StoryEditorOCM
ViralU DANSKOJ

Postignut novi Guinnessov rekord i stvarno je vau: pogledajte kako izgleda dvorac visok 21,16 metara i napravljen od 4.860 tona pijeska

Piše Mirjana Rašević/SD
8. srpnja 2021. - 09:57

U danskom gradu Blokhus oboren je Guinnessov svjetski rekord: napravljen je dvorac od pijeska visok je 21,16 metara, 3,5 metra veći od posljednjeg Guinnessova svjetskog rekorda, postignutog u Njemačkoj 2019. godine sa 17,66 metara.

Dvorac je u obliku piramide, a oko njega je napravljena drvena konstrukcija kako bi umjetnik izrezao nevjerojatne figure u pijesku.

Za izgradnju upotrijebljeno je oko 4.860 tona pijeska s približno 10 posto dodane gline za čvršću obradu.

image
Za izgradnju upotrijebljeno je oko 4.860 tona pijeska s približno 10 posto dodane gline za čvršću obradu
Afp

Dodatni sloj ljepila postavljen je na vrh kako bi se osiguralo da dvorac traje veći dio zimske sezone.

Dvorac je izgradilo 30 najtalentiranijih svjetskih kipara u pijesku pod vodstvom nizozemskog umjetnika Wilfreda Stijgera.

Guinnessov zapis mjerio je ovlašteni geodet, a potpisali su ga svjedoci. Očekuje se da će se naći u sljedećem izdanju knjige.

Domaći stanovnici Blokhus zovu "kraj puta" na sjeveru Danske i sretni su što su njihove lokalne karakteristike, poput vjetra i surfanja zmajevima, kućice na plaži, ribe i svjetionici dio ukrasa pijeska.

image
Dvorac je u obliku piramide, a oko njega je napravljena drvena konstrukcija kako bi umjetnik izrezao nevjerojatne figure u pijesku.
Afp

Svakog ljeta započinje godišnji festival skulptura pijeska u Blokhusu, a na mnogim danskim pješčanim plažama postala je tradicija izrađivati umjetničke skulpture od pijeska koje stoje sve dok ih zimski mraz ne raspadne.

01. lipanj 2024 10:02