StoryEditorOCM
ViralMONTAŽNE KUĆE

Ovo su tipske kuće koje će se graditi na Baniji i zamijeniti one koje su oštećene u potresu: pogledajte nacrte stručnjaka s Arhitektonskog fakulteta

Piše Korana Sutlić/JL
27. veljače 2021. - 00:01
Tipske kuće koje će se graditi na Baniji. Gore, s lijeva na desno: Projekt Luke Korlaeta i Nina Viraga i projekt Krunoslava Šmita, Nataše Ivanišević, Katarine Kozlović i Ivan Matorića. Dolje, s lijeva na desno: Projekt Alenke Delić i projekt Ivice Plaveca

Završeni su projekti kuća - zamjenskih za jako oštećene i srušene građevine, za obnovu Banovine koje su izradili stručnjaci Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Dvadesetak tipova i šezdesetak podtipova projekata tipskih modularnih montažnih kuća spremno je za izvođenje na području stradalom nakon potresa, piše Jutarnji.

Naime, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine priprema raspisivanje natječaja za izvođače zamjenskih kuća u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji. Za taj pothvat interes je pokazalo više tvrtki koje proizvode tipske kuće ili elemente, na zavidnoj tehnološkoj razini. Sa željom da se takvi proizvodi poboljšaju u prostorno-oblikovnom smislu i usklade sa zahtjevnim propisima, nastavnici Arhitektonskog fakulteta u kratkom roku isprojektirali su seriju projekata tipskih modularnih montažnih kuća koji su objedinjeni u ambicioznu publikaciju "Projekti tipskih kuća za obnovu nakon potresa", koja bi trebala biti otisnuta početkom ožujka.

image
Mladen Jošić, Minja Jošić
Tipska modularna kuća s mogućnošću proširenja u potkrovni prostor (prostorni prikaz i tlocrti)
Prof. Mladen Jošić jedan je od vodećih projektanata (više)stambene gradnje u RH te autor normativa (dimenzionalnih standarda) koji bi se trebali koristiti u projektiranju tipskih rješenja za Baniju. Projekt sadrži mogućnost proširenja u potkrovlje te opcionalne dodatne elemente (prednji i bočni trijem)
Mladen Jošić, Minja Jošić
image
Lea Pelivan + Studio UP
Tipska modularna montažna kuća od 50 m² - prikaz i tlocrt
Lea Pelivan profesorica je Kabineta za stambene zgrade Katedre za arhitektonsko projektiranje i partnerica u projektnom birou Studio UP. I u praksi i u nastavi zaokupljena je tipološkim istraživanjima, odnosno pronalaženjem odgovora na pitanje kako bi arhitektura trebala/mogla odgovoriti na duh vremena
Lea Pelivan + Studio UP

Lagani materijali

Od kobnog potresa 29. prosinca 2020. koji je zadesio područje Sisačko-moslavačke županije, kao i niza naknadnih udara koji još uvijek ne prestaju, zagrebački Arhitektonski fakultet aktivan je u strukturiranom uključivanju u pomoć teško nastradalim krajevima.

- Svjesni nedostatka vremena i brzine kojom treba rješavati probleme na terenu, odlučili smo predložiti izradu različitih tipova obiteljskih kuća s posebnim fokusom na lagane, polumontažne i montažne kuće od laganih materijala. Istovremeno, u svim tipovima kuća predložena lagana konstrukcija može se zamijeniti klasičnom i monolitnom konstrukcijom od opeke i betona, tj. mokrom i sporom gradnjom, a da se kuće gotovo ne mijenjaju u tlocrtu i oblikovanju - rekao nam je Bojan Baletić, dekan AF.

image
Luka Korlaet, Nino Virag
Tipska modularna kuća sa sjenicom-ambarom - simulacija i shema modularnog rasta
Luka Korlaet i Nino Virag nastavnici su Kabineta za stambene zgrade Katedre za arhitektonsko projektiranje gdje se kontinuirano bave izučavanjem novih tipova organizacije stambenog prostora. Ova kuća nastoji pronaći odgovor na povezivanje s okolišem, odnosno gospodarskim dijelom čestice
Luka Korlaet, Nino Virag

Karakteristike nastalih primjera su, dodaje, osobito vidljive u modularnom projektiranju i gradnji, varijabilnosti dinamičnog tlocrta i prepoznatljivosti volumena.

- Svi ponuđeni tipovi kuća osmišljeni su za radioničku-tvorničku proizvodnju u dijelovima i montažu na gradilištima. Svi projekti koriste drvenu, metalnu ili kombiniranu konstrukciju. Daju se izvoditi na laganim temeljima - pilotima ili temeljnim pločama. Zadovoljavaju nZEB uvjete zakona na racionalan i praktično provediv način. Koriste obnovljive izvore energije. Predstavljaju suhu i brzu gradnju - ističe Baletić.

Na izradi projektnih rješenja angažiralo se dvadesetak nastavnika. Sve predložene kuće uzimaju u obzir značajke tradicijske arhitekture, ali ne u banalnom smislu ponavljanja oblika, već u smislu kreativne interpretacije lokalnog načina života. Nastavnici-projektanti bili su vrlo dobro upoznati s poviješću arhitekture ovog kraja jer su ih opisali stručnjaci Aleksandar Freudenreich, Davor Salopek i Jasenka Kranjčević.

image
Lea Pelivan + Studio UP
Tipska modularna montažna kuća od 50 m² - prikaz i tlocrt
Lea Pelivan profesorica je Kabineta za stambene zgrade Katedre za arhitektonsko projektiranje i partnerica u projektnom birou Studio UP. I u praksi i u nastavi zaokupljena je tipološkim istraživanjima, odnosno pronalaženjem odgovora na pitanje kako bi arhitektura trebala/mogla odgovoriti na duh vremena
Lea Pelivan + Studio UP

Šokantni prizori

Publikacija "Projekti tipskih kuća za obnovu nakon potresa" ima za cilj pozicionirati struku (arhitekte) na mjesto koje zaslužuje, odnosno ukazati na nužnost kvalitetne i funkcionalne organizacije prostora te adekvatnog oblikovanja. Nadalje, namjera je da se arhitekti prepoznaju kao nezaobilazni sudionici obnove bez kojih nije moguće zamisliti niti provesti obnovu potresom devastiranih prostora. Kriterije odabira projektanata i izvođača kao i dodjele zamjenskih objekata nadležno Ministarstvo tek treba odrediti. U tom procesu Arhitektonski fakultet kao i Hrvatska komora arhitekata su partneri i savjetnici u projektiranju i izvođenju.

- Fakultet namjerava s potencijalnim izvođačima sklopiti sporazume o suradnji. S nekoliko tvrtki već smo uspostavili kontakt i njihovi predstavnici uviđaju da bi s boljim arhitektonskim rješenjima bili konkurentniji - kaže docent Luka Korlaet, izvršni urednik publikacije. Javna nabava za izvođenje tipskih zamjenskih kuća vrednovat će se prema cijeni, rokovima i, nadaju se, kvaliteti predloženih arhitektonskih rješenja.

image
Alenka Delić
Tipska modularna kuća - pogled izvana i tlocrt/maketa
Alenka Delić profesorica je Kabineta za stambene zgrade Katedre za arhitektonsko projektiranje gdje se kontinuirano bavi problemom tipskih, modularnih kuća. Projekt koji je na slici nastaje u suradnji s jednom izvođačkom tvrtkom te je sjajan primjer sinergije akademske zajednice i izvođačkog know-howa
Alenka Delić
image
Alenka Delić
Alenka Delić
image
Ljubomir Miščević, Mark Miščević
Tipska modularna kuća u sustavu PGS - simulacija i tlocrt
Prof. Ljubomir Miščević doajen je prefabricirane modularne gradnje u RH koji je patentirao nekoliko sustava i proizvoda (PGS, EcoSandwich, između ostalih). Godinama predsjeda Konzorcijem Pasivna kuća Hrvatska. Ovaj sustav razvio je u suradnji sa sinom Markom, također arhitektom
Ljubomir Miščević, Mark Miščević

- Naše fakultetsko ekipiranje pokušaj je kontrole kvalitete budućeg izgrađenog prostora koliko je u našoj moći - ističe Korlaet. Razgovaramo i o većem broju predloženih projekta i varijacija. Dijapazon rješenja od njih dvadesetak garancija je da obnova neće biti uniformirana: jako oštećenih kuća označenih crvenom oznakom statičara je čak 3500 i ne bi bilo dobro da se sve zamijene s dva ili tri tipa/podtipa.

Tvrtke koje će se natjecati za izvođenje imaju različita tehnološka polazišta i odabrat će one tipove koji im budu odgovarali. Rješenja koja nudi Arhitektonski fakultet su slična, ali opet različita i na kreativni način interpretiraju lokalne modele stanovanja. Posebnu kategoriju obnove čine gospodarske zgrade i dobro je da budu u fokusu jer svi stanovnici Banije naglašavaju važnost pratećih gospodarskih djelatnosti, odnosno brige za perad i stoku.

- U šokantnim prizorima ove nesreće cjelokupnu su javnost, a pogotovo nas kao stručnjake, uznemirile slike ne samo srušenih starih zidanih kuća, mahom iz 19. stoljeća, nego i prizori nemalog broja relativno novih gradnji koje su se urušile. To ukazuje na improviziranu odnosno bespravnu gradnju, kao i na loše posljedice legalizacije neadekvatno građenih objekata - ističe profesorica Karin Šerman.

image
Krunoslav Šmit, Nataša Ivanišević, Katarina Kozlović, Ivan Matorić
Krunoslav Šmit, Nataša Ivanišević, Katarina Kozlović, Ivan Matorić

Urbani identitet

Istovremeno, brojne su donacije građevnog materijala, što je arhitekte - uz respekt prema dobroj namjeri i nužnosti takvih plemenitih gesti - alarmiralo da bi moglo doći i do daljnjih nekontroliranih i nestručnih popravaka i građenja, a time i do mogućih daljnjih opasnosti.

- Zbog svih tih sagledanih ugroza, kao i generalne opsežnosti zadataka, odlučili smo se uključiti kao institucija, i to na raznim područjima i razinama našeg djelovanja - od onih stručnih do edukativnih.

Kroz ove projekte novih, zamjenskih zgrada i kuća i njihovih okućnica i gospodarstava, zadatke organiziranja prostora nastradalih sela, obnove urušenih urbanih tkiva povijesnih gradova, rekonstrukcije pojedinačnih spomenika kulture i vrijedne graditeljske baštine te nužnu brigu za očuvanjem sveukupnog prostornog i urbanog identiteta ovog kraja i njegova prepoznatljivog prostornog i graditeljskog duha, pronalazimo zaduženja upravo za našu arhitektonsku i urbanističku struku - zaključuje Šerman. 

image
Ivana Ergić, Tamara Relić, Jana Horvat
Tipska montažna kuća s nastanjivim krovom - prostorni prikaz i tlocrt
Ivana Ergić je profesorica Kabineta za stambene zgrade Katedre za arhitektonsko projektiranje, kao i mlade nastavnice, doktorandice Tamara Relić i Jana Horvat. Njihovo rješenje - interpretacijom tradicijskog četverostrešnog kosog krova - ostavlja mogućnost proširenja u nj
Ivana Ergić, Tamara Relić, Jana Horvat
image
Ivica Plavec
Ivica Plavec
image
Ivica Plavec
Projekt tipske modularne kuće iz sustava Klik-dom - simulacija i analitički prikaz gradivnih elemenata
Ivica Plavec profesor je na Katedri za arhitektonske konstrukcije i fiziku zgrada. U svojoj bogatoj karijeri posebno se bavio problemom modularne gradnje u drvu i razvio sustav nazvan Klik-dom. U tom sustavu projektirao je više kuća koje se mogu modularno povećavati u širinu, ali i u visinu
Ivica Plavec
Brza reakcija struke: Na izradi rješenja angažiralo se 20-ak nastavnika

Projekt su inicirali teoretičarka arhitekture, profesorica Karin Šerman i dekan fakulteta profesor Bojan Baletić, a odazvali su se projektima i problemskim tekstovima: docent Mateo Biluš, profesorica Alenka Delić (+ Davor Delić), docentica Vjera Bakić (+ Matthias Kulstrunk), profesorica Ivana Ergić, profesorica Sanja Filep (+ sur. Ana Konsuo, Tin Pugelnik Stipeč), profesor Tin Sven Franić, asistentica Jana Horvat, docent Rene Lisac, profesor Mladen Jošić (+ Minja Jošić), docent Luka Korlaet, v.pred. Dunja Mandić, profesor Ljubomir Miščević (+ Mark Miščević), docentica Lea Pelivan (+ Studio UP), profesor Ivica Plavec, docentica Zorana Protić, profesor Branimir Rajčić, asistentica Tamara Relić, profesor Vanja Rister, profesorica Karin Šerman, profesor Krunoslav Šmit (+ Nataša Ivanišević, Katarina Kozlović, Ivan Matorić), pred. Darko Užarević, profesor Zoran Veršić, docent Nino Virag. Prostorne prikaze izradio je David Penzar, a oblikovanje i prijelom knjige potpisuje Filip Ivaniček, student diplomskog studija. 

15. travanj 2024 13:32