Prije mjesec dana mlada je Zadranka Nika Jukić, zajedno sa svojim kolegom Zvonimirom Paponjom, ostvarila najbolji rezultat požeškog Fakulteta turizma i ruralnog razvoja - do sada!
Naime, 22-godišnja studentica stručnog studija Enogastronomija, osvojila je 10. mjesto među 70 natjecatelja koji su sudjelovali na Europskom natjecanju mladih profesionalaca u kušanju francuskih vina u Parizu u sklopu Međunarodnog agronomskog sajma.
Ovaj odličan uspjeh rezultat je velikog rada.
- Same su pripreme zapravo počele od prve godine fakulteta kad smo dobili predmet ‘Senzorska analiza‘ i ‘Vinogradarstvo i vinarstvo Hrvatske i svijeta‘, na kojima smo imali prilike kušati razne sorte iz različitih područja naše zemlje, s različitih klimatskih područja, ali i s drugim kvascima te godinama, Nažalost, nismo upoznati toliko sa stranim vinima pa smo se kolega i ja morali osloniti na naše znanje hrvatskih sorti. Ostala priprema je bila s profesorom, a odnosila se na teorijsko učenje apelacije Francuske - pojašnjava nam Nika koja dodaje kako je na ovom natjecanju konkurencija je bila jaka: sudjelovalo je 70 kandidata, 35 iz Europe i 35 iz Francuske.
- I mi smo se uspjeli plasirati medu prvih 10! S tim da je kolega osvojio nevjerojatno 2. mjesto, a ja 10, mjesto! Natjecanje se sastojalo od četiri dijela: karakterizacije vina, ocjenjivanja vina, razgovora prije završne runde te opisivanja dobivenog vina što je ostavljeno za prva tri mjesta. Kod karakterizacije vina trebali smo prepoznati sortu, godinu, cjenovni raspon, klimatski utjecaj i samu apelaciju. Nije bilo lako... - priznaje Nika koja se ipak pohvalila kako su kolega Paponja i ona pokazali iznimne vještine opisivanja na engleskom jeziku te ih je iz tog razloga profesor Josip Mesić odlučio poslati na natjecanje.
- Osobno nisam očekivala ovaj uspjeh, a kamo li da ćemo se plasirati u prvih 10! Ma ni u najluđim snovima to nisam mogla zamisliti... Zato su moja prva reakcija bile suze! Mislim da sam zadnji put tako plakala kad sam pala kao mala - smije se Nika te dodaje:
- Tako sam bila ponosna na Zvonimira i na sebe što smo došli tamo, uspjeli se zabavili, ali i pokupili nagradu i priznanje. Ovo mi je natjecanje otvorilo oči i dalo pogled u neki novi svijet kojeg još nisam istražila do kraja. no sad imam veliku želju. Taj svijet hrane i vina je za mene kao umjetnost na tanjuru... Upravo su moja prva, ona najljepša sjećanja, vezana uz bakinu i maminu kuhinju. Jednostavno mi je fascinantno kako nas hrana, okusi i tradicije vežu jedne za druge. Hrana je zaista univerzalan jezik koji se može naučiti i dijeliti i prepoznati u cijelom svijetu - ističe mlada buduća sommelierka.
A upravo se kao žena u tom pomalo "muškom" svijetu vina, priznaje, teško probiti.
- Srećom, u svom Zadru nisam toliko osjetila da se pravi razlika između žena i muškaraca, ali kako sve više komuniciram s ljudima kroz fakultet kao i posao, tako shvaćam da će se na mene uvijek gledati kao na inferiorniji spol. Ipak, to me uopće ne plaši jer znam svoje kapacitete i sigurna sam u svoje znanje. Nadam se da će nas biti puno više u ovome poslu u narednim godinama - zaključuje Nika.