StoryEditorOCM
Zadar plusU ZDRAVOM TIJELU...

Razgovarali smo s zadarskom trenericom Idom Štulić o vježbanju kod kuće: "I samo disanje izrazito je bitno za psihičko zdravlje"

Piše M. Gugić
30. ožujka 2020. - 12:07

Osim što se mnogi poznati sportaši trude ostati u kakvoj takvoj formi za vrijeme karantene te su razne prostorije doma prilagodili svojim treninzima, i ostali ljubitelji tjelovježbe nastoje zadržati nekadašnji način života, makar i po prilagođenim uvjetima. Koliko je važno u vrijeme zabrane kretanja vježbati i na to koji način činiti, pitali smo verificiranu instruktoricu Body tehnike u rekreaciji, rehabilitaciji i sportu, Idu Štulić, koja već godinama vodi grupne i invidivualne treninge te koja je čak i u vrijeme korone za sve zainteresirane složila zanimljiv on line fitness program.

- Trenutno smo u periodu velikog stresa te je jako važno da ljudi znaju da naše razmišljanje, i ono kako se trenutno osjećamo, ima velik utjecaj na energiju kojom zračimo, a djelovat će i na našu budućnost. Stres inače jako komprimira, blokira funkcije naših organa i organizma općenito , stoga je važno je raditi na dubokim neurološkim stimulansima koji kretanjem tijela šalju informacije mozgu te tako balansiraju naše stresne misli. Znači vježbanje je u ovom periodu jako važno jer će nas smiriti kako fizički tako i psihički – istaknula je Ida na početku razgovora, pojasnivši kako se ljudsko tijelo kreće kroz tri osi kretanja koje se odvijaju kroz naš kralješnički stup kao glavni stup naših života.

image
Privatni Album

- Tu priključujem i disanje koje uklanja negativne vibracije iz tijela pa tako i iz okoline u kojoj se nalazimo. Od visoke važnosti su križne kretnje koje se najjednostavnije mogu prikazati kroz hodanje (lijeva ruka - desna noga i obrnuto). Kada govorim o kretanju kroz tri osi (sagitalna, frontalna i transverzalna) ljudskog tijela stavljam naglasak na pokretanje malih kralježničkih zglobova, na disanje i na pretakanje pokreta (bez grubih,ravnih kretnji). Ako ste do sada jako crpili svoje energetske resurse kroz treninge, kretnje vam i sad, u vremenu karantene, svakako moraju biti raznovrsne i fluidne, ali trenutno umjerene kako bi sačuvali energiju i lakše prebrodili stres koji nas okružuje – objašnjava Ida te dodaje:

- Važno je da vam kretnje ne budu grube i da si tjelovježbu prilagodite prema vašem sveukupnom stanju u kojem se nalazite, a ne samo prema tome što ste do sada radili pa mislite da to morate nastaviti raditi i sada kada organizam mora funkcionirati u nekim drugim uvjetima koji su nas zadesili. Pravila nema! Dva, tri ili sedam puta tjedno. Vježbajte kada osjetite potrebu. Sada imate i više vremena, ali ste ograničeni prostorom, opremom ili vam fali motivacija i vodstvo – rekla je Ida te dodala kako se kondicija ne stječe isključivo trčanjem ili skakanjem.

image
Privatni Album

- Mnogi misle kako se kondicija postiže isključivo aerobnim načinom treniranja. Međutim, to nije točno. U svoj plan postizanja kondicije morate uključiti i treninge snage. Formiranje mišića kroz vježbe snage pomoći će vam u učinkovitijem trošenju kisika što će posljedično povećati i vašu izdržljivost. Predlažem da vježbe snage odrađujete barem tri puta tjedno - savjetovala je Ida te istaknula kako ne postoji određeni period kada bi trebalo povećati intenzitet treninga već da je najpametnije slušati vlastito tijelo jer će ono će najbolje pokazati što možete, a što ne.

Naglasila je također kako ne smijemo zapostaviti ni naš neurološki sistem, vezan za naše misli, emocije i povezanost s okolinom te našu intuiciju kako bi dobili osjećaj sigurnosti u okolini u kojoj se nalazimo.

- Koliko god to zvučalo komplicirano, to nam pomaže čak i u normalnoj funkciji probave, koja je važna u ovim trenucima manjeg kretanja i drugačije prehrane. Također, utječe i na naše reprogramiranje tijela. Kada se uhvatite da prebrzo dišete, jer vas je možda obuzela neka briga ili strah, probajte kroz četiri sekunde udisati zrak, a kroz sljedeće četiri sekunde izdisati. Osjećat ćete smirenje – savjetuje Ida te dodaje kako je važno i stimuliranje rada završetaka živaca kroz rad stopalima, npr. dizanje na prste, micanje nožnim prstima,masažom stopala.

- Brzo trepćite očima par sekundi, masirajte laganim kružnim pokretima trbuh (možete koristiti termofor kao izvor topline). Budite u fokusu kroz bilo koju vježbu ili pokret. Pogotovo kroz vježbe koordinacije i disanja. Hranite nervni sistem uvijek novim stimulansima. Pokušajte da vam pokret i dah budu sinkronizirani. Testirajte svoj neurološki sistem, stanite na jednu nogu i pratite da li se balans narušava ili ne – zaključila je Ida te pozvala sve da joj svi zainteresirani jave mail indoorcyclingzadar@gmail.com, preko Facebooka i Instagrama ili na broj 0958203143 kako bi dobivali sve potrebne materijale za rad kod kuće.

 

20. travanj 2024 02:38