Ako se negdje dobro jede, pogotovo u blagdansko vrijeme u iščekivanju Božića i Nove godine, onda je to u zadarskim restoranima. Ima ih puno vrijednih pažnje svakog slučajnog ili namjernog putnika, odnosno ljubitelja dobrog zalogaja, a o tomu najbolje svjedoči preporuka koja je od slavnog Michelina došla za čak dva restorana u Zadru, kultnu Fošu i sve ambiciozniji restoran Kaštel hotela Bastion. Sve ih odlikuje ista suptilna nijansa okusa i mirisa domaće kuhinje mediteranskog karaktera, isključivo izbor svježih namirnica iz lokalnih OPG-ova ili zadarske ribarnice te modernistički pristup sve priznatijih zadarskih chefova.
Bez obzira govorimo li o chefu Saši Beganu iz Foše ili ekstravagantnom paru iz Kaštela - Peruancu Brunu Cezaru Lerzundiju i Slavoncu Marku Boškoviću, odnosno domaćinu šarmantnog i nagrađivanog Pjata Leu Mijaliću, ili autorima maštovitog bistroa Pašta & svašta, Ivani i Ivanu Ćapeti, priča je ista: najbolji zadarski restorani nude najbolje.
A evo što nude u blagdansko vrijeme te za Silvestrovo. Rižoto s brancinom i kozicama, kao izrazito nježna varijanta rižota s namirnicama iz svakodnevne dalmatinske spize, potom lazanje od patke sa salatom od cikle i za desert kućni cheesecake od pistacija - ponuda je restorana Kaštel.
- Desert ima kratak opis, jer ga jednostavno treba kušati - jezgrovit je chef Marko Bošković, no zato je raskošna priča o pačjem confitu koji se radi punih 48 sati, dok se umjesto klasičnih kora za lazanje koriste mlinci što, kaže Bošković, jelu daje posebnu notu sočnosti. Kaštel tradicionalno organizira i vinske večeri četvrtkom na kojima gostuju lokalne vinarije kako bi se cijenjena vrhunska vina zadarskog kraja, na primjeru iz Istre, odnosno podizanja kvalitete malvazije ili terana, mogla sljubiti s vrhunskom hranom.
Bistro Gourmet Kalelarga na ulazu u slavnu Kalelargu osvaja na prvi okus svojim novogodišnjim menijem: pašteta od lososa s domaćim tostiranim kruhom, art verzija tradicionalnog soparnika, teleći fjanak s povrćem te srneći ragu s rimskim njokima. Za desert se poslužuje voćni crumble, a u ovom zadarskom bistrou koji ima vlastitu slastičarnicu, desert je poseban doživljaj.
Silvestrovo u restoranu Kaštel donosi tunutartar s kremom od avokada, janjeći ragu s rimskim njokima, slasnu roladu od telećih prsa s pireom od batata te kućni cheesecake s pistacijom.
Restoran Pjat tradicionalno organizira posebne menije s bakalarom pod nazivom Bakalar u Pjatu! koji će se nuditi sve do 7. siječnja 2019. godine. Pripremaju se delicije od friškog i sušenog bakalara: bakalar bianco, juha od bakalara, brudet od bakalara, orzoto od bakalara, bakalar s čičvardom, domaća pašta s bakalarom, ravioli punjeni s umakom od bakalara, rižot s kozicama i bakalarom, gregada s friškim bakalarom. Od stalne ponude Pjat vam nudi nekoliko menua s obzirom na dnevnu sviježu dostupnost namirnica. U menuima od 75 kuna s tri slijeda nude se lignje, gavuni, trlje, divenice, pečenice, krvavice, kiseli kupus, sarme, fažol s buncekom; u menuima od 100 kuna s tri slijeda jela (juha, glavnio jelo uz salatu i desert) nude se teleći kotleti, brudet od domaćih liganja i bijela riba (brancini ili orade). Radno vrijeme 1. studenoga pa sve do sredine ožujka je od 10 do 17 sati.
Pašta&svašta je maleni obiteljski restoran specifičan po dnevnoj proizvodnji svježe tjestenine i pripremanju jela alla minute. Svakako bi napomenuli i #brunchuzadru uz koji služe jela s avokadom i neizostavne američke palačinke uz promo cijene pjenušavih vina. Pašta & Svašta uz Marina Colića, kuhara te uz voditelja i idejnog kreatora zimskog menua Marka Valkovića osmisli su blagdanski menu: dugo kuhani teleći sotee s gnudima od skute pripreman po staroj francuskoj recepturi s jadranskim kozicama i lukovicama. Tu je i domaća tjestenina rađena u restoranu s vrganjima i istarskom aomatiziranom pancetom. Uz deserte koji se nalaze na karti pripremaaju se i domaće germknedle s nutelom u umaku od vanilije. Pašta&svašta nalazi se na poluotoku ispred Crkve Sv Šime.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....