StoryEditorOCM
ViralEKO ALTERNATIVA

Zaboravite na kemijska sredstva za čišćenja: prirodni sastojci potpuno su sigurni, sjajno djeluju, a mogu i izvrsno mirisati

Piše Ivana Tolj
20. svibnja 2020. - 14:29

Zašto smo se ikada udaljili od čišćenja prirodnim proizvodima, koji su potpuno sigurni i sjajno djeluju, ostaje prava zagonetka, ali zato je sada pravo vrijeme da se vratimo tim 'korijenima'.

Ogromne količine plastike koje svakodnevno koristimo i neprikladno odlažemo veliki su ekološki problem, a ako cijeloj pričamo dodamo i kemijska sredstva, koja uglavnom svi preparati za čišćenje sadrže, a koja su iznimno štetna za naše zdravlje, nesumnjivo nam je potrebna neka alternativa.

Prirodni sastojci stoga su idealan izbor želite li jednim potezom svoj stan održati svježim i čistim, a pri tome pripaziti i na vlastitu sigurnost, ali i ekološku. Evo nekih prijedloga što sve možete iskoristiti u tu svrhu i na koje sve načine.

Tri sastojka

Prvi od sastojaka, koji mnogi vezuju isključivo uz kulinarsku namjenu, jest soda bikarbona, no zanimljivo je da je njena primjena u kućanstvu daleko šira od toga. Soda bikarbona tako se može koristiti za uklanjanje raznih tvrdokornih mrlja na odjeći i tepisima, ali i za uklanjanje neugodnih mirisa u hladnjaku. Može se dodati sredstvima za čišćenje kupaonskih elemenata kako bi se pospješila njihova djelotvornost, a posebno je praktična za pranje unutrašnjosti perilice za rublje i suđe te za čišćenje pećnice.

Sljedeći sastojak koji će vam dobro doći prilikom čišćenja je obični alkoholni ocat, a njegova djelotvornost porast će u kombinaciji sa soda bikarbonom. Alkoholnim octom možete besprijekorno očistiti svoje prozore, a ako vam ručnici postanu pretvrdi, prilikom pranja im dodajte ovaj proizvod s nekoliko kapi eteričnog ulja za novu mekoću. Također, ocat je izvrstan saveznik kada su u pitanju mrlje od ljepila, koje s lakoćom uklanja.

Još jedan sastojak kojeg imate kod kuće, a koji u kombinaciji s alkoholnim octom, garantira čistoću, ali i svježinu jest citrusno voće. Koru limuna ili grejpa možete dodati alkoholnom octu te otopinu ostaviti u zatvorenoj boci oko dva tjedna. Kada poprimi žućkastu boju i jaki miris, otopinu procijedite, a za srednji omjer možete je razvodniti vodom u odnosu 1:1.

Rezultat će biti mirisno sredstvo koje s lakoćom uklanja masnoće u pećnici, čisti staklene posude i radne površine. Za čišćenje namještaja možete se poslužiti i maslinovim uljem u kombinaciji s citrusnim voćem u omjeru 2:1, te mu tako možete vratiti izgubljeni sjaj.

Na što treba pripaziti?

Iako je riječ o djelotvornim sredstvima za čišćenje, njihova svojstva za neke površine mogu biti preagresivna zbog čega ih je poželjno izbjegavati.

Spomenutim sredstvima - octom, soda bikarbonom i citrusnim voćem - nikako nije preporučljivo čistiti mramorne i granite površine jer bi kiselost mogla uništiti prirodni kamen. Također, preporučuje se izbjegavati i kamene podne pločice te drvene podove kako ne bi došlo do oštećenja zaštitnog premaza.

Kod tvrdokornih mrlja (od sladoleda, krvi ili tinte) na nekim osjetljivijim tkaninama, radije nemojte koristiti ocat i sodu kako ne biste promijenili teksturu tkanine, već se poslužite nekim drugim sredstvom za uklanjanje mrlja i operite s deterdžentom koji u sebi sadrži enzime.

19. travanj 2024 11:17