Broj zaraženih koronavirusom u Makarskoj i u mjestima Rivijere, nažalost, povećava se iz dana u dan pa smo sa stručnjacima, nutricionisticom Tihanom Pašalić i kulinarskim majstorom Damirom Tomašem porazgovarali o antikorona-prehrani, odnosno zanimalo nas je kako se treba hraniti za vrijeme zaraze koronom i nakon ozdravljenja.
Stoga nam je chef Damir napravio pet antikorona-menija, dok nam je Tihana navela kakva bi trebala biti prehrana zaraženih koronom i onih koji su ozdravili.
Kako kazuje, pitanje koje zaraženi ljudi sebi postavljaju je kako se hraniti u bolesti i nakon nje...
- Nema uvjerljivih dokaza da određena hrana ili način prehrane mogu utjecati na imunološki sustav i time prevenirati zarazu ili izliječiti osobu zaraženu koronavirusom.
Međutim, postoji nekoliko mikronutrijenata kao što su bakar, folati, željezo, selen, cink i vitamini A, B6, B12, C i D koji igraju važnu ulogu u funkciji našeg imunološkog sustava. Generalna preporuka je svakodnevno hraniti tijelo nutritivno bogatom hranom koja će nam dati energiju i gradivni materijal, pomoći održavati imunitet, omogućiti pravilnu izmjenu tvari te općenito pravilno funkcioniranje organizma.
Ako dođe do zaraze, pomozite tijelu da što lakše prebrodi bolest i da se što prije vrati u prvobitno stanje bez težih posljedica - kaže nam Tihana.
Ratnici protiv zaraze
Namirnice koje će nam biti saveznici u svakodnevnoj borbi protiv koronavirusa su sezonske i lokalne, namirnice biljnog porijekla, neprerađene i one koje nemaju dodatnih šećera, aditiva, konzervansa i umjetnih bojila.
Prvenstveno, to je sezonsko povrće.
- S rujnom nam se vraća tamnozeleno lisnato povrće koje je bogato antioksidansima, fitokemikalijama i vlaknima pa te spojeve doslovce možemo zamisliti kao male ratnike koji se bore za naše dobro.
Bundeva je kraljica jeseni pa treba iskoristiti njezine blagodati, a tu su i kupusnjače kao što su kelj, kupus, brokula, karfiol i prokulica, zelene salate-kristal salata, matovilac i rikola - kazuje nam Tihana, dodavši da je naravno i sezonsko voće izvor energije i nutritivnih tvari.
Šipak, kralj imuniteta
- Svakako bih spomenula kralja imuniteta koji nam je sveprisutan u ovom podneblju, a to je šipak ili nar.
Doista se radi o namirnici koja ima snažna antioksidativna i protuupalna svojstva, a jabuka, šljiva, grožđe, kruška i smokva su namirnice koje su nezamjenjiv dio pravilne prehrane i izvor vitamina i minerala koji je vrlo teško nadomjestiti ako ih ne konzumirate svakodnevno.
Također su i izvor prirodnog šećera, vlakana i svaka od ovih namirnica ima specifičan spektar fitokemikalija koje pozitivno djeluju na naš organizam - kaže Tihana, koja se potom osvrnula na ''dobre'' masnoće koje su također važan dio prehrane, a među njima je svakako pionir maslinovo ulje, a ne treba zaboraviti ni orašaste plodove i sjemenke te badem kao idealan međuobrok.
Variva griju organizam, što godi tijelu u bolesti
Mahunarke kao što su leća, slanutak, grah i mahuna su grupa namirnica koje rado koristimo u našem podneblju u obliku variva koja su izvor energije, proteina, nutritivnih tvari, ali i topline.
Naime, variva griju naš organizam, i to u bolesti godi tijelu, pogotovo kako idu hladniji mjeseci.
- Meso, jaja i mliječni proizvodi važan su izvor proteina i minerala, posebno kalcija, željeza, cinka, i trebaju biti dio svakodnevne prehrane. Kako smo već nekoliko puta ponovili, treba probati birati lokalno i svježe, a od mliječnih proizvoda preferirati fermentirane - jogurt, kefir, acidofil, sireve.
Ne smijemo zaboraviti i žitarice koje su važan dio prehrane, a opet dosta omražene kod velikog broja ljudi. Žitarice su izvor vlakana koji je teško nadoknaditi ako izbjegavate ovu grupu namirnica jer su glavni izvor energije u našoj prehrani. Potrebno je dati prednost cjelovitim žitaricama, među kojima su integralno brašno, integralna riža i tjestenina, zobene pahuljice, a vrijedno je prisjetiti se ječma, pure i prosa - naglašava Tihana.
Ništa bez meda i češnjaka
Živjeti u našem kraju i ne imati doma barem jednu teglicu biokovskog meda je velika šteta, pogotovo kada govorimo o oporavku od bolesti, virusnom oboljenju ili pripremi za zimu. Stoga med treba obogatiti propolisom, začinima kao što su đumbir, kurkuma, limun i grančica ružmarina i, eto, nam izvrsnog nutritivnog napitka.
- Češnjak je još jedna lokalna namirnica na koju bih stavila naglasak jer ga ne zovu bezveze prirodni antibiotik. Osim toga, za vrijeme bolesti jako je važna hidracija jer je osnovni element detoksa voda.
Dajte organizmu dovoljno tekućine i vaši organi, pluća, jetra, bubrezi i koža odradit će detoks. Imamo izvanredne mehanizme za detoks, samo ih moramo aktivirati. Uz vodu, to mogu biti i limunada, narančada ili nezaslađeni biljni čajevi - kaže nutricionistica Tihana.
Dodaje kako prehrana svakako može biti saveznik u borbi protiv bolesti, ali uz nju je potrebna i fizička aktivnost te boravak na svježem zraku. Navedene preporuke su generalne i svakako ih treba prilagoditi pojedincu ako postoji zdravstveni problem ili neko drugo ograničenje.