StoryEditorOCM
Zadar plusZADAR.JPG

Zadarski fotografi osnovali Udrugu: "Cilj je stvoriti jednu lijepu priču lokalno, koja će se udruživanjem kvalitetnije čuti globalno!"

Piše Matea Gugić
8. listopada 2020. - 22:19
Na fotografiji: Toni Opačić, Filip Brala, Marko Lorenzo Blaslov, Marko Dimić, Ante Bronić, Nina Sušac i Lara ŽilićLuka Gerlanc/Cropix

Fotografija je svjedok jednog vremena, trenutak zaleđen u povijesti. Zauvijek. Moć fotografije je neupitna, što se posebno očituje danas u svijetu gdje dominiraju društvene mreže, savršene platforme za distribuciju milijardu fotografija, što dobrih, što loših, što neprimjetnih, što onih koje mijenjaju svijet...

A upravo s tim ciljem mijenjanja svoje sredine, grupa zadarskih fotografskih entuzijasta odlučila je po prvi put osnovati Udrugu. Shvatili su da, iz godine u godinu, broj strastvenih fotografa u gradu raste, da se često susreću na istim mjestima, događajima, ali i dijele mišljenja i stavove o fotografiji te načinu njene distribucije. Shvatili su također da im je najbolje da se udruže kako bi pomogli najprije sebi u jačanju svog fotografskog zvanja, a onda i drugima kojima je fotografija prije svega ljubav i medij izražavanja.

- Cilj je stvoriti jednu lijepu priču lokalno, koja će se udruživanjem kvalitetnije čuti globalno. Želja nam je povezati fotografe koji su se ostvarili u ovom gradu, a koji trenutno djeluju kao djeluju samostalno, da se okupe u Udrugu te da razmijenimo mišljenja i iskustva kako bi zajedno još više napredovali. Itekako smo svjesni da je fotografija danas način komunikacije i oni koji kvalitetnije koriste taj alat bolje se izražavaju – istaknuo je Toni Opačić, predsjednik Udruge Zadarskih fotografa koji je ujedno naglasio kako je njihova Udruga otvorena za apsolutno sve one koji imaju kvalitetnu ideju i inovativne odgovore na fotografska pitanja.

image
Toni Opačić, predsjednik Udruge
 
Luka Gerlanc/Cropix

- Mi imamo neko znanje koje smo sami, tijekom godina fotografiranja, skupili te nam je želja to podijeliti s drugima. Voljeli bismo organizirati razne edukativne radionice te svim zainteresiranima prenijeti to znanje, ali svijest o važnosti fotografije. Naravno, i guštu koji ona pruža – naglasio je Opačić, dodavši kako se nada da bi kroz Udrugu svi skupa mogli i profitirati, odnosno poboljšati i onu poslovnu stranu. 

Udrugu, za sada, čine mlade snage: poznati fotograf Filip Brala, fotoreporter Marko Dimić, planinar Marko Lorenzo Blaslov, svestrani Ante Bronić te dvije dame, Nina Sušac i Lara Žilić.

- Teško je definirati granicu između profesionalnog i amaterskog fotografa. Ja sebe ne bi nazvao profesionalcem, kao ni druge amaterima. Mi smo jednostavno jedan tim entuzijasta koji vole fotografiju, stoga ovdje nije bitno je li to nekome posao ili hobi. Najbitnije je udruženje kao takvo jer se samim time puno više ideja rađa kroz razgovor na sastancima. To je kao kakav trust mozgova! Jedan drugoga potičemo jer se razumijemo – rekao nam je Brala te otkrio kako bi se jednog dana, kad stane sa svim poslovnim obavezama, posvetio edukaciji mladih ljudi, upravo uz pomoć Udruge.

image
Filip Brala
Luka Gerlanc/Cropix

Za sad Udruga još uvijek nema prostor gdje djeluje, no vjeruju kako će brzo i taj problem riješiti jer u Gradu za njih imaju sluha s obzirom da su jedni od najačih promotora ne samo grada, već i županije. Za sada ih možete pratiti i podržati na Facebooku i Instagramu, a kako su nam otkrili, uskoro slijedi i izložba kojom će se po prvi put predstaviti javnosti.

Dame Udruge

Lara Žilić i Nina Sušac jedine su za sad ženske članice Udruge i kako su nam pojasnile već godinama djeluju zajedno.

- Imamo vrlo sličan stil i obje volimo fotografirati žene, a najdraži su nam portreti. Često zajedno odlazimo na neka zanimljiva, fotogenična mjesta i uglavnom fotografiramo jedna drugu. Vježbamo učimo se, no nadamo se da ćemo sad, kroz ovu Udrugu, još više proširiti znanje uz naše drage kolege – zaključile su djevojke.

image
Nina Sušac i Lara Žilic
 
Luka Gerlanc/Cropix
Zahvala

- Želimo se zahvaliti Ivanu Paradi i Superkul studiju koji nam je napravio logo za Udrugu - istaknuo je Opačić. 

10. travanj 2024 16:30