StoryEditorOCM
DalmacijaPuštanje u rad početkom iduće godine

Cemex gradi Sunčanu elektranu Kozjak: smanjit će emisiju ugljičnog dioksida za 415 tisuća kilograma

Piše PSD.
13. studenog 2013. - 14:25
Započeli su radovi na izgradnji Sunčane elektrane Kozjak u CEMEX-ovu rudniku Sv. Juraj. Buduća elektrana snage 300 kWp, proizvodit će 460 MWh električne energije godišnje, što je dovoljno za zadovoljavanje energetskih potreba 150 kućanstava. Riječ je o najvećoj sunčanoj elektrani s tankoslojnom tehnologijom u Hrvatskoj, koja će značajno doprinijeti proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora u Dalmaciji.

Ubrzan rast klimatskih promjena i sve oskudniji izvori energije iz fosilnih goriva zahtijevaju pronalaženje održivijih rješenja za proizvodnju električne energije i postizanje veće energetske efikasnosti, a jedan od trenutno najkvalitetnijih načina da se to učini u Hrvatskoj jest da se iskoriste blagodati koje Dalmacija ima kao regija s velikim brojem sunčanih dana u godini.

Upravo stoga je CEMEX u suradnji s tvrtkom Fotonapon krenuo u projekt izgradnje sunčane elektrane na južnoj strani krova hale sirovine u rudniku Sv. Juraj. S obzirom na položaj i nagib krova od 33,7°koji se pokazao idealnim za ovu namjenu, na jednu trećinu površine krovišta postavit će se namoderniji tankoslojni fotonaponski moduli.
-Izuzetno mi je zadovoljstvo da se u našoj županiji, uz male i srednje, počinje i sa izgradnjom velikih integriranih fotonaponskih sustava reda veličine nekoliko stotina kW.

Naime, upravo takvi sustavi su, osim neupitnih ekoloških doprinosa, na dugi rok optimalni u smislu tehno-ekonomskih značajki u odnosu na ostale tehnologije za proizvodnju električne energije“, rekao je dr.sc. Ranko Goić, sa Zavoda za elektroenergetiku Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu.

Ukupna investicija u izgradnju sunčane elektrane iznosit će više od pet milijuna kuna, a energija će se isporučivati u elektroenergetsku mrežu, što je već ugovoreno s Hrvatskom elektroprivredom.

-Kao nositelj ovog projekta ponosni smo na ostvarenu suradnju s CEMEX-om na polju obnovljivih izvora energije i vjerujem da postoji još puno prostora u kojem dalmatinski i hrvatski poduzetnici mogu doprinijeti širenju energetski efikasnih praksi. Vjerujem da je ovo samo jedan od mnogih budućih projekata ovakvog opsega“, izjavio je Tonći Božić predsjednik Uprave tvrtke Fotonapon.

Puštanje u rad elektrane očekuje se početkom iduće godine, a predviđa se da će elektrana doprinjeti smanjenju emisija ugljičnog dioksida za otprilike 415 tisuća kilograma godišnje.

-Već smo poznati kao tvrtka koja neprestalno traži mogućnosti da vlastito poslovanje učini što efikasnijim. Pokazalo se kako je ova pozicija idealna za iskorištavanje sunčeve svjetlosti za proizvodnju električne energije, a s obzirom da je korištenje obnovljivih izvora energije važan segment naše politike održivosti, nismo dugo razmišljali o ulasku u ovaj projekt.-riječi su Trpimira Renića, predsjednika Uprave CEMEX Hrvatske.

Svečenosti početka radova nazočili su gradonačelnik Ivan Udovičić i dogradonečelnik Mili Novak.

Energetska učinkovitost važan je dio održivog razvoja tvrtke CEMEX Hrvatska. Tvrtka je u posljednjih desetak godina uložila više od 900 milijuna kuna u modernizaciju svojih postrojenje, kao i različite projekte osiguravanje energetske učinkovitosti, smanjenja doprinosa svoje proizvodnje klimatskim promjenama te održive niskoenergetske gradnje.

Fotonapon d.o.o jedna je od najuspješnijih tvrtki u Hrvatskoj koja se bavi solarnim sustavima, zajedno s partnerima nudi usluge savjetovanja, tehničke usluge i realizaciju projekata za cijelu lepezu klijenata, od kućanstava do velikih fotonaponskih sustava.

JAKOV ŽARKO
SNIMIO: JADRAN BABIĆ / CROPIX

CEMEX uvršten u dionički indeks Global Compact 100

CEMEX je uvršten u novi dionički indeks Global Compact 100 (GC100) kojeg je u rujnu pokrenula inicijativa Ujedinjenih naroda, Global Compact. Novi dionički indeks okuplja reprezentativnu skupinu kompanija posvećenih primjeni 10 osnovnih načela iz područja ljudskih prava, prava radnika, okoliša i borbe protiv korupcije i pokazuje ukupni povrat investicije u iznosu od 24.6% u posljednih godinu dana, čime nadmašuje globalno tržište dionica.

-Drago nam je što su naše politike i aktivnosti usmjerene na održivost poslovanja prepoznate na ovaj način", izjavio je CEMEX-ov predsjednik i glavni izvršni direktor Lorenzo H. Zambrano.Kompanije i ulagači već dugo traže pozitivnu vezu između odgovornih poslovnih praksi i povrata na tržištu dionica, a čini se da GC100 pruža upravo to.

Global Compact 100 indeks formiran je praćenjem rezultata uvrštenih kompanija tijekom protekle tri godine i uspoređivanjem njihovih rezultata u odnosu na globalni referentni pokazatelj (benchmark), FTSE All World indeks.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 03:22