StoryEditorOCM
DalmacijaTUŽBA  

"Alternativni otpad šteti našim građanima!"

Piše PSD.
1. rujna 2013. - 21:23

Kaštelani se ne mire s rješenjem koje je CEMEX-u izdalo nadležno Ministarstvo zaštite okoliša i prirode kojim se tvrtki dopušta upotreba krutog i drvnog otpada kao goriva, pa je slučaj kulminirao time što je Grad Kaštela podignuo tužbu. 

Potvrdila nam je to predsjednica Povjerenstva za praćenje stanja okoliša Grada Kaštela Ivana Rajčić, ističući da se Povjerenstvo slaže s podizanjem tužbe Upravnom sudu u Splitu zbog toga što je Studija o utjecaju na okoliš, a na temelju koje je izdano rješenje, utemeljena na netočnim, manjkavim i zastarjelim podacima koji predstavljaju skup neusporedivo ili netočno prikazanih statističkih činjenica koje nemaju nikakve veze s prihvatom, privremenim skladištenjem i loženjem krutoga goriva iz otpada RDF/SRF-a.

− Korištenje takvoga goriva kao energenta u suprotnosti je s Prostornim planom Splitsko-dalmatinske županije, a upravo smo na tu činjenicu upozoravali Ministarstvo tijekom postupka. Logičnim slijedom predložili smo i podizanje tužbe Upravnom sudu u Splitu protiv Rješenja o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša Ministarstva zaštite okoliša i prirode − kazala je Rajčić, upozoravajući na to da su izdana rješenja u suprotnosti o odlukama Gradskog vijeća. 

Obveza gradonačelnika Naime, Vijeće je donijelo niz zaključaka da suspaljivanje opasnog drvnog otpada kao alternativnog goriva nije prihvatljivo za građane Kaštela, pa je Ministarstvu predloženo odbacivanje predmetne Studije. Isto tako, Gradsko vijeće je na temelju izvješća Povjerenstva za praćenje stanja okoliša, s obzirom na smještaj tvornice cementa “Sveti Kajo” na samoj granici s gradom Kaštelima, zaključilo da se emisije iz te tvornice šire i imaju neposredan utjecaj na Kaštela, pa je utvrdilo neprihvatljivim i privremeno skladištenje i loženje krutoga goriva iz otpada (RDF/SRF) u tvornici “Sveti Kajo” u Solinu.

Od Ministarstva zaštite okoliša i prirode zatraženo je zaustavljanje postupka vezanog uz Studiju do konstituiranja novog Gradskog vijeća, te je obvezalo gradonačelnika da pokrene upravni spor ako Ministarstvo zaštite okoliša i prirode prije konstituiranja novoga Gradskog vijeća donese pozitivno rješenje o Studiji utjecaja na okoliš zahvata: “Prihvat, privremeno skladištenje i loženje krutog goriva iz otpada (RDF/SRF) u Tvornici cementa Sv. Juraj”. A to se i dogodilo.

Na naš upit što će poduzeti ako presuda Upravnog suda ne bude po volji Povjerenstva i Grada, Rajčić je kazala da očekuju da će Upravni sud odlučiti u skladu sa zakonodavstvom RH i EU-a.

JAKOV ŽARKO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 03:16