StoryEditorOCM
Zadar plusJAVIO SE IZ BIBINJA:

KAKO DANE U IZOLACIJI KRATI PRVI BARITON HRVATSKE KLAPSKE PISME ‘Trebate vidjeti dopisivanje s mojim dečkima, jedan je u šparogama, drugi u maslinama‘

Piše Petra Plivelić/Jutarnji list
31. ožujka 2020. - 21:25

Prvi bariton hrvatske klapske pisme, 51-godišnji Tomislav Bralić dane u karanteni krati uz masline i vino, „Školu na trećem“ i dopisivanje s dečkima iz klape Intrade preko Whats Appa.

Bralić živi južno od Zadra, u Bibinjama. Njegova kuća nalazi se u neposrednoj blizini roditeljske kuće u kojoj je odrastao, igrajući se u dvoru pod lozom i maslinom sa svojih devetero braće i sestara.

Bralić ovih dana ne ide daleko, eventualno do svojih.

- Ja sam doma, pazimo svi na sebe i čuvamo se jer ovo je ozbiljna stvar, ali mislim da ne treba paničariti. Pomažemo starijima, roditeljima, susjedima, s djecom obnavljamo gradivo iz osnovne, dobro je i to. Malo odem u masline, sad imam vremena i za poljoprivredu – rekao nam je Tomislav Bralić koji je podržao kampanju #ostajemdoma.

 

Pozdrav medicinskim djelatnicima

„Meni fali sve“ kaže pjesma Bralića i klape Intrade, izvođača koji već godinama pune sportske dvorane, stadione i kontinuirano nastupaju po Europi, ali Braliću je doma sasvim zabavno, stoga mu pjevanje baš i ne fali.

- Nije zgodna situacija, naravno, ali ne očajavam. Nakon što 15 godina nisam stao, dobro mi je došlo ovo vrijeme da se malo odmorim. Ali ja se nadam da će sve ovo brzo proći i da ćemo ovo ljeto opet pivati – objašnjava.

Pa dodaje da napišem i da pozdravlja sve medicinske djelatnike ma gdje bili. Razumijem da je Braliću to važno jer je njegova supruga Mirjana, Bibinjka koja pjeva u klapi Garofuli, medicinska sestra.

Pitam ga pjeva li već s prozora i terasa poput Talijana?

- Vidio sam Talijane kako pivaju i moram vam reći da sam se naježio. Ja još ne pivam s prozora, ali ipak moram trenirati glas, pa zapivam tu i tamo – smije se Bralić.

Suprug i otac

Baš u pravom trenutku, kada je Hrvatska u karanteni pa mnogi vrijeme krate slušajući glazbu Tomislavu Braliću i klapi Intrade izašao je novi singl „Riči lažljive“, čiji je kompozitor i autor teksta Vinko Barčot, aranžman potpisuje pokojni Remi Kazinoti, a produkciju je završio Tomislav Mrduljaš. Za „Riči lažljive“ Bralić i klapa su prije karantene stigli snimiti i spot.

Dok je publici poznat kao pjevač koji donosi emotivno nabijene pjesme, Bralić je privatno, prije svega suprug i otac četiriju sinova – Vice, Lovre, Ivana i Marka.

- Trojica starijih su na fakultetima, a najmlađi Marko sada je sedmi razred pa s njim pratim „Školu na trećem“, taman sad ponavljam opseg i radijus – smije se Bralić.

Kad nije u virtualnoj školi, onda je na mobitelu. Mora ostati na vezi s ekipom iz klape.

'Preživjeli smo i gore!'

- Sad smo u karanteni pa se manje vidimo, a više se čujemo preko Whats App grupe. Jao, da vi samo vidite tu grupu... Jedan je otišao u šparoge pa šalje sliku, drugi je u maslinama, treći radi u Elektri pa ne može biti kod kuće, četvrti šalje sliku kako natače vino... S njima nikad nije dosadno. Možda se i nađemo malo kad se stanje smiri pa zapjevamo u krugu, ali širokom, dovoljno udaljeni svi – planira već Bralić.

Ni ne sumnja da će se kriza s koronavirusom ubrzo riješiti ako slušamo preporuke Stožera civilne zaštite i ostanemo kod kuće.

- Ma, preživjeli smo mi u Hrvatskoj i gore stvari od ovog virusa i karantene. Bili smo bez vode i struje, čuli su se samo pucnjevi i plač. Tako da mislim da danas nikome ne bi trebalo biti problem ostati kod kuće kako bi zaštitili one najstarije i spriječili širenje virusa – uvjeren je Bralić.

19. travanj 2024 04:33