StoryEditorOCM
TribinaNOVA INICIJATIVA

"Operite ruke, dezinficirajte knjige ... neka zadarska bookcrossing priča zaživi u doba korone!"

Piše Iva Pejković
20. ožujka 2020. - 10:15

Doslovno preko noći, život u Hrvatskoj se promijenio. Na snazi je cijeli niz zabrana aktivnosti koje smo dosad uzimali zdravo za gotovo. Zatvoreni su kafići, neprehrambene trgovine, frizerski i kozmetički saloni, teretane, bazeni - ukratko sva ona mjesta koja nisu nužna za život, a na kojemu se okupljao veći broj ljudi, objavila je Iva Pejković, zadarska novinarka i spisateljica.

Naš život će se početi malo ozbiljnije mijenjati. Sve u cilju zaštite od virusa. Kako je ministar unutarnjih poslova i najavio, život se doista i promijenio. Nema više Hrvatima omiljenog hobija. Zatvoreni su kafići, kao i sve trgovine koje ne prodaju hranu i higijenske potrepštine, muzeji, kazališta, kina, knjižnice...Gradska knjižnica Zadar pokrenula je s Kazalištem lutaka zanimljiv projekt, te dolaze korisnicima "virtualno", putem Youtube kanala. Nude priče i književne preporuke.

Sama knjižnica 17. ožujka potpuno je zatvorila vrata... Zaduženu građu možete vratiti u trezor ispred središnje knjižnice u ulici Stjepana Radića ili obnoviti zaduženje putem interneta. ( https://www.gkzd.hr/node/16141/) Prestao je s radom i bibliobus.

Tužan prizor nedaleko Gradske knjižnice Zadar gdje je svojedobno udruga CINAZ postavila kućicu za knjige. Inicijativa je zaživjela, no ubrzo su sve knjige nestale iz kućice, a nove nisu stigle. To je mjesto za puštanje knjiga u svijet, tzv. bookcrossing. Svjetski je to pokret za slobodu knjige.

Temeljen na principu darivanja i slobodne razmjene, ovaj je pokret uspio dokazati da je za populariziranje čitanja prvenstveno dovoljna kreativnost i entuzijazam. A sve je službeno započelo 21. travnja 2001. godine.

Amerikanac Ron Hornbaker uočio je kako na svijetu postoje internetske stranice za praćenje novčanica i fotografija, no da ne postoje i one koje prate knjige. Uz pomoć supruge te kolega Bruce i Heather Pedersen pokrenuo je inicijativu koja je vrlo brzo izrasla u međunarodni pokret s velikim brojem aktivnih članova. Zahvaljujući njima te brojnim volonterima diljem svijeta koji populariziraju ovaj pokret u svojim sredinama, gotovo 9,5 milijuna knjiga trenutno traži svoje čitatelje u 132 zemlje. Aktivnih bookcrossera više je od milijun i pol.

Ovih dana sigurno ste više kod kuće, pa bi bilo lijepo pregledati što imate na vlastitim policama i u ormarima i možda vaša knjiga razveseli nekog novog čitatelja.

Operite ruke, dezinficirajte knjige ... neka zadarska bookcrossing priča zaživi u doba korone!

18. travanj 2024 13:05