StoryEditorOCM
Zadar plusFESTIVAL MONODRAME

Deset predstava o kojima će odlučivati zadarska publika za nagradu ‘Zlatko Košta‘. Početak je u srijedu

Piše Bruno Šoba
26. kolovoza 2024. - 22:17

Za kraj ljeta, od 28. kolovoza do 5. rujna, održat će se drugi po redu Zadarski festival monodrame. Program se održava u spomen Zlatka Košte, dugogodišnjeg prvaka Kazališta lutaka Zadar, po kojemu se i zove nagrada.

Posjetitelji će moći pogledati čak deset monodrama, a zadarska publika će imati prilike gledati neka etablirana kazališna imena, ali i mlade glumce u uzletu.

Na predstavljanju su se članovi žirija prisjetili i Teodore Vigato, prerano preminule teatrologinje koja je bila predsjednica stručnog žirija prošlogodišnjeg, prvog Zadarskog festivala monodrame.

Ovogodišnji žiri čini ženski sastav, predsjednica žirija Antonela Tošić, diplomirana dramaturginja, Jadranka Svaguša, dramski producent HNK Zadar, dr. sc. Ana Gospić Županović​, izv. prof. teatrologinja i Anđela Ćurković-Petković, glumica i lutkarica.

Ovo je jedini zadarski kazališni festival koji dodjeljuje nagrade, jednu nagradu publike, a drugu stručnog žirija. 

- Što se nagrade publike tiče, glasački listić će biti vezan uz ulaznicu, gledatelji će moći na dijelu ulaznice dati ocjenu za predstavu i ubaciti u sandučić - pojasnio je Vinko Radovčić, umjetnički ravnatelj Zadarskog festivala monodrame.

image

Vinko Radovčić

Luka Gerlanc/Cropix

Program započinje u srijedu monodramom "Visibaba", u kojoj igra višestruko nagrađivana glumica Lana Barić, koja je suautorica teksta uz Sanju Milardović, prošlogodišnju pobjednicu. Predstava je u produkciji Teatar & TD iz Zagreba.

Lana Barić, sudeći po kritikama, fenomenalno igra usamljenu četrdesetogodišnju ženu koja nam, za vrijeme čekanja pregleda kod liječnika, u strahu od ishoda, priča priču.

U svijetu s rastućim brojem usamljenih pojedinaca, tu gdje sve napreduje osim ljudske suštine koja je uvijek povezanost s drugim bićem i osjećaj prihvaćenosti, sve više ljudi u sebi nosi Visibabu, koja bi da može, živjela neki drugi život.

Predstava je u srijedu 28. kolovoza u 21 sat.

Nakon predstave, u 22 sata na Poljani Branka Stojakovića moći ćete uživati i prepustiti se glazbi Lovre Lekaja, glazbenika koji će nas uz električnu gitaru odvesti na jedan otok na kojem ne postoji vrijeme, na kojem ne postoji ništa osim nas samih.

Druge večeri festivala, u četvrtak u 21 sat, Dražen Šivak igra u monodrami "Mistero Buffo" redateljice Lee Delong, a autor teksta je talijanski dramski pisac i scenograf, dobitnik Nobelove nagrade Dario Fo.

U ovoj predstavi, Dražen Šivak će se transformirati u preko 30 likova.

- Riječ je o snažnom dramskom tekstu koji je ostavio veliki trag u svjetskoj književnosti - rekao je na predstavljanju za medije Radovčić.

U petak u 21 je na rasporedu "Goya" u režiji Zijaha Sokolovića koji ujedno igra slavnog slikara, a riječ je o tekstu Miroslava Krleže kojega je nedavno otkrio Pavle Bonača u Krležinoj rukopisnoj ostavštini. Procjenjuje se da je tekst nastao 1917. godine, za vrijeme Krležine mladosti kada se bavio slikarima. 

Krleža u svom eseju o Goyi piše: "Mnogo mislim o Goyi ovih dana (1926. godine). Pred četrnaest godina, ja sam sanjao o velikoj junačkoj pantologiji, o herojima, koji su stajali preda mnom kao Rodinov Balzac... Pet giganta htio sam da nacrtam, pet monumentalnih figura: Krista, Michelangela, Kolumba, Kanta i Goyu."

U središtu drame nalazi se slikar Goya i njegova intimna drama.

- Kako organizirati festival monodrame, a ne imati kralja monodrame Zijaha Sokolovića - rekao je Radovčić na predstavljanju festivala.

image

2. Zadarski festival monodrame

Luka Gerlanc/Cropix

U subotu u 21 sat ćete moći pogledati "Final act" mlade glumice i redateljice Lucije Barišić u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih. Monodrama je to koja iz perspektive smrti kao zadnjeg, finalnog čina, produbljuje i dovodi u pitanje sve tanke niti života koje joj prethode.

Monodrama "Kontrabas" redatelja i glumca Filipa Sertića u fokus stavlja glazbenika koji je cijeli svoj život podredio glazbi, a sada sjedi u zadnjem redu orkestra. Ova predstava je oda onima koji su od života očekivali više koja će vas nasmijati, ali i potaknuti na razmišljanje. Predstava je u nedjelju u 21 sat.

U 21 sat u ponedjeljak na rasporedu je predstava "Tko je ubio mog oca" u režiji Vinka Radovčića, u kojoj igra Marko Kasalo, a riječ je o tekstu Edouarda Louisa.

Predstava donosi priču o ocu tvorničkom radniku, kojemu su težak fizički rad, pretrpljene nepravde i postupno ukidanje radničkih prava, slomili kako tijelo, tako i duh.

"Apsolutno remek-djelo u kojem dramaturgija, režija i glumačka interpretacija dišu i kreću se kao jedan organizam." -Oretta Bressan, La Voce

Utorak je rezerviran za djecu, pa program započinje ranije, u 19 sati je na rasporedu predstava "Duga" redateljice Ane Kreitmayer prema motivima pripovijetke Dinka Šimunovića. Glumi mlada glumica Ana Maria Štefanac, a u ovoj interpretaciji donosi se jedan od mogućih pogleda na klasični predložak tako što se isprepliću sudbine dviju Srna iz različitih vremenskih perioda, jednu iz današnjeg vremena, drugu iz Duge Dinka Šimunovića.

Nakon predstave uslijedit će glazbeni intermezzo koji će biti prilik za uživanje u nadahnutim izvedbama solistica iz Glazbenog studija LIbreto pod umjetničkim vodstvom Ivane Begović i Dinka Habuša. Izvodit će vokalno-instrumentalne skladbe iz standardnog pop repertoara na hrvatskom, engleskom i francuskom jeziku.

Poslije intermezza, "Pustolovine baruna Münchausena" u kojoj igra Marko Hergešić, a režiju potpisuje Aleksandar Švabić

Zamislite pustolova koji je oplovio cijeli svijet, ukrotio divlje zvijeri, upoznao Svemir... a sad zamislite da je on jedan obični tata koji dok radi, čisti, sprema neprestano mašta.

Predzadnje večeri festivala, 4. rujna u 21 sat, monodrama "Susjed" u izvedbi Vesne Tominac Matačić koja je i prilagodila roman kazalištu, a redatelj je Janez Vajevec. Tekst potpisuje Marina Vujčić.

Junakinja ove predstave mogla bi biti vaša neupadljiva susjeda koju svakoga jutra pozdravljate u prolazu. Živi sama na četvrtom katu i ničime ne privlači pozornost. No, kada bi jedan od zidova njezinog stana, poput onoga četvrtoga u teatru, bio imaginaran, iznenadio bi vas njezin tajni svijet fikcije u kojem ona igra svoju neostvarenu ulogu voljene žene, dok "objekt" njezine ljubavi s drugoga kata i ne sluti da živi u njezinoj glavu.

Za kraj festivala "Kuc! Kuc! Tko je tamo!?" po tekstu Edwarda Albeeja, režirao ju je Vinko Radovčić, a igra mladi glumac Lovro Rimac.

Priča o čovjeku koji nema ni ime ni prezime. Zbog prevelike strasti prema svom pozivu izgubio je svoj humani identitet. Nema godine, nacionalnost ni vjersko opredjeljenje. Nema ni prijatelja. On je Kritičar, sve i svatko je podložan njegovoj kritici. U ovoj predstavi Kritičara se suočava s publikom, njezinom milosti ili nemilosti. U rukama publike će biti ključ koji mu može, ali i ne mora otvoriti zatvorena vrata.

Nakon posljednje predstave festivala, uslijedit će svečano zatvaranje i dodjela nagrada.

Cijena pojedinačne ulaznice iznosi 10 ili 15 eura, a ukoliko želite kupiti ulaznicu za sve predstave, cijena je 70 eura.

Ulaznice je moguće rezervirati na e-mail: uzkudramaplus@gmail.com i marketing@klz.hr najkasnije tri sata prije izvedbe svake predstave ili na broj telefona: +385 23 319 181 radnim danom od 8 do 15 sati ili SMS porukom na +385 98 779 703.

Rezervirane ulaznice potrebno je preuzeti i kupiti najkasnije sat vremena prije početka predstave na blagajni Kazališta lutaka Zadar. Rezervirane ulaznice koje nisu podignute na vrijeme bit će puštene u slobodnu prodaju.

05. listopad 2024 07:31