StoryEditorOCM
Zadar plusSODAA ARHITEKTI

Suvremena arhitektura: Kuće za odmor u Kalima s pogledom na more i Zadar

Piše Korana Sutlić/Dom i dizajn
17. listopada 2021. - 17:57

Kali, poznato naselje na otoku Ugljanu, najveće je mjesto na zadarskim otocima, poznato ponajviše po ribarstvu. Gledajući s mora, ovdje se radi o dosta gustoj gradnji. Na jednoj od rijetkih preostalih neizgrađenih parcela uz more, između dviju prometnica, s visinskom razlikom od 21 metra, poznati studio SODAA dobio je prije nekoliko godina zadatak oblikovati dvije kuće za odmor. Pred sebe su postavili ključno pitanje: "Kako osmisliti cjeloviti prostor za niz raznovrsnih potreba suvremenog korisnika, kako bi tijekom boravka imao osjećaj života 's morem i na moru'?".

Posebna je pozornost posvećena oblikovanju velikih horizontalnih vanjskih prostora, oko kojih se odvija čitav cjelodnevni i večernji ritam korištenja

Kao ekstenzija

Objekti su nastali na lokaciji površine 971 kvadrata, a bruto površina svakog od njih je 481 kvadrat.

- Kuće su osmišljene kao prostorna cjelina manjih ambijenata koji udomljavaju različite funkcije potrebne za kvalitetan odmor. Budući da se najvećim dijelom koriste u vrijeme ugodne ljetne klime, ideja je bila omogućiti bogato korištenje vanjskih prostora, osmišljenih kao ekstenzija unutarnjih, s kojima čine prostorno-funkcionalnu cjelinu - kaže arhitekt Vedran Jukić, osnivač studija SODAA.

Velika je strmina čestice omogućila da svi novoformirani ambijenti budu obogaćeni najvećom vrijednosti lokacije - vizurom prema moru i Zadru.

Posebna je pozornost posvećena oblikovanju velikih horizontalnih vanjskih prostora, oko kojih se odvija čitav cjelodnevni i večernji ritam korištenja

Oblikovna cjelina

S obzirom na različite uvjete mikrolokacija, kuće su organizacijski potpuno drugačije, no istog arhitektonskog izričaja, čime je stvorena oblikovna cjelina. Relativno veliki volumeni kuća u odnosu na veličinu čestice, usitnjeni su u tri približno jednaka kubusa, postavljene tako da svojim međuodnosima stvaraju raznolike vanjske prostore ugodne za boravak.

- Cijeli je sklop povezan stubama, pozicioniranima tako da ne ometaju ostale funkcije, a omogućuju pristup moru iz obje kuće. Posebna je pozornost posvećena oblikovanju velikih horizontalnih vanjskih prostora, oko kojih se odvija čitav cjelodnevni i večernji ritam korištenja - opisao nam je arhitekt Jukić, koji je autorski na projektu surađivao s Mihaelom Golužom.

Projektni tim bili su Jure Čudina, Maša Medoš i Diego Kozlović. Konstrukciju potpisuje Radionica statike - Branko Galić, Filip Cvetko i Božidar Marković.

Korisno i održivo

Studio SODAA nagrađivani je hrvatski arhitektonski ured, osnovan 2010. godine. Projekt u Kalima osvojio je nagrade Leonardo 2017, u kategoriji projekata obiteljskih kuća i European Property Award 2019, također u kategoriji projekata obiteljskih kuća.

- Stvaramo korisnu i održivu arhitekturu kroz odgovoran, timski rad. Naši projekti skrojeni su prema uvjetima lokacije i potrebama korisnika. U radu se posebno posvećujemo održivosti, upotrebi lokalnih materijala i tehnologija, pronalaženju novih pristupa uobičajenim projektantskim zadacima i korištenju suvremenih tehnologija, kao što su BIM, VR, 3D print, parametarsko projektiranje i slično, u radnim procesima od ideje do realizacije - zaključuje Vedran Jukić.

19. travanj 2024 10:20