSD.
14. svibnja 2012. - 12:45
Zgrada bivše općine u Dugome Ratu u takvom je stanju da bi je malo jači potres lakoćom mogao srušiti. Ne treba, istina, paničariti, ali sanacija se treba hitno obaviti kako njezini korisnici ne bi bili ugroženi - riječi su dr. sc. Jure Radnića, pročelnika katedre Betonske konstrukcije i mostovi sa splitskoga Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije.

Radnić je, na zahtjev Općine, napravio projekt sanacije vanjskih zidova pedesetak godina stare višekatnice koja se nalazi u samome središtu mjesta. No, i takva sanacija, tvrdi naš sugovornik, neće biti dovoljna jer je i unutrašnjost navedene građevine u iznimno lošem stanju.

- Premda to nije moje područje, pri obilasku interijera primijetio sam brojne pukotine koje samo dodatno pojačavaju dojam ruševnosti čitavog objekta - tvrdi Radnić.

Problem sa statikom uočen je nakon što je Općina odlučila obnoviti fasadu na spomenutoj zgradi. Radovi na šminkanju naglo su prekinuti, a trenutačno je u pripremi natječaj za izvođača radova koji bi se trebao pozabaviti rješenjima što ih je u svom elaboratu ponudio profesor Radnić.

- Ukupno će nas čitava investicija doći oko 800.000 kuna. Za našu malu općinu to je svakako značajan iznos, no ne želimo se igrati sa sigurnošću korisnika te zgrade, tako da vjerujem da će već do ljeta radovi biti zgotovljeni - ističe općinski načelnik Jerko Roglić.

Nova raspodjela prostorija po dugoratskim udrugama i društvima već je obavljena, a zgradu, ovakvu kakva jest, sada koriste tek članovi nadaleko poznatoga KUD-a ‘Dalmacija’ koji drugi prostor za vježbanje jednostavno nemaju.

VINKO VUKOVIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 09:52