StoryEditorOCM
Zadar plusFILMSKA PRIČA

Tri je dana kobila Asgard putovala iz Amerike u Zadar kako bi se nakon šest godina ponovo ujedinila sa svojom prvom vlasnicom Svjetlanom

Piše Matea Gugić
31. srpnja 2020. - 21:15

Svjetlana Foster iz Konjičkog kluba Zadar postala je vlasnica predivne kobile Asgard. Ništa to ne bi bilo ni čudno ni neobično da ova ljepotica nije stigla u Zadar letom iz Amerike! Kako je tekla priča o ovom posebnom konju ispričala nam je sama vlasnica Svjetlana, inače povratnica iz SAD-a.

- Prije tri godine, kad sam se odlučila vratiti u Hrvatsku iz Amerike, morala sam prodati svoju mladu trogodišnju kobilu Asgard s kojom sam bila od njenog rođena i s kojom sam imala posebnu vezu. Taj rastanak mi je užasno teško pao te sam zamolila novu vlasnicu da mi, ako je ikada odluči prodati, obavezno javi. No, kako je vrijeme prolazilo, ta rana je "dobila flaster" u obliku četiri prekrasna nova konja koja sam kupila tu, u Hrvatskoj, i jednostavno sam se prestala uopće nadati da ću svoju Asgard ikada više vidjeti - govori nam emotivno Svjetlana dodajući kako je nada postala još i manja kad je već nakon prve godine izgubila svaki kontakt s Asgardinom novom vlasnicom.

- I zamislite ovo, odjenom, nakon tri godine, u četri sata ujutro, usred pandemije koronavirusa, ja dobijem totalno neočekivanu poruku od te djevojke koja je ipak odlučila prodati Asgard te mi je, po davnom dogovoru, prvoj javila. Pitala me jesam li uopće još uvijek zainteresirana, a ja sam u glavi već smišljala plan kako to izvesti: kako moju Asgard dovesti u Zadar?! U najmanju ruku, bila je to nemoguća misija s obzirom da trenutak nije mogao biti gori: u jeku prvog i najgoreg vala pandemije COVID-a kad nitko čitav svijet nije radio, a kamo li aerodromi! No, kako to biva u životu, pojavilo se malo svijetlo na kraju tunela, meni sasvim dovoljno da krenem u akciju života - prepričava nam Svjetlana ovu govoto filmsku priču o ljubavi i prijateljstvu. 

- Prvi sam put u svom životu doživjela da se aposlutno sve kockice tako savšeno poslože da je bilo samo pitanje vremena kada će Asgard doćo k meni. Naravno da nije bilo lako. Prvi korak bio je napraviti “vet check” odnosno veterinarski pregled jer je bilo važno doznati povijest ozlijeda, terapije te saznati je li konj sposoban bez problema nastaviti biti u sportu kompetitivno ili tek rekreativno. Zvala sam nekoliko veterinarskih firmi u Americi, jedni su bili daleko, a neki nisu htjeli obaviti pregled jer poziv dolazi preko oceana - prepričava samo mali početak drame koja se događala prije svega nekoliko mjeseci.

- I onda sam, na izmaku snaga, nazvala veterinarsku stanicu True North Equine, i jednostavno objasnila cijelu situaciju. Mogu reći da sam im neizmjerno zahvalna jer su mi ne samo poklonili dodatne testove koji su koštali još više novaca, nego je veterinarka došla obaviti pregled na svoj slobodan dan jer drukčije nisu mogli izvesti sve na vrijeme. Kada je Asgard prošla pregled i sve bitne testove sljedeći korak bio kupnja te planiranje njenog putovanja. To je jedan kompliciran process no na svu sreću postoje firme koje su specijalizirane za takve stvari. U mom slučaju, odlučila sam se za jednu malu obiteljsku firmu Equiflight, koji su odradili svu organizaciju prijevoza, karantene, papirologije, doslovno sve do Zadra - govori Svjetlana te dodaje kako je Asgrad tako krenula na put dug preko šest tisuća kilometara.

image
Konji se posebno ukrcavaju na cargo avion
Privatni Album

- Prvo je iz Virginije na prikolici putovala 15 sati do Texasa na farmu Equiflighta, gdje je boravila 30 dana u karanteni, jer su sve životinje koje prelaze ocean obavezne biti u karanteni. Onda je bukiran let do Frankfurta na cargo avionu na koji se konji ukrcavaju u posebne bokseve koji su predviđeni za njih te se dizalicom dižu u avion. S njima putuje groom, timaritelj koji se brine za njih tijekom čitavog leta i pazi da imaju dovoljno vode, sijena i da su mirni jer u ekstremnim situacijama konji mogu “poluditi” te ih mora sedatirati ili čak, u jako rijetkim slučajevima, eutanazirati kako životinja ne postala prijetnja samom avionu i sigurnosti ostalih putnika i posade - pojašnjava Svjetlana, hvaleći svoju ljubimicu koja je zapravo putovala tri dana.

image
Timaritelj i Asgrad u avionu
Privatni Album

- Ona je cijeli put podnijela jako jako dobro, defitivno je umorna i iscrpljena te će sada imati barem tjedan odmora da dođe k sebi i da se navikne na novu vremensku zonu, vrijeme, hranu te da upozna svoj novi okoliš - istaknula je te nastavila:

- Dana 28. srpnja, u 5 sati ujutro moja je Asgrad stigla u Frankfurt te smo joj omogućili jedan dan odmora da dođe k sebi.
U Frankfurtu je provela 24 sata te je naš vozač iz Zagreba stigao po nju i doveo ju u Zadar, baš u vijeme najljepšeg zalaska sunca, 29. srpnja, dan koji ću definitivno pamtiti do kraja života - zaključila je Svjetlana i poljubila svoju Asgrad posred čela. 

Asgrad je pobjednica u genima

Već je utrenirana u eventing disciplini, no tu će biti specijalizirana dalje za Dressage disciplinu dok ćemo prepone i eventing ponekad jahati za zabavu da razbijemo monotoniju.
Naime, njene krvne linije su jake u dresurnom sportu te ima genetičku predispoziciju da napreduje u toj disciplini tako da mi je namjera uložiti u njenu budućnost maksimalno te ju predstaviti dok budemo imati priliku. U cijeloj priči natjecanja najbitnije je sudjelovati, da je ona sretna i da radi svoj posao jer želi i truditi se postići najbolje moguće rezultate.

 

image
Predivna Asgrad
Privatni Album
Planovi za bližu budućnost?

- Ove godine Asgard i ja ćemo se opušteno upoznavati pod sedlom i vidjeti kako funkcioniramo na lokalnim turnirima, najbitnije je steći povjerenje između konja i jahača da bi se stvorio jedan tim, uz pomoć moje trenerice i partnerice i prijateljice Petre Bikić  i pod zastavom Konjičkog kluba Zadar ćemo zasigurno ostaviti trag - rekla je Svjetlana.

"Imamo osam konja u klubu i nikakvu financijsku pomoć"

- Trenutno u klubu imamo osam konja od kojih je pet aktivno, dok su nam tri još mladi te ih Petra Bikić i ja pomalo pripremamo za ujahavanje i postepeno ćemo ih uvoditi u program kada budu dovoljno stari. Nažalost, trenutno nemamo nikakvu financijsku pomoć od strane Grada, Županije ili pak države, nego se snalazimo kako znamo i ulažemo sami i borimo se iz dana u dan da pružimo svojim konjima sve što im treba da bi bili vrhunske atlete. Naš cilj je biti odskočna daska za konjički sport u Zadru i okolici te svima pružiti priliku uključe te time konačno ožive jedan predivan sport u ovom gradu. Smatram sa je jako žalosno da konjički sport nema podrške u Dalmaciji, ni približno koliko je to razvijeno u drugim zemljama. Potencijal je ogroman, ali kompletno neiskorišten. Bilo bi od velike pomoći imati podršku Grada, no trenutno sve što radimo, ulažemo, dolazi iz našeg džepa, od našeg znoja i rada, no to nas ne sprijecava da trčimo za našim snovima - iskrena je Svjetlana.

18. travanj 2024 23:19