StoryEditorOCM
TribinaTUŽNA GODIŠNJICA

U Policijskoj upravi zadarskoj svečanim postrojem odali počast poginulom kolegi Josipu Žulju, čuvajući spomen na njegovu žrtvu od trajnog zaborava

Piše PU zadarska
17. srpnja 2022. - 19:21

Danas se navršava 31 godina od pogibije hrvatskog redarstvenika Josipa Žulj, koji je 17. srpnja 1991.godine smrtno stradao prilikom granatiranja Policijske postaje Lišane Ostrovičke.

S posebnim pijetetom su u Policijskoj upravi zadarskoj svečanim postrojem odali počast poginulom kolegi, čuvajući spomen na njegovo ime i žrtvu od trajnog zaborava.

Jučer, 16. srpnja, u sklopu programa obilježavanje obljetnice stradanja prvih hrvatskih žrtava u Lišanima Ostrovičkim, položeni su vijenci za sve poginule hrvatske branitelje ispred spomenika pored crkve sv. Nikole Tavelića.

U ime Policijske uprave zadarske, načelnik Anton Dražina s izaslanstvom je položio cvijeće i zapalio svijeću kao trajni spomen na hrabrost i žrtvu hrvatskih branitelja te hrvatskog redarstvenika, koji je među prvima položio život u obrani neovisne domovine.

image

Godišnjica stradavanja Josipa Žulja

Pu Zadarska/Slobodna Dalmacija

Posebno dirljiv je bio susret s hrvatskim redarstvenicima, pripadnicima tadašnje policijske postaje, koji su jučer također nazočili obilježavanju pogibije prilikom napada na policijsku postaju i samo mjesto Lišane Ostrovičke.

Vijence su položili i predstavnici Udruge Prvi hrvatski redarstvenik, izaslanstva lokalne samouprave i uprave te udruga proizišlih iz Domovinskog rata. 

Josip Žulj rođen je 03. 08.1952.godine, kao pripadnik pričuvnog sastava od 2. svibnja 1991.godine, a kasnije i aktivnog sastava PU zadarske, kao policijski službenik Postaje prometne policije aktivno je sudjelovao u obrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske.

Život je izgubio na današnji dan u topničkom napadu na Lišane Ostrovičke, gdje je samo dva dana prije otvorena policijska postaja (15.srpnja 1991.).

U neprijateljskom napadu na Lišane Ostrovičke, inače jednom od prvih granatiranja na zadarskom području, pored hrvatskog redarstvenika od posljedica ranjavanja smrtno je stradao i fra Mile Mamić.

02. svibanj 2024 10:42