StoryEditorOCM
Zadar plusUSUSRET TEČAJU ZA SOMMELIERE DRUGE RAZINE

Ivan Stiblik: "Zadar je na izvrsnom putu da bude sommelierski centar Dalmacije"

17. listopada 2018. - 21:05
wine_expo2-120318

Nakon uspješnog tečaja sommelierstva prve razine, održanog proljetos u hotelu "Falkensteiner Iadera", Ivan Stiblik, zasad jedini educirani zadarski sommelier i voditelj restorana "Groppo", najavljuje tečaj druge razine koji će se održati u zagrebačkom hotelu "Palace" sljedeća dva vikenda zaredom, gdje će i on sam sudjelovati kao asistent predavač.

Od ukupno dvadeset prijavljenih kandidata za tečaj čak devet ih je iz Zadra, ugostitelja i distributera vina koji su prepoznali važnost daljnje edukacije u sferi „dobre kapljice“ i samim time, stvaranju kvalitetnije usluge za svoje goste. Zahtjevni sommelierski tečaj sastoji se od tri razine, na prvoj se uči o hrvatskim vinima, na drugoj o vinima svijeta, a trećoj o sljubljivanju hrane i vina.

- Smatram da bi ozbiljniji hrvatski restorani zasigurno trebali imati zaposlene sommeliere barem druge od postojeće tri razine. Većina ih stane na prvoj. Da se kroz nekoliko godina educira barem pet sommeliera u zadarskoj regiji, to bi bila izrazito velika vrijednost za grad Zadar, kao i turizam u cjelini. Vlasnici restorana to su prepoznali i zato smo na dobrom putu da podignemo kvalitetu ponude, ali da i sami organiziramo vinske radionice, da učimo jedni od drugih i radimo na razvoju ovog područja - kazao nam je Stiblik, ujedno i regionalni povjerenik za Dalmaciju, imenovan od Hrvatskog sommelier kluba.

Od njega smo saznali da je u zemlji tek 50-ak sommeliera koji su završili sve razine edukacije, više od polovice ih je koncentrirano u Istri, a velika većina njih uopće ne radi u ugostiteljstvu. Zato Stiblik ozbiljno radi na promociji sommelierske struke, posebno u zadarskoj regiji, već i kroz poznati Wine Festival.

- Potvrđen je datum i za treću godinu festivala, kojim iznova sami sebi podižemo ljestvicu u organizaciji, stoga rezervirajte prvi vikend u travnju za uživanje u vinima u Arsenalu - zaključuje Stiblik.

Tko sve ide na tečaj?
Na sommelierski tečaj 2. razine u Zagrebu odlučili su se Vlado Babac i Filip Cimera iz restorana „5 bunara“, Igor Peričić iz „Bon Appetita“, Ivan Čapeta i Marko Valković iz restorana „Pašta i Svašta“, Dražen Stjepić iz restorana „Groppo“, Marina Knezović i Mladen Maraš iz hotela "Iadera" te Ivana Cvitanović, distributer vina Laguna.
19. studeni 2024 05:15