StoryEditorOCM
Zadar plusVINUM LAUREATUM

Udruga Vinum iz Zadra održala ocjenjivanje najboljih vina Hrvatske, a evo tko su pobjednici; Osoba godine je čovjek koji organizira zadarski festival

Piše Zadarski.hr
13. svibnja 2020. - 18:37

Iako se ocjenjivanje trebalo održati još u ožujku 2020., a laureati su trebali biti proglašeni na Zadar Wine Festivalu, zbog zabrane okupljanja i odgođenog festivala, ocjenjivanje je prolongirano te se napokon, uspjelo održati u utorak, 12. svibnja u prigodnom prostoru zadarskog wine & dine restorana Pašta & Svašta, na zadarskom Poluotoku.

VINUM LAUREATUM je godišnja nagrada zadarske udruge Vinum, koja se ove godine premijerno održala. Vina najboljim vinima Hrvatske, dodjeljuju se retrospektivno za vina koja su bila prisutna na tržištu 2019. godine, a nagrade se dodjeljuju u pet kategorija: bijela, ružičasta, crvena, pjenušava i desertna vina. S obzirom da udruga aktivno radi i na promicanju lokalne vinske scene, odlučila je također dodijeliti nagrade na razini Sjeverne Dalmacije kao poticaj za kvalitetu rada.

Predselekcije vina, kojih je bilo čak nekoliko, vršili su najstručniji članovi udruge, dok je stručni žiri bio sastavljen od 12 članova iz redova WSET-a, Sommelier Kluba, enološke struke i vrhunskih poznavatelja eno-gastro scene. Predsjednik ocjenjivačkog žirija te ujedno idejni organizator godišnje nagrade VINUM LAUREATUM je Manuela Plohl, organizatorica Udruge, nositelj WSET razine 3, student diplome i predavač pri Wine Academy Croatia.

Sva vina koja su ušla u odabir 10 najboljih vina Hrvatske u svojim kategorijama, biti će nagrađena prigodnim diplomama, a pobjednici kategorija biti će nagrađeni unikatnom staklenom plaketom, za čiju je izradu bila zadužena zadarska umjetnica Antonija Gospić iz Muzeja antičkog stakla, koji je ujedno i generalni pokrovitelj manifestacije. Plaketa prikazuje vinsku čašu okrunjenu lovorovim vijencem, a simbolizira nagrađeno vino (vino sa lovorikama), što je i ime nagrade u prijevodu. Plaketa je izrađena metodom fuzije i stoji na kamenom postolju.

Ujedno će se tijekom narednih mjeseci, u istom prostoru održati radionice sa vinima koja su ušla u odabir 10 najboljih u kategoriji. O radionicama će građani biti pravovremeno, putem medija, obaviješteni.

Najbolja vina Hrvatske po odabiru stručnog žirija:

Pobjednik u kategoriji bijelih suhih / polusuhih vina je iločka vinarija Trs sa Graševinom Dekan (2017.g.), drugo mjesto osvaja Krauthaker sa Graševinom Mitrovac (2018.g.), dok treće mjesto odlazi na otok Korčulu i to vinariji Cebalo za vino Grk (2018.g.).

Pobjednik u kategoriji ružičastih suhih / polusuhih vina je zadarska vinarija Degarra sa Rosé-om (2018.g.), drugoplasirano vino je Galić Rosé (2018.), a trećeplasirano je vino Meneghetti Rosé (2018.g.).

Pobjednik u kategoriji crvenih suhih / polusuhih vina je istarska vinarija Fakin sa teranom Il Primo (2016.g.), drugo mjesto odnosi Gran Teran vinarije Coronica (2016.g.), a treće mjesto odlazi na dubrovačko područje vinariji Crvik sa vinom Vilin ples (2016.g.).

Pobjednik u kategoriji pjenušavih vina je Korak Rosé Brut Nature, drugo pjenušavo vino je Ivančićev Griffin, Dark Side, dok treće mjesto osvaja Koquelicot Kontempo.

Pobjednik u kategoriji desertnih vina je vinarija Miličević sa Izborom prosušenih bobica (2013.g.), drugo mjesto osvaja vinarija Bodren sa ledenim vinom od sivog pinota , a treće mjesto osvaja vinarija Krauthaker za Izbornu berbu prosušenih bobica.

Pobjednici regionalnih kategorija:

U kategorijama sjeverne Dalmacije, nagrađeni su samo pobjednici kategorija:

Vino godine sjeverne Dalmacije u kategoriji bijelih vina je Pošip Prestige Kraljevskih vinograda (2017.g.).

Vino godine sjeverne Dalmacije u kategoriji ružičastih vina je Degarra Rosé (2018.g.).

Vino godine sjeverne Dalmacije u kategoriji crvenih vina je Korlat, Syrah (2014.g.).

Vino godine sjeverne Dalmacije u kategoriji pjenušavih vina je Degarra Primo.

Vinarijom godine sjeverne Dalmacije proglašena je vinarija Boškinac.

I finalno, udruga Vinum će svake godine dodjeljivati nagradu za Vinsku osoba godine sjeverne Dalmacije, a ove godine tu titulu odnosi Ivan Stiblik, organizator Zadar wine festivala, koji je zadarskoj regiji donio iznimnu promidžbu vinskog turizma.

18. travanj 2024 07:03