StoryEditorOCM
Zadar plusATRAKCIJA NA MURAJU

Gradska uprava naručila brončanu maketu Zadra: imat će tri metra, košta 1,14 milijuna kuna i na jesen će biti postavljena na Bedmima!

Piše Iva Ivanac
1. travnja 2021. - 20:32
Postava skulpture makete grada Zadra, ak. kipara Damira Mataušića, na Bedemu zadarskih pobuna u ZadruGrad Zadar

Velika maketa povijesne jezgre grada Zadra izlivena u bronci trebala bi do sredine rujna biti postavljena uz novu šetnicu na Muraju. Početkom tjedna Grad Zadra je objavio javni natječaj za nabavu skulpture čija procijenjena vrijednost iznosi milijun i 140 tisuća kuna s PDV-om.

Postavljanje makete na Bedeme zadarskih pobuna dio je velikog europskog projekta Zadar Baštini ukupnog vrijednog preko 66 milijuna kuna. Idejno rješenje zadarske makete napravio je akademski kipar Damir Mataušić. Cijena izrade idejnog rješenja iznosila je 87.500 kuna s PDV-om, a ta je ponuda ujedno bila i jedina pristigla na natječaj.

Maketa Zadra bit će postavljena na bedeme iznad Narodnog muzeja Zadar, a oko nje će se urediti zelena površina kako bi joj mogle pristupiti osobe koje imaju smanjenu pokretljivost. U idejnom je rješenju navedeno kako će maketa biti duga približno tri i široka oko metar i pol te visoka 75 centimetara.

U natječajnoj dokumentaciji se navodi kako bi maketa lokalnom stanovništvu i posjetiteljima omogućila novi uvid u promjene gradskog središta kroz povijest, međusobne odnose prostornih i arhitektonskih volumena te organizaciju prostora.

Na skulpturi će se posebno naglasiti 30 objekata, a cijela arhitektura mora biti napravljena od lijevane smeđe patinirane bronce, dok će se površina mora izvesti od poliranog aluminija. U dokumentaciji Grad zahtijeva i posebnu rasvjetu na maketi, ali i zvučnu kulisu koja će se pokretati na senzor.

Ponuditelji za skulpturu moraju dati i jamstveni rok od minimalno 24 mjeseca. Maketa bi trebala biti postavljena do 10. rujna ove godine. Grad Zadar će odabranom ponuđaču sredstva isplatiti u dva navrata i to 50 posto kada maketa bude gotova i 50 posto kada bude montirana na bedemima.

Natječaj traje do 19. travnja u 13 sati kada će se u gradskoj Velikoj vijećnici održati javno otvaranje ponuda.

Iako su iz Grada najavljivali kako će se na Bedemima postaviti tri makete po uzoru na one koje se nalaze u stalnom postavu Narodnog muzeja i koje prikazuju izgled grada iz srednjeg vijeka, 18. te s početka 20. stoljeća, zbog velikih troškova izgradnje i ograničenog budžeta unutar europskog projekta, zasada će biti napravljena samo jedna maketa, ona koja prikazuje sadašnje stanje povijesne gradske jezgre.

19. travanj 2024 11:25