StoryEditorOCM
ViralNEMA ŠTEDNJE

Ne žele ni da ih WC podsjeća na Trumpa: nakon useljenja Bidenovih, u Bijeloj kući kreće preuređenje

Piše Antonija Handabaka/JL
21. siječnja 2021. - 19:49

Baš kao što politiku novog američkog predsjednika otkrivaju njegove prve predsjedničke uredbe, jednako tako, samo nešto istančanije, to čine dekoracije u njegovoj Bijeloj kući. Naizgled trivijalni detalji otkrivaju mnogo o stavovima, vrijednostima i osobnim preferencijama, mentalitet i ukus, piše Jutarnji list.

Na koji način će Bijela kuća biti transformirana za Bidenova mandata, koji će duh i atmosferu promicati nova prva obitelj Amerike, vidljivo je bilo već samo nekoliko sati nakon što je obitelj Trump napustila predsjedničku rezidenciju, u detaljima koji su okruživali Joea Bidena dok je potpisivao prve predsjedničke uredbe.

image
Alex Brandon/AFP

Portert Andrewa Jacksona, sedmog američkog predjednika, bivšeg generala koji je poznat bio kao "narodni predsjednik", ljuti protivnik bankarskog sektora i kreator politike kojim su prisilno preseljavani američki Indijanci, zamjenjen je Benjaminom Franklinom, jednim od glavnih osnivača američke nacije i autora Deklaracije o neovisnosti. U blizinu ovog portreta postavljen je i set mjesečeva kamenja koji bi, piše Washington Post, trebao simbolizirati Bidenov interes za znanošću.

Na kredenci iza predsjednikova stola svoje mjesto je dobila bista latinoameričkog radničkog vođe Cesara Chaveza. Chavez se borio za bolje životne uvjete radnika na američkim farmama, a novi američki predsjednika zalaže se da radnici u poljoprivredi bez dokumenata dobiju pravo tražiti zelenu kartu.

image
Chip Somodevilla/AFP

Washington Post je objavio da je Biden na kamin postavio i biste Martina Luthera Kinga mlađeg i Roberta F. Kennedyja, čime se podcrtava njihov angažman u brobi za ljudska prava. Baš kao i biste Rose Parks Eleanor Roosevelt te skulptura Allana Housera konja s apaškim jahačem. Novi američki predsjednik radit će i odlučivati pod budnim okom Georgea Washingtona, Abrahama Lincolna, Franklina D. Roosevelta, Thomasa Jeffersona Alexandera Hamiltona, kao i bistom Daniela Webstera, bivšeg sentora koji je branio Uniju. Bista Winstona Churchilla uklonjena je, što bi moglo ražalostiti Borisa Johnsona. Biden je, čini se, svjestan koliko je krhko jedinstvo nacije i da najveći problemi više nisu daleko od kuće te da je vraćanje osjećaja zajedništva i duha solidarnosti njegova dugoročno najvažnija zadaća.

image
Jim Watson/AFP

Mnogo se u smislu unošenja konkretnih, a opet duboko simboličkih promjena u "prvu kuću" očekuje i od prve dame Jill Biden. Prve dame tradicionalno mijenjaju i preuređuju dijelove Bijele kuće, dajući joj svoj pečat. Američki celebrity tabloidi već su objavili kako dokumenti dobiveni od uprave Bijele kuće pokazuju da će, osim za raskuživanje prostora zbog povijesti koronavirusa u Trumpovoj Bijeloj kući, prva obitelj potrošiti 1,2 milijuna dolara za renoviranje toaleta u Istočnom krilu Bijele kuće. U tom dijelu predsjedničke rezidencije su uredi Melanije Trump i tamo će biti uredi nove prve dame. To je također dio koji je otvoren za posjetitelje i u kojem počinje većina tura za razgledavanje predsjedničke palače. Za razliku od Trumpovih, koji su spavali u odvojenim sobama, Joe i Jill Biden spavat će u zajedničkom krevetu.

image
Jim Watson/AFP

Melania Trump, omražena dobrim dijelom i zbog svog nepopularnog supruga, bila je među kritiziranim damama, zbog ekstravagancije, kiča, razbacivanja novcem poreznih obveznika i ponajviše zbog nedavne preinake Ružičnjaka Bijele kuće koji je davno dizajnirala omiljena Jackie Kennedy. "Molim vas Jill vratite Ružičnjak. "Jedva čekam da doktorica Biden promijeni Melanijin ridikulozni teniski pavljon u umjetnički centar za vošingtonsku školsku djecu", prilično zlobno, ali ne bez prava, šikljali su komenatari na društvenim mrežama.

"Osvježenje toaleta u Istočnom krilu" očekuje se do svibnja, a za druge preinake još se čeka, no doktorica Biden možda se suzdrži od prevelikog inzistiranja na simbolici i pričeka bolja vremena za trošenje novaca poreznih obveznika kako bi se pošto poto izbrisao kičasti trag prethodne obitelji.

image
Alex Brandon/AFP

Kamala Harris bit će smještena nedaleko, na imanju s bungalovom u bijeloj cigli iz 19. stoljeća, koju Bidenovi dobro poznaju jer su tamo i sami proveli osam godina. Prostire se na tri kata, a svaki potpredsjednik koji je u njoj obitavao unio je neki osobni element u spomen na svoj mandat. Joe Biden je stavio plaketu na jedno od stabala na kojoj piše "Joe voli Jill, Valentinovo 2012."

Melania i Donald ustupili su predsjedničku palaču Joeu i Jill, a zanimljivo je kako je brzo i efikasno prostor počišćen te je brzo prostor osposobljen za život novog prvog para. Iako je proces kasnio zbog kašnjenja objave rezultata predsjedničkih izbora, iza kulise je proteklih tjedana ipak trajala selidba i priprema Bijele kuće za nove stanare.

Osim zamjene umjetničkih slika, kipova i ukrasa u Ovalnom uredu, Trump, kojem je prvi potez bio stavljanje slike Andrewa Johnsona na zid svog ureda, Trumpovi su promijenili zavjese, tepihe i ostalu draperiju u onu zlatne boje. Melania je tek kasnije provela svoje projekte preuređenja kako bi ispoštovala tradiciju. Očekuje se da to isto učini Jill Biden, ali ne istog trena.

18. travanj 2024 09:52