StoryEditorOCM
Auto-motoneće biti gladni

Loš početak godine za njemačke proizvođače automobila, evo koliko je iznosio prihod tri najveće kompanije

Piše Hina
13. lipnja 2024. - 09:00

Njemački proizvođači automobila zabilježili su pad prodaje i dobiti u prvom tromjesečju, pokazalo je u srijedu istraživanje konzultantske kuće EY, u raskoraku s japanskim kompanijama kojima je na ruku išao slabiji jen.

Prihod njemačkih autokompanija bio je u prvom tromjesečju manji za 1,7 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, a dobit za 25 posto, pokazala je analiza EY-a.

Prihod Vokswagena, BMW-a i Mercedes-Benza iznosio je 148 milijardi eura, navodi EY u analizi ključnih financijskih pokazatelja 16 vodećih svjetskih proizvođača automobila.

Prihod svih 16 kompanija uvećan je na početku godine za 3,9 posto, na približno 493 milijarde eura.

Dobit prije kamata i poreza (EBIT) iznosila je oko 33,8 milijardi eura i bila je tek neznato veća nego na početku 2023.

Dobit japanskih proizvođača poskočila je za 87 posto, a prihod za 17 posto zahvaljujući u prvom redu znatno slabijem jenu a time i znatno povoljnijim cijenama njihovih automobila za kupce širom svijeta.

Prosječna EBIT marža u 16-članoj skupini iznosila je 7,4 posto, a najprofitabilnija je bila južnokorejska Kia s maržom od 13,1 posto. Slijede BMW s 11,1 posto i Mercedes s 10,8 posto, koji je lani zauzeo prvo mjesto, ispred matičnog Opela i multinacionalnog diva Stellantisa.

Marža američkog proizvođača električnih automobila Tesle bila je u prvom tromjesečju otprilike upola niža nego lani i iznosila je 5,5 posto.

Skupina kompanija obuhvaćenih EY-ovom analizom prodala je lani oko 15,5 milijuna automobila, otprilike tri milijuna manje nego u prvom kvartalu 2019., navodi agencija dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2024 09:02