StoryEditorOCM
Zadar plusZADRANI U GLINI

Njih dvadeset kuha 2800 obroka dnevno! Vinko Smokrović: "Ovdje je stanje katastrofalno, ali bar ljudima možemo pružiti fino, toplo jelo od srca..."

Piše M.Gugić Magaš
7. siječnja 2021. - 15:06

Čak 20 Zadrana iz dva poznata restorana, 4 Kantuna i Bruschette, kuhaju u Glini za sve koji se tamo nalaze, od policije, vojske, HGSS-a do radnika, volontera, mještana... U velikom šatoru, bez adekvatnih uvjeta, dnevno ovaj tim nesebičnih ljudi skuha i do 2800 obroka! I to ne jednog jela, već nude sedam menija po danu! 

- Ma bolje nego u nekom restoranu – šali se Vinko Smokrović, vlasnik restorana 4 Kantuna koji je zajedno sa svojim zaposlenicima otišao prvog dana Nove godine u ovaj potresom pogođeni kraj.  

- Prvi dojam? Šok i zahvala da živimo gdje živimo... Nismo nekad ni svjesni... – iskreno nam je rekao Vinko, dodavši kako je potres samo dodatno pogoršao već loše stanje tih prostora.

image
Zadrrani u Glini
V.smokrović

- Glib je do koljena, hladno je i vlažno. Voziš se autom i gledaš te jadne ljude kako sjede na cesti ispred skromnih, napuklih ili razrušenih kuća i boli te srce. Zato smo i došli. Željeli smo pomoći koliko možemo i kako najbolje znamo, a znamo dobro kuhati – rekao je Vinko, naglasivši kako do njihovog dolaska na ovom mjestu uopće nije bilo organiziranih obroka odnosno pučke kuhinje. 

- Od Nacionalne udruge ugostitelja smo dobili veliki šator, podigli smo ga, sredili sve u njemu i oko njega koliko smo mogli. Nas deset! Nažalost, uvjeti za rad, usred livade i po ovoj hladnoći, su katastrofalni. Voljeli bi ostati duže pomagati, no ukoliko se nešto ne poboljša, morat ćemo otići. Molili smo nadležne, ministre koji su nas baš jučer obišli, da nam ustupe određene potrebne stvari. Ako nešto ne volim to je žicanje. Mislim da bi se oni sami trebali nuditi, nadmetati, sa svim oblicima pomoći jer ovo ovdje je nešto strašno, nešto što nikad nikome ne želim – istaknuo je Vinko, dodavši kako im se baš jutros zaledila voda i nisu mogli raditi.

image
Šator su podignuli sami nasred livade
Privatni Album

- Stavio sam pećicu kraj cijevi da se odledi i da možemo napraviti pripremu i početi kuhati. Još po ovoj hladnoći moramo suđe vani prati. Sutra zovu snijeg, a kako hitno ne dobijemo neki veći izvor topline bojim se da bi se pod težinom snijega šator mogao srušiti – upozorava Vinko. U srijedu su im u pomoć iz Zadra priskočili i zaposlenici restorana Bruschetta.

- Stigli su zajedno vlasnikom Božidarom Vedrićem, a danas su nam se pridružili i piloti, njih deset je stiglo iz Zadra. Svakako je puno lakše kad je više ruku, ali vjerujte nam ovo nisu uvjeti za normalan rad – zaključio je Vinko te se za kraj odlučio zahvaliti:

- Mali obol ovoj humanitarnoj i izuzetno vrijednoj akciji dala je i Općina Kali svojom donacijom mesa. Zahvaljujemo mesnici Bubalo i mesnici Žbriego na dobavljenom mesu, kao i Lukin i Gobin. Podršku su nam dali i Frigus Grupa, turistička agencija More Travel u obliku prijevoza, Gastro team i Udruga trgovaca Zadar i Sisak na donaciji namirnica – zahvalio je Vinko.

18. travanj 2024 13:24