StoryEditorOCM
Zadar plusMINI GRADONICA

Ideje učenika Strukovne škole Vice Vlatkovića i Tehničke škole Zadar za drugačiju Ulicu Stjepana Radića: evo kako ju oni vide

Piše M.M.
11. ožujka 2022. - 18:02

Ove godine, u suradnji s Gradom Zadrom i Goethe-Institutom Kroatien iz Zagreba, Društvo arhitekata Zadar organizira 5. po redu Gradionicu s temom javne pješačke površine, točnije Ulice Stjepana Radića, jedne od najprometnijih gradskih ulica, prave gradske aorte.

Ovo je prva godina u kojoj se, osim standardnog dijela Gradionice, organizira i Gradionica MINI, koja je trajala od 7. do 12. ožujka, s učenicima srednje Strukovne škole Vice Vlatkovića i Tehničke škole Zadar. Njih su mentorirali članovi arhitektonskog berlinskog kolektiva ConstructLab. Napravili su ekstenzije pješačke staze u Ulici S. Radića koje omogućuju zadržavanje, okupljanje i spontano sjedenje, a koje će biti postavljene od 12. ožujka.

Standardni dio, Gradionica MAXI, biti će popraćen predavanjima arhitekata u Kneževoj palači i vođenjem po gradu s temom javnih pješačkih površina: Bogdan Marov, Pero Marušić, Ana Dana Beroš, Dinko Peračić i Idis Turato održat će zanimljiva predavanja za sudionike i javnost. Timove Gradionice MAXI (od 14. do 19. ožujka) ove će godine voditi renomirani hrvatski arhitekti Ana Dana Beroš, Dinko Peračić i Idis Turato, a sudjelovat će studenti različitih fakulteta iz različitih gradova. Gradionica MAXI će se provesti online.

Izložba radova Gradionice bit će in situ 2. travnja, u Ulici S. Radića zajedno s dodjelom vrijednih nagrada sudionicima. I ove godine će se radovi ocjenjivati, a u ocjenjivanju će kao treći član uz mentore i uz goste kritičare sudjelovati publika (opća javnost) putem društvenih mreža.

08. srpanj 2024 06:06