StoryEditorOCM
Zadar plusŽIVE PUNIM PLUĆIMA

Obitelj Jakopović zamijenila je Dubai za - Karin! Mama Tina i tata Hicham rade "na daljinu", a kći Hana igra nogomet za - NK Zadar!

Piše Matea Gugić
10. listopada 2020. - 17:44

Iz Dubaija u – Karin! Tako bi u najkraćim mogućim crtama izgledao put mlade Hane Jakopović i njezinih roditelja Hichama (40) i Tine (40), koji su u lipnju ove godine odlučili jedan od najluksuznijih gradova Arapskih Emirata zamijeniti malim mjestom u zaleđu Obrovca. Pitate se zašto? I mi smo se pitali dok nismo vidjeli sreću na njihovim licima.

- Mir, tišina, one male stvari koje zapravo čine život. Zato! Napokon, nakon dvanaest godina intenzivnog rada u Dubaiju, konačno živimo punim plućima – rekla nam je uz široki osmijeh majka Tina, inače Zagrepčanka, koja je u tom arapskom gradu radila kao HR menadžer za luksuzni hotel s četiri zvjezdice, dok je Hicham prodavao softvere za razne hotele. Tamo su se i upoznali.

- Mi smo zadržali svoje poslove, radimo na daljinu, no moram priznati da je posao dosta pao zbog pandemije. Ipak, ne smeta nam, zaista uživamo u mirnom životu u Karinu – govori nam Hicham, podrijetlom Libanonac koji se školovao u Francuskoj, jedno vrijeme živio u New Yorku, proputovao svijet zbog posla da bi na kraju, u svojim četrdesetima, pronašao mjesto pod suncem na obali Karinskog mora.

image
Hana Jakopović: Nije nikakav problem putovati zbog toga što jedva čekam treninge! Vježbam i u Karinu, ali naravno da mi je draže na pravom igralištu s mojim suigračicama i trenerom Raphaelom Sušićem. Do sada sam igrala uglavnom kao napadačica, no mogu biti i u sredini
Jure Miskovic/Cropix

Trenira tek dvije godine

Njihova kćerka, 16-godišnja Hana, strastvena je nogometašica te ni s preseljenjem nije htjela prestati s igrom koju obožava. Tako je NK Zadar dobio novog člana: ambicioznu i talentiranu djevojku čiji je najveći nogometni uzor, pogađate, Luka Modrić.

- Pratim ga već godinama, uživam u njegovoj igri i oduvijek mi je bilo fascinantno koliko je toga postigao. Iz tako malog mjesta, također iz zaleđa Obrovca, uspio je nešto čemu se cijeli svijet divi – govori nam Hana sa sjajem u očima. Da stvar bude još zanimljivija, rođena je na isti datum kad i Luka, 9. rujna!

- To je sigurno znak – ubacuje se ponosno Hicham, dodavši da je Hana zaista talentirana nogometašica: iz nogometne akademije koju je pohađala u Dubaiju stalno je dobivao pozive od trenera koji su je hvalili. S preseljenjem je njezin uspjeh dobio novi uzlet.

- Baš je prošlu utakmicu izabrana za najbolju igračicu! Zanimljivo je da ona ozbiljno trenira tek dvije godine. Okušala se kao djevojčica i u drugim sportovima, no jednostavno ju je najviše privlačio nogomet – govori majka Tina, dodajući da je voze dva put tjedno na treninge iz Karina u Zadar, na Bagatovo igralište.

- Nije nikakav problem putovati zbog toga što ja jedva čekam treninge! Vježbam i u Karinu, ali naravno da mi je draže na pravom igralištu s mojim suigračicama i trenerom Raphaelom Sušićem. Do sada sam igrala uglavnom kao napadačica, no mogu biti i u sredini – objašnjava nam ova mlada simpatična djevojka koja, osim talenta za sport, ima i za jezike.

- Online pohađam američku školu, tako da govorim engleski, koji svakodnevno koristimo i u kući jer Hicham još uvijek ne zna hrvatski. Ni meni hrvatska gramatika ne ide najbolje, ali sve razumijem. Govorim francuski i arapski, a počela sam učiti španjolski – dok Hana nabraja, upada Tina s komentarom da su online nastava i američki sistem školovanja bili najbolji i najjednostavniji izbor za Hanu kako je ne bi opteretili kompliciranim hrvatskim školstvom, posebno jer je u Dubaiju pohađala istu online školu.

image
Majka Tina, Hana Jakopovic i otac Hicham.
 
Jure Miskovic/Cropix

- Iskreno, ponekad mi nedostaju vršnjaci koje bih imala da baš idem u školu, ali u globalu mi je samoj jako dobro jer ova škola ti dopušta da imaš dosta slobodnog vremena. Što me veseli, jer se mogu posvetiti sebi i svojim hobijima – govori nam Hana, dok se majka Tina šali da joj je zapravo najdraže otići do lokalne pekare kupiti slanac.

- No Hana, baš zbog tog viška vremena koje nikad nismo imali u Dubaiju, radi stvari koje u Dubaiju nikad ne bi: reže grožđe, obrezuje masline, brine o voću i povrću... Stvarno mi je drago zbog toga što vjerujem da smo joj dolaskom ovdje pružili jedan malo ljepši, opušteniji život kakav dijete i treba imati, iako se ona ne bi baš složila s tim jer joj je u Karinu često dosadno. I sami znate da je to malo mjesto, s malo ljudi – govori Tina, istaknuvši da su se u posljednje vrijeme tamo doselili isključivo stranci tako da nije nikakvo čudo čuti ponajviše – engleski.

Najviše se čuje engleski

- Prvi susjedi su nam Nijemci, drugi Švicarci i Francuzi, dobri smo prijatelji s Iračaninom, ali i s Kambodžaninom, dok su kuću u blizini naše kupili Talijani... Mnogi Zadrani ne znaju da se situacija u Karinu zaista bitno promijenila. Postalo je to pravo malo kozmopolitsko mjesto. Obnovile su se mnoge kuće, uređuju se plaže i ulice, a sami se lokalci sve više okreću turizmu i otvaraju svijetu. Ljeti je puno ljudi, ponajviše stranaca, obitelji koje žele uživati u miru, bez velikih gužvi i dalje od gradova – govori Tina, a Hicham upada na engleskom:

- Ma vjerujte nam, da možemo birati opet bismo odabrali Karin! Nema ljepšeg mjesta za duboko udahnuti i zahvaliti životu na malim stvarima koje nas čine ispunjenima – zaključio je uz osmijeh.

image
Hana Jakopovic
 
Jure Miskovic/Cropix
19. travanj 2024 03:16