StoryEditor
Zadar plusZADARSKI UGOSTITELJ

Predrag Majica: Sezonu smo odradili fantastično, ali "ubili" smo se od posla. Spasila nas je radna snaga s Kosova, iz Ukrajine te - studenti!

Piše Mišel Kalajžić
14. rujna 2021. - 22:03
Predrag Majica, zadarski ugostitelj i vlasnik restorana Tinel  Jure Miskovic/Cropix

Dok kamenim pločama stare kale na Poluotoku još uvijek odzvanjaju kotačići kufera turista koji i u rujnu „opsjedaju” Zadar, Predrag Majica u svom restoranu 'Tinel' sabire dojmove glavne sezone. Još se uvijek radi, posezona nije ovako dobro izgledala još od 2019. godine, a i špica sezone bila je iznad svih očekivanja, čak u nekim segmentima i bolja od te već spominjane 2019. godine, zadnje prije koronakrize čija je pandemija lani opustošila turistički sektor.

Obitelj Predraga Majice trenutno posluje s restoranom 'Tinel' pored Narodnog trga u Zadru, imaju u okviru poduzeća i street food beach bar u Svetom Filipu i Jakovu, a bave se i iznajmljivanjem apartmana. Imaju u vlasništvu i još neke ugostiteljske objekte koje su prepustili drugim poslovnim partnerima. Ovogodišnjoj dobroj turističkoj sezoni prethodilo je vrijeme ograničenja u koronakrizi, ugostitelji su morali preživjeti i lockdown, pa se opet oporaviti do početka sezone... Kako je to pošlo za rukom obiteljskom biznisu našeg sugovornika?

image
Predrag Majica
Jure Miskovic/Cropix

- Korona je došla nekako u najnezgodnije vrijeme, bio je to ožujak kad su već troškovi pripreme turističke sezone i očekivanja dolaska turista bili ukalkulirani u poslovanje, tako da su ljudi iz ove branše, od hotela, kampova, restorana, agencija... angažirali značajna sredstva za tu 2020. godinu. A onda je sezona izostala. Odnosno bila je u onom obimu koji je daleko od dostatnosti pokrivanja troškova, a kamoli akumuliranja nekakvih sredstava. To je iscrpilo likvidnost ljudima i država je tu reagirala vrlo dobro i korektno, mislim da su mnoga radna mjesta spašena, odnosno mnogi su objekti na takav način nastavili poslovanje, te sačuvali „živu glavu”. Osobno, moja firma u kojoj je restoran nije povukla ta sredstva, jer sam s obrta prebacio poslovanje na poduzeće netom prije korone, tako da ja nisam participirao praktično ništa od toga što je država davala, osim u manjem dijelu obrta, ali s druge strane mislim da je država reagirala odlično. Pa ipak, i takva sezona kakva je bila lani, ipak je uspjela napraviti nekakav učinak. Mi smo u Svetom Filipu i Jakovu uspjeli barem pratiti troškove poslovanja. Velika je bila panika pred početak ovogodišnje sezone. Buking nije bio dobar, zima je crpila akumulacije tko ih je imao i nismo znali što će se dogoditi. Ljudi su gledali kako što manje potrošiti, što je utjecalo na kvalitetu pripreme jer nije bilo većih investicija, ali je sezona ipak dobro odrađena – ističe Majica.

Kad se lošije radi, ne primijete to samo turisti već i domaći ljudi. Ako radite uredno i maštovito, na taj način oplemenjujete svoju ponudu, to će prva primijetiti lokalna zajednica, a odmah zatim i gosti, te u pravilu nećete imati nikakvog problema, uvjeren je Majica.

- Razina dobiti od ove sezone mogla bi biti dobra za one koji su izdržali prethodno razdoblje, s obzirom da smo svi bili podkapacitirani s ljudima i investicijama. Prije bi se svi mi izlagali većim ulaganjima prije sezone, pa bi na kraju efekt takve sezone bio znatno manji nego što bi ljudi mislili. Sad nije bilo toliko tih ulaganja, ali zato su se ljudi „ubili” od rada, od vlasnika do radnika. Ne toliko vremenski, ali bilo je toliko intenzivno... Imao sam sreću što sam imao nekoliko ljudi koji su zbilja iznijeli sezonu. Zbilja, ova sezona bila je iscrpljujuća u smislu rada, ali uspjeli smo je iznijeti na jedan vrlo dobar način. Umorili smo se, ali smo zadovoljni. Posao je bio u rangu 2019. godine, ako ne i jači – kaže Majica.

image
Predrag Majica
Jure Miskovic/Cropix

Država je pružila ruku ugostiteljima u krizi, a hoće li se ta potpora nastaviti, odlučit će država, dodaje.

- Sezona je bila intenzivna, ali ipak u jednom skraćenom periodu. Mi smo do 10. srpnja bili nigdje. Ja sam za svoje smještajne kapacitete imao normalne cijene do 10. srpnja. A onda sam u suradnji s restoranom ubacio u ponudu polupansion kao i prošle godine jer me to tada izvuklo. Procijenio sam da gosti koji dolaze automobilom ne odsjedaju dan dva kao prijašnji city break gosti. Na početku srpnja vratili smo tu ponudu i cijene. Dogodilo nam se to da smo bukirali u nekoliko dana za srpanj, kolovoz i rujan, preko noći da tako kažem. Nakon 20. srpnja na Jadranu više niste imali slobodan smještaj. Ovu sezonu treba analizirati, ali na njoj donositi neke dugoročne zaključke i strategijske planove ne bi bilo dobro. Bila je uvjetovana i nekim globalnim pokazateljima, tako da bi je mi trebali gledati u tom svjetlu. Reagirali smo dobro, čitav turistički sektor, uključujući državu, nismo napravili neke ključne greške koje bi nas kompromitirale kao destinaciju, barem ja to tako vidim s pozicije malog ugostitelja i poduzetnika. Dobili smo ove godine puno mladih iz Europe, bilo bi dobro izvući iz toga zaključke. Mala razina poduzetništva generira ponudu, ali potrebna nam je sinergija tog malog poduzetništva, lokalne i državne politike, kao i moćnijeg poduzetništva. Tek u sinergiji svih tih strana, može se doći do rezultata, sve ostalo je samo stihija – razmišlja na glas Majica.

Bilo bi pogrešno na stihiji graditi strategiju, treba nam vizija na lokalnoj i državnoj razini, dodaje.

- Mi kao grad Zadar nismo napravili nešto bitno zadnjih pet, šest godina. Jedno razdoblje bili smo sjajni, ali kad vidite što se u Splitu dogodilo u nekoliko godina kroz inerciju jednog festivala koji traje tek par dana ljeti, onda je jasno o čemu govorimo. Čitav se grad probudio, izgradilo se na desetke hotela, lokali izgledaju dobro. Nama u Zadru treba jedna inercija i pomak naprijed, a do toga nećemo doći gradeći iskustva na ovoj sezoni koju smo dobro odradili, ali koja je, ponavljam, bila jedan splet okolnosti. Imamo puno razloga za optimizam, ali moramo biti oprezni što i kako dalje – upozorava temeljem svoga iskustva Predrag Majica.

Dramatično s radnicima

Posebno je dramatično bilo s radnom snagom ovoga ljeta, koje je nedostajalo na svakom koraku.
- Bilo je velikih problema, ja sam u predsezonu ušao s praktički jednim konobarom. Bilo nas je svega nekoliko, a za par dana pogodio nas je veliki posao. Nekako smo se uspjeli ekipirati s tim da smo sezonu odradili sa znatno manje ljudi nego prije. Angažirao sam dva dečka s Kosova i jednu Ukrajinku, to nas je spasilo jer bi inače izgorjeli... Studenti su također spasili sezonu, snašli su se odlično, govore jezike, imaju manire u ponašanju. Nemaju neka tehnička znanja, ali bili su zbilja super.

item - id = 1127408
related id = 0 -> 1135050
related id = 1 -> 1134968
18. listopad 2021 22:33