StoryEditorOCM
Zadar plusFOTOREPORT

Joško Gvardiol na ninskoj plaži Ždrijac došao dati podršku sestri na Prvenstvu Hrvatske u rukometu na pijesku

Piše Robert ZORIĆ
1. srpnja 2024. - 08:44

Joško Gvardiol, hrvatski nogometni reprezentativac cijelo nedjeljno poslijepodne proveo je na ninskoj plaži Ždrijac. Dolazak braniča Manchester Cityja na plažni ugostiteljski objekt u vlasništvu Nin Turizma, izazvao je veliku histeriju među kupačima i posjetiteljima. Gvardiol je podijelio na stotine selfija i autograma, ne samo našim državljanima, već i brojnim stranim turistima, koje je iznenadio njegov dolazak. Naime, Joškova sestra, članica je jedne od ženskih rukometnih ekipa na pijesku, koje su u Ninu sudjelovale na dva natjecanja tog vrlo atraktivnog i trofejnog sporta. 

Svjetski prvaci na Ždrijacu 

Nin je od petka do nedjelje, drugu godinu za redom, bio centar hrvatskog rukometa na pijesku. Osim završnice NIN OPEN-a, četvrtog i posljednjeg iz serije kvalifikacijskih turnira za PH, Grad Nin i njegova tvrtka Nin Turizam ugostili su i Završni turnir Prvenstva Hrvatske koji je okupio po četiri najbolje ekipe kako u muškoj tako i u ženskoj konkurenciji.

Upravo na tim utakmicama, gledatelji su mogli vidjeti i naše brojne seniorske reprezentativce, koji su prije nekoliko dana u Kini, Hrvatskoj donijeli naslov svjetskih prvaka. I to po četvrti put, a zanimljivo je kako je Hrvatska muška reprezentacija u rukometu na pijesku, u posljednjih pet SP, čak tri puta bila prvak te osvojila dva srebra. Na istom SP u Kini našim je djevojkama pripalo sedmo mjesto, a neke od njih, također su igrale i u Ninu. 

Iz Nina u Bugarsku na Europsko prvenstvo

Lijepo vrijeme i idealni uvjeti na terenima za pjeskovite sportove, u koje je Grad Nin investirao prije tri godine, u Ždrijac su doveli i naši juniorske reprezentacije. Mladići i cure iz kategorije U-16 imali su pripreme kroz treninge u Ninu i sudjelovanje na NIN OPEN-u i završnici PH kako bi što uigraniji i spremniji dočekali predstojeće Europsko prvenstvo za juniore, koje u bugarskoj Varni započinje sad početkom srpnja.  

BHC Zagreb najbolji u obje konkurencije 

NIN OPEN je nakon Omiša, Novalje i Zaprešića, bio posljednji četvrti kvalifikacijski turnir. Ugostio je osam muških i četiri ženske ekipe. U muškoj konkurenciji u dva seta, za dva poena BHC Dubrava je tijesno pobijedila ekipu  White Boys iz Kaštela. Kod cura BHC Zagreb bolji od ekipe Furki Sport za kojeg su igrale članice juniorske reprezentacije.

U nedjelju na završnici PH za četiri najbolje ekipe, u muškom finalu BHC Zagreb je dobio BHC Dubravu, a kod seniorki opet BHC Zagreb najbolji, ovaj put pobjeda protiv BHC Harena. Nagrađenima su pehare i medalje uručili predstavnici Nin Turizma te Tomislav Ćurko,  ninski dogradonačelnik i predsjednik TZ Grada Nina.

Bez zadarskih ekipa 

Hrvatski rukomet na pijesku trofejni je sport u međunarodnim okvirima s uspjesima na brojnim međunarodnim natjecanjima. Kao takvo priznanja, stigla je i potvrda, u vidu poziva trojici naših seniorskih reprezentativaca koji će na Olimpijskim igrama u Parizu po prvi put prezentirati i promovirati rukomet na pijesku. Uz njih kao jedan od voditelja ekipa bit će i seniorski izbornik Mladen Paradžik, čovjek koji sa svojim suradnicima radi velike organizacijske stvari za hrvatski rukomet na pijesku.

Hrvatski rukomet na pijesku većinom je zastupljen kroz zagrebačke ekipe. Međutim, važan kotačić su i dvije dalmatinske ekipe, White Boysi i KRP Dugi rat. Splitski Olimpijac je u drugoj godini aktivnog igranja pokazao veliki napredak, dok se ove godine u ženskoj konkurenciji po prvi put predstavila ekipa Žvrkice iz Trogira. NIN OPEN je ove godine prošao bez zadarskih snaga, što je velika šteta, s obzirom na odlične uvjete na terenima u Ždrijacu. Jedini igrač sa zadarskog područja bio je 27-godišnji Marko Pedić, koji je rukometno stasao u Mocirama, a karijeru je nastavio gradio izvan granica Hrvatske, u Izraelu, Cipru, Njemačkoj i 

01. srpanj 2024 08:47