StoryEditorOCM
Zadar plusDAN MUZEJA

Pogledajte izložbu Pod bedemima o Mussolinijevim fašističkim koncentracijskim logorima na tlu Hrvatske

Piše Vladimir Alavanja
18. svibnja 2023. - 12:03

Uduga logoraša iz Dalmacije u Mussolinijevim fašističkim koncentracijskim logorima i ove godine pridružuje se obilježavanju Međunarodnog dana muzeja postavljanjem prenosne izložbe na rollo-up panoima u ulici Pod bedemom 17., 18. i 19 svibnja.

Izložba je nosi naziv "Mussolinijevi fašistički koncentracijski logori na tlu Hrvatske I dio".  

U Hrvatskoj  je bilo 14 što sabirnih, tranzitnih, stalnih logora za civile (djecu, žene, starce i odrasle), u Italiji 62 logora, Crnoj Gori  3, Albaniji 4 itd.. Obzirom da je do sada Udruga muzeološki obradila samo dio materijala, izlaže se pod naslovom „Mussolinijevi fašistički koncentracijski na tlu Hrvatskog primorja i Sjeverne Dalmacije”. Ove godine izložba je nadopunjena novim izlošcima.

Predmetna izložba je inače stalno postavljena u Molatu u uvali Jazi u bivšoj zapovjednoj zgradi Mussolinijevog logora Molat. Tu je postavljena kao oblik privremenog muzeološkog postava, dok se zgrada građevinski ne završi i formira muzejska ustanova Hrvatski muzej logoraša u Mussolinijevim fašističkim koncentracijskim logorima. Udruga od svog osnutka predlaže da to bude Hrvatski memorijalni centar logoraša u Mussolinijevim logorima, ali to je ingerencija Vlade i Sabora RH  

Udruga logoraša iz Dalmacije u Mussolinijevim fašističkim koncentracijskim logorima od svog osnutka 1993. godine (ove godina je 30 godišnjica utemeljenja Udruge), stalno potiče i djelomično realizira taj projekt novčanim sredstvima Ministarstva kulture i Grada Zadra. Zadarska županija se do sada nije uključila u završetak zgrade i formiranju Muzeja ali novčano participira izdavačku, izložbenu i drugu djelatnost Udruge. 

Udruga je pri kraju prošle godine imala mali zastoj u djelatnosti zbog smrti dugogodišnjeg predsjednika gospodina Borisa Barabe i još dva član Upravnog odbora. Uspješno je prebrodila taj zastoj te s dijelom novopridošlih članova nastavila rad za sljedeće četverogodišnje mandatno razdoblje.

image

Izložba plakata u ulici Pod bedemima

Va/Slobodna Dalmacija

Trenutno Udruga ima najveća muzeološka očekivanja od Grada Zadra koji je i pred nekoliko godina potpisao određene ugovore. Ministarstvo Državne imovine tada je namjenski dodijelilo bivšu zapovjednu zgradu logora Molat (registriran spomenik kulture) Gradu Zadru da građevinski završi zgradu i stavi je u funkciju, zajedno sa spomenikom kulture, materijalnim ostacima logora Molata, odnosno da osnuje Hrvatski muzeja logoraša u Mussolinijevim fašističkim koncentracijskim logorima. 

U tome se dakako očekuje potpuna potpora Ministarstva kulture RH i uključenje financiranja preko Europskih fondova u čemu su Zadar i Zadarska županija uspješni. 

Udruga je očekivala da će za ovu 30. obljetnicu svog osnutka i za 80. obljetnicu oslobođenja logoraša (8. rujna 1943. godine), biti zgotovljena zgrada i izrađen stalni muzejski postav. Tada bi Molat bio na muzejskoj karti Hrvatske i Europe i bio predmet turističke ponude poput niza europskih ostataka nacističkih i fašističkih logora. Nažalost, to se nije dogodilo. 

Zgrada zadnjih godina, nezgotovljena, propada a u njenu sanaciju i obnovu su Ministarstvo kulture i Grad Zadar ranije uložili znatna novčana sredstva. Nažalost nisu izdvojena ni novčana sredstva za održavanje do sada učinjenog u i na samoj zgradi. 

Ne trebaju znatna novčana sredstva da se prezentira muzej na otvorenom tj. materijalni ostaci bivšeg logora, njih 20. Do obljetnice moguće je bar izvršiti markacije tj. natpisima označiti materijalne logorske ostatke i veliku tablu s planom svih elemenata logora, te pokositi travu koja je prekrila neke ostatke logora i redovno održavati logorsko groblje.

Jedino Udruga u tako nezgotovljenoj zgradi drži predmetnu izložbu i organizira druge izložbe npr. Otok Molat na starim kartama, Odijevanje Molaćana na fotografijama prve polovine 20  stoljeća, Fotografije otočkih fotografa itd.

Udruga priprema Muzejsko Molajsko izložbeno ljeto 2023. godine s četiri nove izložbe, nadamo da će ih Grad Zadar novčano pratiti temeljem ranije raspisanih natječaja, a nakon usvojenog proračuna za 2023. godinu.

Udruga u rujnu priprema obilježavanje 80. obljetnicu oslobođenja Mussolinijevih logora, te je zatražila visoko pokroviteljstvo Vlade Republike Hrvatske s očekivanjem da će to prihvatiti kao i ranijih petogodišnjih obljetnica. Potrebna je novčana i tehnička participacija Grada Zadra i Zadarske županije. Očekuju se delegacije iz Italije, Slovenije, BIH, Crne Gora i Albanije zemlje u kojima su bili Mussolinijevi logori, a u svakom od njih je bio zatočen i poneki građanin Hrvatske ili su pak građani tih zemalja bili zatočeni u Mussolinijevim logorima na tlu Hrvatske

Pozivamo građane da nam se priključe obilježavanju ove obljetnice kao što su to radili za ranijih obljetnica.

Do tada pogledajte predmetnu izložbu, ako ne stignete, pogledajte izložbu s osnovnim elementima Mussolinijevih logora na izlogu prostorija Udruge u ulici nadbiskupa Nikola Matafara br 2. kod Mjesnog odbora Poluotok iza "bivšeg Socijalnog”.

Logori na Ošljaku, Ugljanu, Molatu i u Biogradu

Mussolini je na tlu Italije osnovao 62 koncentracijska logora. Najprije je zatočio svoje građane iz oporbe i sve slobodoljubive i napredne ljude. Kada je krenuo u osvajačke pohode na Abesiniju, Albaniju, Kraljevinu Jugoslaviju, Grčku, u tim zemljama osniva fašističke koncentracijske logore u koje zatvara domoljube, oponente fašističkim vlastima, ukida sve oporbene stranke, tisak itd.

Mussolini je u travanjskom ratu 1941. zajedno s Hitlerom okupirao teritorij Kraljevine Jugoslavije. Okupirao je cijelo Hrvatsko primorje, Gorski Kotar, Liku i Dalmaciju itd. Dio Dalmacije je potom anektirao kao 18. talijansku pokrajinu.

U anektiranoj Dalmaciji uveo je u školama isključivo talijanski jezik, ukinuo demokraciju i počeo s uhićenjima domoljuba i bilo kakve oporbe. Uskoro je na tlu Hrvatske osnovao 14 koncentracijskih logora za civile, žene, trudnice, djecu, starce, muškarce.

Sve odluke o osnivanju donosio je guverner za Dalmaciju Bastianini. Već u svibnju 1941. osniva prvi koncentracijski logor na Ošljaku za političke oponente u četiri barake za oko 500 logoraša, potom slijede logori Molat s 12 baraka za 2500 logoraša, Lovran za 400 logoraša, Kraljevica 600 logoraša, Bakar 1200 logoraša Rab (Kampor) 10.000, Biograd (sabirno-tranzitni logor u Sokolani) kroz kojeg je prošlo oko 1500 logoraša, Zlarin (sabirno-tranzitni logor) 2600, Vodice u Hangaru (sabirno-tranzitni logor), Murter - Raduće (sabirno-tranzitni logor), Ugljan 2400 logoraša u zgradi današnje bolnice (samo započeo s radom, oko 300 logoraša). Divulje (sabirno–tranzitni), Korčula za Židove iz Sarajeva, Gruž (sabirni kratko), Prevlaka (transportno-sabirni), otok Mamula.

Kada bi se prepunili ti logori tada su logoraši internirani u logore na tlu Italije. Mnogi naši građani transportirani su direktno u logore na u Italije. Na primjer logoraši iz Gorskog Kotara u logor Gonars pored Udina. Iz Molata su transportirani najčešće u logor Fraschette blizu Rima ili logori Renicci. Teško je navesti broj logoraša iz Hrvatske, ali se i po talijanskoj literaturi penje na oko 100 tisuća.

28. lipanj 2024 09:08