StoryEditorOCM
TribinaREKTORICA VICAN:

"Prihvatimo predavanje i učenje na daljinu kao izvor novih nadahnuća koji nosi u sebi cijeli repertoar novih izazova! Radimo još kvalitetnije!"

Piše UNIZD
9. travnja 2020. - 14:55

Preko društvenih mreža Sveučilišta u Zadru, svim studentima, ali i djelatnicima javila se rektorica Dijana Vican kako bi ih ohrabrila u ova teška i za Sveučilište izazovna vremena. 

Njenu poruku prenosimoo u cijelosti.

"Poštovane djelatnice i djelatnici, kolegice i kolege, drage studentice i studenti,

situacija s koronavirusom zadnjih pet tjedana odrazila se na našu radnu, privatnu, obiteljsku i osobnu svakodnevicu. Praćenjem uputa Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske prioritet smo dali zdravlju, te primjerili način rada ne gubeći korak s obavljanjem temeljnih djelatnosti.

Stanje jest izvanredno, jer nas je onemogućilo u realizaciji preciziranih ciljeva, rokova i pravila. Nikome nije stalo da ne dođemo do ciljeva: da studenti steknu znanja, razviju očekivana umijeća i sposobnosti na svim studijskim programima, da uspješno polože ispite i budu napredni, da realiziramo projektne aktivnosti koje se neometano mogu realizirati, prijavljujemo nove projekte, da administrativno i tehnički nastavimo biti učinkoviti, da se i na daljinu umrežavamo i dijelimo iskustva i tako dalje.

Vrijeme je da se privremeno distanciramo od preciznih uputa, a istodobno držimo u umu temeljne ciljeve. Nema potrebe preuveličavati probleme, niti zahtijevati prekomjerno propisivanje pravila u suočenosti s nedaćom kojoj su u svijetu i u našoj zemlji svi izloženi. Ako nas vrhunski medicinski i drugi stručnjaci rasterećuju brige o izvjesnostima i neizvjesnostima kao i trajanju ove nemile situacije, učinimo sa svoje strane najbolje što možemo, te prihvatimo poučavanje i učenje na daljinu kao jedan novi i drukčiji didaktičko-metodički puls i izvor novih nadahnuća, koji nosi u sebi cijeli repertoar novih izazova.

Pravi problem – COVID 19 – je test vremena i izbjeći ćemo ga ako svi damo od sebe onaj minimum fizičke udaljenosti, držanjem podalje jednih od drugih, a poučavanje i učenje na daljinu prihvatimo i prakticiramo kao obrazovni supstitut u okvirima okolnosti. To nije razlog da ne ostanemo upućeni jedni na druge, posvećeni svakom studentu i kolegi, da ne budemo još angažiraniji, motiviraniji i kooperativniji dijeleći iskustva, ideje i nova znanja između sebe. Prihvatimo neizvjesnost situacije za još kvalitetniji rad u našim temeljnim djelatnostima međusobno se inspirirajući na razini odjela, centara, službi i ureda te u međusobnoj suradnji.

Distanciranje od rutine i kolotečine, kruto gledanje na rasporede i datume ispitnih rokova te povremenu kolebljivost pretvorimo svi zajedno u intrigantno i poticajno promišljanje koje će nam hraniti entuzijazam i energičnost, te time pridonositi osobnom zdravlju i zdravlju svih u našem okruženju.

Nastavimo raditi s podijeljenom odgovornošću, predano, angažirano i velikodušno svaki dan. Do početka nove akademske godine imamo šest mjeseci. Pomno ćemo pratiti razvoj situacije i rješenja donositi na dobrobit svakog studenta i svakog djelatnika.

Sa željom da iz ove izvanredne situacije iziđemo zdravi, jači i bolji, srdačno vas pozdravljam " - zaključila je u svom obraćanju rektorica Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Dijana Vican

02. lipanj 2024 18:53