StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: ZADARSKI MUZEJ ILUZIJA PET DANA POSTAJE MUZEJ REALNOSTI

Kako se za tren možete naći usred izbjegličkog kampa u Jordanu!

14. prosinca 2016. - 18:08
muzej_realnosti10-141216

Zadarski Muzej iluzija u četvrtak je postao Muzej realnosti – UNICEF Hrvatska i njihov program „Čuvari djetinjstva“ u zadarski su muzej na pet dana donijeli realnost i doslovno surovu stvarnost o načinu života milijuna djece u svijetu, koja za život nemaju ni osnovne uvjete.

„Život se može preokrenuti u sekundi“, jedan je od natpisa koji prati eksponat u Muzeju realnosti, gdje se, osim načina života djece i saznanja o njihovim potrebama, doznaje što sve UNICEF poduzima kako bi donekle ublažio težinu kroz koju djeca emocionalno i materijalno prolaze.

Zadarski olimpijci Šime Fantela i Igor Marenić pridružili su se UNICEF-ovim predstavnicima na otvorenju Muzeja realnosti u srijedu, a sa njima je bila i Valentina Otmačić, šefica UNICEF-ovog tima u Hrvatskoj.

- Želimo pokazati realnost, ono što je stvarno, što se događa. Osobito djeci. No želimo pokazati i da se može naći načina da se realnost promijeni – kazala je Valentina Otmačić, dok su Fantela i Marenić izrazili zadovoljstvo što su dio UNICEF-ove akcije i što im je pružena prilika da se pobliže upoznaju sa radom UNICEF-a u Hrvatskoj.

Unatoč eksponatima, najveću pažnju privlače dva kratka filma, snimljena tehnologijom virtualne stvarnosti, te se u trenu, samo uz pomoć malog uređaja na očima, nađete usred blata u izbjegličkom kampu Zaatari u Jordanu, usred stotina tisuća bijelih šatora u kaljuži gdje živi 80 tisuća ljudi koji su pobjegli od rata, te usred mnoštva djece koja u improviziranoj školi pokušavaju vratiti osjećaj normalnog življenja. Film „Oblaci iznad Sidre“ i djevojčici koja u kampu živi već godinu i pol jedan je od dva VR filma koja se mogu pogledati u Muzeju realnosti – tema drugog filma je život dječaka oboljelog od dječje paralize. On živi u Keniji.

Muzej realnosti u Zadru, otvoren u srijedu u podne, radit će svaki dan od 10 do 20 sati. Zadnji radni dan muzeja je u nedjelju, a svih pet dana ulaz u Muzej realnosti je slobodan.

 

26. lipanj 2024 11:22