StoryEditorOCM
Zadar plusKUĆA DOBROVIĆ

Nova adresa u Zadru za goste željne posebnih interijera: građanski stan pretvoren u sobe za najam, a uz mini radove opet može biti luksuzni dom!

Piše Marijana Galović/D&D
9. travnja 2021. - 22:41

PROFIL

INFO:  Dalmatian Pearls Deluxe Rooms  (FB & IG)

LOKACIJA: Zadar

VLASNICI: Tihana i Sanjin Katinić

UREĐENJE: vlasnici, Diz Viz

VELIČINA: 103 m2

Danas vas vodimo u Zadar, u potpuno renoviran građanski stan pretvoren u sobe za najam s idejom da uz minimalne radove ponovo bude luksuzan stan za stanovanje. Od ukupno tri sobe, dvije gledaju na gradsku marinu gdje je bonus i predivan zalazak sunca. S vlasnicima Tihanom i Sanjinom Katinić popričali smo malo o cijelom projektu, a prvo nas zanima kako je počela cijela priča, piše D&D.

- Dobro poznata kuća Dobrović pokraj gradske marine u Zadru jedna je od nekolicine secesijskih građevina, dovršena davne 1905. Svakome tko tuda prolazi, za oko će zapeti zanimljivi uresi koji je krase. Kako sve staro priča priču, tako smo mi zamislili vratiti se u vrijeme njezina nastanka i urediti stan da odgovara nekadašnjem. Naravno, uz moderne detalje i puno uređaja koji čine današnji život lakšim - priča Tihana, Zadranka sa zagrebačkom adresom, i dodaje kako je stan sada namijenjen turistima koji žele odmak od moderne današnjice i koji žele barem nakratko dobiti osjećaj života nekada.

image
Zadarska kuća Dobrović nova je adresa za goste željne posebnih interijera
Luka Gerlanc/Cropix

ŽIVE BOJE

- Ideja je bila urediti naš prostor u klasičnom stilu, s daškom luksuza iz života kakav je bio krajem 19. stoljeća. Ostavili smo dugačak hodnik baš zbog ideje da jednog dana micanjem samo jednog zida možemo dobiti prekrasan stan za život. Rascjepkavanjem prostora nikada ga više ne bismo s lakoćom mogli vratiti u prvotno stanje. Boje su vrlo žive unutar svake sobe jer nikada nismo bili sretni s ravnim linijama i monotonim bojama. Ovo je bila prilika oživjeti prostor baš onako kako mi to želimo, s dozom retro ugođaja i živopisno - ističe vlasnica.

Projekt uređenja radili su u suradnji sa studijom Diz Viz, a obnova je bila potpuna.

- Renovacija je u unutrašnjosti stana bila kompletna, od poda do stropa. Budući da nije moguće zadirati u vizualni izgled zgrade bez konzervatora, sve što smo mogli smo uredili, pa tako i sam hodnik zgrade, koji još nije do kraja završen. Velikim stubištem u unutrašnjosti zgrade proteže se prekrasna ograda, koja uz malo truda može oplemeniti cijeli prostor - kaže vlasnica Tihana i dodaje kako je bilo i dramatičnih momenata.

image
Zadarska kuća Dobrović nova je adresa za goste željne posebnih interijera
Luka Gerlanc/Cropix

VINTAGE IZGLED

- Kada krenete u renovaciju nečega starog više od sto godina, uvijek je pitanje što vas može snaći u procesu. Tako se nama dogodilo da smo djelomično obnavljali i stan ispod nas. Naime, dok smo rušili pod u našem stanu, susjedu ispod srušila se žbuka na stropu jer je njihov luster bio povezan s našim drvenim letvicama. Zanimljivo je i da se ispod žbuke, dok smo ju skidali, nalazilo takvo ogromno kamenje da smo se pitali pomoću čega su oni takve gromade stavljali u vanjske zidove kuće - smije se vlasnica. Renovacija je trajala osam mjeseci, a rezultat je zanimljiv prostor prilagođen potrebama turista.

- U prostoru od materijala prevladavaju drvo, baršun i staklo. Kupaonice, iako djelomično ostakljene, imaju tamne folije kako bi se osigurao intiman prostor unutar soba. Sve su žarulje u sobama sa žarnom niti kako bi se postigao vintage izgled suptilnog svjetla noću. Njih smo nabavljali od više izvora po Hrvatskoj jer ih nitko nije imao dovoljno - ističe TIhana Katinić i dodaje kako vrlo visoki stropovi često ostaju neiskorišten potencijal.

- Zbog toga smo uzglavlja koja su presvučena u baršun podigli do samog stropa. Time smo dobili vizualno na veličini prostora i ona čine najupečatljiviji dio soba. Ormari su također izvedeni do stropa kako bi se iskoristio prostor za pohranu - objašnjava.

Hodnik je ostao isti kao prije.

image
Zadarska kuća Dobrović nova je adresa za goste željne posebnih interijera
Luka Gerlanc/Cropix

- Kombinacija crno-bijelih pločica trebala je dati dojam dubine prostora, što smo spajajući hodnik s kuhinjom u istom dezenu i postigli. Ovaj potez bio je vrlo hrabar za nas, ali nismo se pokajali. Kada otvorite ulazna vrata, moment iznenađenja je neizbježan, ali vrlo pozitivan - dodaje Tihana i ističe kako dojmu pridonosi i veliki luster u središnjem dijelu, koji je stigao čak iz Nizozemske,  piše D&D.

TAPECIRANO

Na podovima je 200 godina star hrvatski hrast postavljen u francusku riblju kost. Sve što je tapecirano radila je tvrtka Slak iz Zagreba. Sve se radilo po mjeri, pa je i čelik na toaletnim stolovima i kupaonskim ormarićima ručno rađen.

- Postojao je neopravdan strah hoće li se sve svidjeti gostima, ali možemo reći da su dojmovi i više nego odlični te da ljudi stvarno traže nešto drugačije od uobičajenog i da im je često važno da prostor bude različit od njihova doma, pa ih boravak u ovakvom smještaju zaista oduševi, što nam je na kraju i najvažnije - zaključila je Tihana Katinić. 

image
Zadarska kuća Dobrović nova je adresa za goste željne posebnih interijera
Luka Gerlanc/Cropix
19. travanj 2024 03:23