U seriji članaka o najboljim jelima u najpoznatijim europskim destinacijama koje objavljuje britanski The Telegraph, stručnjak za lokalnu ponudu u Hrvatskoj, sastavio je listu 10 jela koja svakako ne smijete propustiti probati ako posjetite našu malu zemlju.
Na listi se tako nalazi salata od hobotnice, crni rižoto, tjestenina s tartufima, brudet, škampi na buzaru, svježa riba, sarma, janjetina i jela ispod peke.
Ono prvo i najbolje koje preporučuje britanski The Telegraph upravo je delicija našeg otoka – paški sir.
I to ne bilo koji već onaj Sirane Gligora gdje ga je, prema njima, najbolje i probati.
– Stjenoviti otok Pag poznat je po svojoj izdržljivoj ovci koja se hrani divljim biljem, poput ružmarina. Ovčje mlijeko koristi se za stvaranje Paškog sira, koji dozrijevanjem postaje sve teži, suhlji i slaniji, nešto poput talijanskog Pecorina. Svakako posjetite Siranu Gligora na Pagu za degustaciju ove delicije, stoji u tekstu The Telegrapha o paškom siru.