Da sarma, najpopularnije zimsko jelo i u našim krajevima, smotuljak od lista kiselog kupusa nadjeven mesnom smjesom koji se odavno iz rodne Turske krenuo u osvajanje svijeta, može imati neka nova lica i nove izvedbe, pokazalo se na ovogodišnjem zadarskom Adventu.
Već je prije nekoliko godina na zagrebačkom Adventu jedan ugostitelj utrpao sarme u sendvič i napravio od toga spektakl. Ove godine u Zadru na dvije adventske kućice u ponudi je sličan sendvič. Kućica Baba Zorka by Colonna koju vodi mladi zadarski barmen i someljer Moreno Sambolić složio je Babinu sarmu: dvije role je ubacio u sjajno Kroštulino brioš pecivo i sve ukrasio s malo senfa.
Slično, ali na drugi način napravio je i novigradski hotelijer Roko Viduka u svojoj kućici Master&Chef Christmas House. Na ponešto neuobičajen način zamotao je sarmice do debljine kubanske cigare, dvije takve također ubacio u pecivo te sve još nafilao s preprženom pancetom koja tako odlično zamjenjuje uobičajeno kuhano suho meso iz klasične pripreme.
Najsmionija od svih ipak je ekipa kućice Picnic, svima poznata po svom food trucku Picnic Mingle & Fun iz koje izlazne sjajni burgeri i mekani juneći obrazi u pecivu. Mladi zadarski kuhar Jakov Meštrović je sa svojim kolegama dekonstruirao, revitalizirao, kako je rekao chef Josip Vrsaljko, ili naprosto rastavio svima poznatu sarmu te je i na zagrebačkom Adventu na kojem je Picnic također prisutan, i u Zadru od novog-starog jela napravio hit. Nestala je u Picnicovoj terini rola, na dnu je mljeveno juneće meso koje se kuhalo s kiselim kupusom i suhim kostima, a sve je preliveno kremom od pire krumpira s muškatnim oraščićem. Jelo je ukrašeno točkicama ulja od peršina i mljevenom crvenom paprikom. Obavezno se servira s prepečenom Kroštulinom foccaciom.
Mada tako rastavljena ova je sarma zadržala izvorni okus samo što je jelo tako posloženo puno lakše konzumirati na ulici. Ta street food verzija sarme, da pojasnimo skepticima, okusom i doživljajem je
najsličnija onim zadnim zalogajima na dnu tanjura već pojedenih sarmi kad se pomiješaju umak od kuhanja, zadnje mrvice mesa, kise kupus i navlaženi pire. Svakako vijedi probati.