StoryEditorOCM
Zadar plusBOGAT PROGRAM

Održava se drugi po redu Zadarski festival monodrame, posjetitelji će moći uživati u deset predstava

Piše B. Š.
22. kolovoza 2024. - 13:26

Za kraj ljeta, od 28. kolovoza do 5. rujna, održat će se drugi po redu Zadarski festival monodrame. Program se održava u spomen Zlatka Košte, dugogodišnjeg prvaka Kazališta lutaka Zadar, po kojemu se i zove nagrada.

Posjetitelji će moći pogledati čak 10 monodrama, a zadarska publika će imati prilike gledati neka etablirana kazališna imena, ali i mlade glumce u uzletu.

Na predstavljanju su se članovi žirija prisjetili i Teodore Vigato, prerano preminule teatrologinje, koja je bila predsjednica stručnog žirija prvog Zadarskog festivala monodrame.

- Nadamo se da će naši velikani Zlatko i Tea uživati s nama u festivalu, poručili su organizatori festivala. 

Ovogodišnji žiri čini ženski sastav, predsjednica žirija Antonela Tošić, diplomirana dramaturginja, Jadranka Svaguša, dramski producent HNK Zadar, dr. sc. Ana Gospić Županović​, izv. prof. teatrologinja i Anđela Ćurković-Petković, glumica i lutkarica.

Vinko Radovčić, umjetnički ravnatelj Zadarskog festivala monodrame, predstavio je bogat program koji započinje monodramom "Visibaba", u izvedbi Lane Barić koja je suautorica teksta uz prošlogodišnju pobjednicu Sanju Milardović.

Nakon predstave, u 22 sata moći ćete poslušati Lovru Lekaja i njegov "Concert for a different chair".

Druge večeri festivala (29. kolovoza), us početkom u 21 sat nastupa nagrađivana monodrama "Mistero Buffo" koja će nas krikom pozvati da damo glas za "malog čovjeka" u izvedbi Dražena Šivaka.

Iduća večer (30. kolovoza) rezervirana je za "Goyu", Krležinu nedavno pronađenu dramu o slikaru Goyi u kojoj igra "kralj monodrame" Zijah Sokolović.

U subotu, zadnjeg dana kolovoza, u 21 sat na redu je "favorit" selektora Radovčića "Final act", u izvedbi Lucije Barišić iz ZKM-a koja je ujedno i redateljica.

U monodrami "Kontrabas", u nedjelju (1. rujna), igra Filip Sertić, koji igra "samo" jednog kontrabasista.

Zatim iduće večeri možete pogledati Radovčićevu monodramu "Tko je ubio mog oca", u kojoj glumi Marko Kasalo, a tekst potpisuje Edouard Louis.

U utorak u 19 sati, prema motivima pripovijetke "Duga" Dinka Šimunovića, u režiji Ane Kreitmayer igra mlada glumica Ana Marija Štefanac, a vidjet ćemo smiju li djevojčice igrati nogomet.

Iza predstave, u 20 sati slijedi glazbeni intermezzo, solistice iz glazbenog studija Libreto, pod umjetničkim vodstvom Ivane Begović Dinka Habuša, izvest će nekoliko vokalno-instrumentalnih skladbi iz standardnog pop repertoara na hrvatskom, engleskom i francuskom jeziku.

Nakon predaha uz glazbu, u 21 sat u monodrami "Pustolovine Baruna Münchausena" u kojima ne nedostaje laganja ni mašte, igra Marko Hergešić, a režiju potpisuje Aleksandar Švabić.

U srijedu 4. rujna u 21 sat monodrama "Susjed" redatelja Janeza Vajeveca, u izvedbi etablirane glumice Vesne Tominac Matačić, koja je ujedno roman Marine Vujčić prilagodila kazalištu.

Svečano zatvaranje festivala u četvrtak 5. rujna u 21 sat donosi i dodjelu nagrada nakon "Kuc! Kuc! Tko je tamo!?", još jedne monodrame u režiji Radovčića, a igra Lovro Rimac.

Ovo je jedini zadarski kazališni festival koji dodjeljuje nagrade, jednu nagradu publike, a drugu stručnog žirija. 

- Što se nagrade publike tiče, glasački listić će biti vezan uz ulaznicu, gledatelji će moći na dijelu ulaznice dati ocjenu za predstavu i ubaciti u sandučić - pojasnio je Radovčić.

- Zaista bogat program, Vinko je dao sve od sebe - pohvalili su Radovčića članice žirija.

Cijene ulaznica su od 10 do 15 eura, kako za koju predstavu. Ako želite kupiti ulaznicu za sve predstave, cijena je 70 eura.

Ulaznice se mogu rezervirati na mail Kazališta lutaka Zadar.

04. listopad 2024 23:13