StoryEditorOCM
Dalmacijamještani s pravom zabrinuti

Brojni ilegalni deponiji otpada

Piše PSD.
3. ožujka 2009. - 10:34

Na području Dicma je velik broj ilegalnih odlagališta otpada. Ekološki osviješteni mještani pozvali su novinare da zabilježe ovaj eko-incident.

Na predjelima Sičane, Podi i Stuble zabilježili smo desetak velikih deponija gdje se odlažu i salonitne ploče, animalni otpad, staklena vuna, građevinski otpad, najlon i dr.

Nekoliko kontejnera za otpad je zapaljeno, a mještani kažu kako je nelogično da je Općina dopustila odlaganje otpada u zelenoj zoni u Sičanima, gdje Hrvatske šume plaćaju lugara kako bi se spriječilo njegovo odlaganje.

U nekim mjestima odlaže se opasni otpad, pogotovo animalnoga podrijetla (npr. cijeli kostur krave) koji prijeti zarazom. U blizini su autobusna stajališta gdje djeca čekaju bus za školu.

 Ljeti je nesnosan smrad, dođe i do požara pa se dim od najlona širi naseljima, ispričali su nam mještani.

Kada poduzetnici kod gospodarske zone, uz loše ceste, vide i taj otpad, neki odustaju od ulaganja, tvrde mještani, uz napomenu da njihove primjedbe nemaju veze s nadolazećom predizbornom kampanjom, nego samo žele upozoriti na problem mjerodavne koje plaćaju iz proračuna.

Općinski načelnik Josip Silić nije bio dostupan, a kako nam je iz Općine rečeno, oni čiste te predjele, no za nekoliko tjedana na istim pa i novim lokacijama se pod okriljem noći pojave nove i veće količine otpada.

Pozivaju one koji primijete takve ilegalne radnje da općinskim vlastima i policiji prijave te slučajeve.

Vito Perić / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 21:29