StoryEditorOCM
Zadar plus"AMONG US"

Učenici Pomorske škole pod velikim odmorom imaju novu zanimaciju: pogledajte o čemu se radi...

Piše Matea Roglić
30. listopada 2020. - 21:45

Znate li za kartašku igru “Mafija“? Igra je to u kojoj može sudjelovati četiri do deset igrača i u kojoj je jedan igrač ubojica kojeg ostali članovi moraju otkriti. "Among us" je virtualna verzija spomenute igre u kojoj čak do tri igrača mogu biti ubojice, a ostali su članovi svemirske posade.

Cilj ove igre je ni više ni manje nego - ostati živ. Ova igra je osvojila srca malih i velikih gamera srednje Pomorske škole, pa tako za vrijeme odmora kad pokušavaju otkriti tko je taj hladnokrvni ubojica među njima, a ujedno se dobro zabaviti uz mnogo smijeha. Kako su nam pojasnili iz ove zadarske srednje škole, namijenjena je učenicima i osnovnih i srednjih škola.

- Mogu reći da su se stvarno dobro snašli kako ubiti vrijeme i da ih je igrica stvarno zaludila, a mene podsjeća na neke računalne početke. Ovo nije obična “pucačina“ jer traži i socijalnu inteligenciju. Sve izgleda kao neki low-budget crtić u kojima vaš avatar izgleda kao sladunjavi astronaut koji nema ruke te ga možete uređivati. Može nositi rođendansku kapicu, kaubojski šešir, na glavi vam može sjediti vaš mini-me. No neka vas ne zavara taj "šećerni" izgled jer iza njega stoji hladnokrvni ubojica koji će vas lagati, sabotirati, okrenuti protiv prijatelja, sve za pobjedu. Ukratko, igrica je jako dinamična i učenici su baš zagrizli - kazao je jedan profesor Pomorske škole, te dodao kako mu je iznimno drago što su njegovi učenici našli kreativan način zabave za vrijeme pandemije.

image
Among us
Privatni Album

Đaci su jedva dočekali podijeliti s nama proceduru i način igre te su nam pomno objasnili što je to zbog čega svoje slobodno vrijeme odabiru provesti baš na ovaj način.

- Igricu igramo ima dva mjeseca i postoje tri mape. U igri može sudjelovati najviše deset osoba, ovisi o vođi. Možete birati postojeću prostoriju ili je sami napraviti na način da podijelite kod s ostalima. U mapi se nalazi određen broj zadataka koje igrači trebaju riješiti prije nego ih ubojica (imposter) usmrti. Imposter može sabotirati prostorije da se vrata zatvore i da se napravi kvar u prostorijama. Kad igrači primjete da je netko sumnjiv, optuže ga da je imposter i ako ta osoba nije imposter igra se nastavlja - objasnio nam je učenik Vito Cicero.

image
Among us
Privatni Album

Model života s imposterima kao da je preuzet iz totalitarnih režima koji su izmišljali impostere kako bi se održali na vlasti. Podsjeća na neka vremena koja su iza nas. Sjećamo se parola: Neprijatelj je među nama, neprijatelj nikad ne spava, trebamo biti budni. Đak Marko Mikin složio se s ovom paralelom i ustvrdio kako se, uz zabavu, može puno toga i načiti.

U igrici možete glasovati tko je imposter što podsjeća na davne sastanke gdje se odlučivalo o sudbinama ljudi. I danas imamo impostera u cijelom svijetu. Trenutno je koronavirus glavni imposter koji ograničava slobode – zaključio je Mikin.

U svakom slučaju đacima Pomorske škole nije dosadno, a kroz igru uče socijalnu inteligenciju i povijest. Zabava i učenje, može li biti bolja kombinacija?

24. svibanj 2024 11:19