StoryEditorOCM
Zadar plusTOP METODA

Janjetina će se topiti od mekoće ako je ispečete ovako: imat će najljepšu koricu, a spasit će vas ako imate ovaj komad...

Piše T. S. M.
30. ožujka 2024. - 14:16

Ako već niste te sreće da netko umjesto vas janje ispeče na ražnju ili ispod peke, mogao bi vam dobro doći još koji savjet za pečenje janjetine u pećnici. Nešto smo vam o tome već pisali ima koji dan, podsjetite se ovdje, riječ je o imitiranju tehnike pečenja janjetine ispod peke u kućnoj radinosti, a ovoga puta riječ će biti o pečenju janjećeg buta, komada koji je najmesnatiji pa time i najisplativiji, ali se može pokazati izazovom jer ga je lako presušiti.

Janjeći but s kostima velik je i impresivan komad mesa koji, ako je malo veći, može nahraniti i do osam osoba.  Ako vam smeta specifičan okus janjetine, zamolite mesara da ukloni veći dio masnoće koja prekriva but, no imajte na umu da će nešto masnoće ipak biti potrebno kako bi meso ostalo sočno i mekano.

Za najbolji mogući rezultat trebat će vam termometar za meso, no u nastavku ćemo vam otkriti i kako se možete snaći i bez njega. Ako pak imate termometar za meso, koliko dugo ćete janjetinu peći ovisit će o težini mesa i o tome kakav stupanj ispečenosti vam je po guštu.

image
Shutterstock

Za srednje pečenu janjetinu, koja je savršeno ružičasta iznutra, predvidite oko 25 minuta po 500 g mesa ili dok termometar ne pokaže da je unutarnja temperatura mesa dosegla oko 54,4 stupnja Celzija, što se postiže za oko  1 ½ do 2 sata u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva Celzija.

Za janjetinu koja se raspada od mekoće, predvidite oko 40 do 45 minuta po 500 g mesa ili dok unutarnja temperatura mesa ne dostigne 79 stupnjeva Celzija (ovo može potrajati 5 do 6 sati u pećnici zagrijanoj na 160).

Postoji i malo brža metoda.

Nakon što ste but očistitili, oprali i posušili, dobro ga začinite i stavite u nauljeni lim pa mu dodajte češnjak u komadu i grubo narezan luk. Sve prekrijte folijom i stavite u pećnicu zagrijanu na 125 stupnjeva Celzija i pecite 1 sat. Potom temperaturu podignite na 150  i pecite još 1 sat.  Nakon toga potrebno je podići temperaturu na 175, peći oko pola sata pa maknuti foliju i ukloniti povrće, a temperaturu pećnice dignuti na 220 stupnjeva. Bit će dovoljno 10-15 minuta, ovisno o tome koliko želite da bude zapečena.

Ne zaboravite češnjak i luk usitniti u blenderu zajedno sa sokom od pečenja - dobit ćete fantastičan umak koji će upotpuniti pečenu janjetinu.

 

26. travanj 2024 14:41