StoryEditorOCM
Zadar plusDOBRA IDEJA?

Na Muraju će se postaviti tri makete Zadra po uzoru na one u Narodnom muzeju

Piše I. Ivanac
12. listopada 2020. - 20:48

Tri makete povijesne jezgre grada Zadra trebale bi u narednim mjesecima biti postavljene na Bedemima zadarskih pobuna, odnosno na novoj gradskoj šetnici poznatijoj kao Muraj.

Još u srpnju, gradonačelnik Branko Dukić donio je odluku o odabiru najpovoljnije ponude za izradu idejnog i likovnog rješenja triju maketa Poluotoka u sklopu velikog europskog projekta Zadar Baštini ukupnog vrijednog preko 66 milijuna kuna.

- Postavljanje maketa je jedan od dodatnih elemenata projekta Zadar baštini. Ideja je nastala zbog toga što bi Muraj trebao biti i edukativna šetnica. Uz to, Zadar nema na otvorenom prostoru prezentiranu maketu grada, pa bi na ovaj način svi mogli vidjeti makete, kazao nam je Ante Ćurković v.d. pročelnik Upravnog odjela za EU fondove.

Ćurković napominje kako je cijela priča oko postavljanja maketa još uvijek u fazi izrade idejnog rješenja te će pojedinosti oko njihovog prezentiranja znati u idućim danima.

- Nakon izrade idejnog rješenja znat ćemo pojedinosti, ništa još nije konkretizirano, na tvrtki je sada da nam ponudi rješenja, kazao je Čurković dodajući kako je napravljeno 3D skeniranje triju maketa koje se nalaze u stalnom postavu Narodnog muzeja na odjelu Muzej grada Zadra na kojima je prikazan izgled grada iz srednjeg vijeka, 18. te s početka 20. stoljeća.

Tvrtka koja je dala najpovoljniju ponudu za izradu idejnog rješenja je Ljevaonica umjetnina ALU iz Zagreba koja iza sebe ima pozamašnu listu izvedenih radova, a jedan od najboljih prikaza njihovog rada u Zadarskoj županiji je i kip Grgura Ninskog u Ninu.

Cijena izrade idejnog rješenja iznosi 87.500 kuna s PDV-om, a njihova ponuda je jedina pristigla na adresu Grada.

23. travanj 2024 02:25