StoryEditorOCM
Auto-motopametna kupnja

Tražite kvalitetni rabljeni automobil? Ovo pravilo uštedjet će vam tisuće eura

Piše Neven Cesar/Autoklub
31. svibnja 2024. - 07:04

Veliki dio hrvatskih građana živi u novčanoj oskudici i svaka želja o kupnji novog automobila često se pokaže nerealnom. Ako i vas muče financije, odnosno nemogućnost kupovine novog auta - ne očajavajte. Novi automobili su ionako precijenjeni - piše Autoklub.

Tako barem tvrdi Nischa Shah, bankarica i investicijska konzultantica koju na Youtube kanalu prati više od milijun pretplatnika.

Ona na svom kanalu redovito daje financijske savjete ljudima koji pokušavaju izvući maksimum iz svog budžeta, a posljednji u nizu savjeta - vezan je za kupovinu automobila.

Nischa kaže da je kupovina novog automobila ‘financijski manje pametna odluka‘.

Razlog je deprecijacija, odnosno gubitak vrijednosti novog auta koji nakon dvije godine gubi ogromnih 25 posto početne cijene.

Dakle, jedina alternativa je kupovina rabljenog auta.

image
Ilustracija AFP

‘Ako tražite financijski najisplativiju opciju, onda vaš izbor mora biti polovnjak star tri godine‘, kaže Nischa i dodaje da u period najpametnije kupnje mogu ući auti stari do maksimalno pet godina.

‘U periodu do pet godina automobil je financijski potrošen, ali na štetu dotadašnjeg vlasnika. Dok u prve dvije godine auti u prosjeku gube 25 posto svoje vrijednosti, podaci pokazuju da između treće i šeste godine gube samo 15 posto‘, navodi Nischa koja upozorava da i kupovina rabljenog auta može biti rizična.

‘Ako poštujete pravilo od tri godine - ne znači da ste bezbrižni, nego i dalje morate paziti koji polovnjak kupujete jer bi vas potrošeni auto s vremenom ipak mogao koštati više. Loša strana je što rabljeni auto može zahtijevati osjetno veće troškove održavanja. Posebno ako ga prijašnji vlasnik nije štedio i redovito održavao.

Stoga budite oprezni, rabljeni automobili stari tri godine su na papiru najisplativija kupovina, ali ako naletite na loše održavani polovnjak, na kraju bi financijska računica mogla pasti u vodu‘, zaključuje Nischa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 20:07