StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: STAN ZA TURISTIČKI NAJAM NA VOŠTARNICI

Preobrazba "ružnog pačeta" u apartman posebne ljepote

1. veljače 2019. - 15:55
IM169829280218

Viseća kuhinja sa gornjim 3D elementima, iste podne obloge u svim prostorijama stana, moderan dizajn, sitne inovacije i dizajnerski detalji, stan po mjeri namještaja, a ne obrnuto. Sve ovo razlozi su zašto stan u zadarskom kvartu Voštarnica živi turizam cijele godine, a goste oduševljava gotovo „hotelskim ugođajem“. Njegovi vlasnici, bračni par Zlatka i Dario Ivankov prije nekoliko godina krenuli su u potragu za prostorom koji bi adaptirali i uredili za turistički najam. U startu je njihova odluka bila pronaći adekvatan stan, dizajnirati ga kako bi se kvalitetom izdigao iz trenutne ponude u gradu i bolje pozicionirao na tržištu. Ukratko, da i najmanje idućih pet godina njihov apartman bude moderan i sa stilom. Potraga je trajala godinama, sve do jednog jutra 2017. godine, kada su čuli oglas za prodaju na radiju.

- Ušli smo u ovaj stan na Voštarnici od 40 kvadrata, na trećem katu zgrade, koji je u tom trenutku bio potpuno derutan i vrlo neugodna mirisa, ali već na vratima postali smo svjesni njegova potencijala te dobili viziju uređenja. Njegova lokacija u blizini centra grada, svjetlost koja u njega prodire i pogled na park bili su presudni za kupnju - govori nam par Ivankov.

Bili su spremni za potpunu adaptaciju i kreiranje stana prema njihovoj viziji. Prva zamisao bila im je „ključ u ruke“, no kada su shvatili da im ta vrsta usluge ne garantira kvalitetu izvedbe kakvu bi oni željeli, odlučili su u svoju prvu adaptaciju krenuti potpuno sami.

Informirali se na internetu, konzultirali s prijateljima

- Puna četiri mjeseca promišljali smo projekt do početka prvih radova, koji su započeli u trenutku kada u zgradi završava turistička sezona, a kvalitetni su radnici u to vrijeme također dostupniji. Sami smo radili nacrte i raspored prostorija, tražili pločice, namještaj, kako bismo bili korak ispred majstora, kako bismo im mogli reći svoje ideje, uvesti ih u priču i dokazati im našu informiranost i naglasiti njihovu važnost u realizaciji našeg sna. Zato mislimo da su se i oni sami trudili da potvrde svoju kvalitetu adaptacijom ovog stana. Informirali smo se detaljno internetom i tako spremno dočekali svaku novu fazu radova - objašnjava nam par Ivankov.

Zbog detaljne pripreme, dobrog tajminga, odabira radnika prema preporukama i dobre komunikacije s njima, nisu se susreli ni s jednom neugodnošću i „čupanjem kose“ tijekom adaptacije, iako su je odlučili sami nadzirati, bez pomoći stručnjaka. Ovaj stan na zadarskoj Voštarnici, unatoč tome što je dizajniran od laika, nudi i nekoliko inovacija i detalja koji će vas zasigurno fascinirati!

Stan po mjeri namještaja

- Oduvijek nam se sviđao talijanski dizajn interijera, moderne, ravne linije, jednostavnost i čistoća prostora, i to nam je bila osnovna nit vodilja. Odlučili smo stoga obrnuti proces uređenja: umjesto kupnje namještaja po mjeri stana, mi smo napravili stan po mjeri namještaja - govore Ivankovi. Naime, tek nakon što su kupili namještaj po mjeri započela je gradnja zidova i drukčijeg rasporeda prostorija, čime je sam stan dobio na prostranosti, a zbog bjeline zidova (periva boja), visećih elemenata, ormara, kauča, kreveta i ostalog namještaja odaje dojam da je veći nego što uistinu jest.

- Rijetko kada ćete vidjeti u svim prostorijama u stanu istu vrstu podnih obloga. Mi smo se odlučili za tu varijantu kako bismo dobili lijepu, neisprekidanu cjelinu. Pločice smo pronašli u jednoj zadarskoj trgovini, a onda nam je prijatelj, inače bivši dizajner interijera, predložio zašto ne bismo svaku četvrtu pločicu postavili u tamnijoj nijansi?! Tako smo dobili povezan prostor, pun topline, ali i dinamike - otkrivaju nam svoj „trik“ investitori Ivankov.
Kada su, pak, električaru objasnili svoju viziju stana kao hotelskog smještaja, on im je sugerirao cilindar u zidu pored vrata, u koji će gost nakon otključavanja gurnuti ključ i na taj način upaliti gotovo svu elektroniku u stanu.

- Kao što je u hotelu potrebno umetnuti karticu u sobi da bi upalili svjetlo, tako je u našem stanu za najam potrebno umetnuti ključ u cilindar. Pri izlasku iz stana tako se isključuju svi uređaji, osim bojlera i hladnjaka, što i gostima i nama kao vlasnicima pruža sigurnost. Ulazna vrata, unutarnja nečujna i sistem otključavanja električne energije radila je tvrtka "Kdesign", zadovoljni su investitori.

Budući da i sami mnogo putuju, svjesni su što je gostima prioritet kod smještaja. To su udoban i prostran krevet te tuš kabina. Iz tih razloga upravo su u te dvije stvari uložili najviše novca. Puno mašte i truda posvetili su i detaljima, poput slika akademske slikarice Albe Miočev, zavjesa, aparata za čaj i kavu, dizajnerskoj polici iznad kauča, koji dodatno naglašavaju osjećaj topline vlastitog doma.

Zbog svih navedenih komponenti stan je ostvario četiri zvjezdice po najnovijoj kategorizaciji, a gosti iz njega odlaze s dojmom hotelskog smještaja.

Svi izvođači radova u stanu obitelji Ivankov i detalji adaptacije navedeni su na web stranici gradimozadar.hr
30. travanj 2024 02:42