StoryEditorOCM
TribinaOTOČNI SABOR:

"Dragi premjeru, čestitamo na osiguranim EU sredstvima od čak 22 milijarde eura, ali... Di su tu otoci?"

Piše Otočni Sabor/ Zadarski.hr
30. srpnja 2020. - 08:58

U cijelosti prenosimo otvoreno pismo Otočnog Sabora Vladi RH.  

- Viječe Otočnog Sabora, udruge za razvitak hrvatskih otoka, donijelo je odluku da se obrati otvorenim pismom Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU temeljem osiguranih sredstava iz financijskog razdoblja 2021. – 2027., odnosno proračuna EU za idućih sedam godina.

Viječe Otočnog Sabora čestita premijeru na osiguranim EU sredstvima za sljedeći sedmogodišnji financijski period, ali ujedno pitamo di su otoci u tim sredstvima. Zašto to pitamo? Zato što nas, ali sigurno ne samo nas, već cijelo otočno stanovništvo, interesira koliko će se od tih sredstava osjetiti poboljšanje kvalitete života na otocima?

Temeljem Zakona o otocima i njegovih članaka 19, 25, 26 i 27, a u tim člancima se govori o otočnim koordinatorima koji obavljanju poslove organiziranja, pokretanja i koordiniranja planova i projekata važnih za održivi razvoj otoka. Dalje govori se o Nacionalnom planu razvoja otoka i otočnom godišnjem programu.

Viječe Otočnog Sabora zanima koliko se daleko otišlo sa provedbom Zakona o otocima po navedenim člancima, koliko je otočnih razvojnih projekata ušlo u registar otočnih razvojnih projekata koje unose otočni koordinatori i da li je napravljen Nacionalni plan razvoja otoka ako znamo da Nacionalni plan definira provedbu ciljeva iz Nacionalne razvojne strategije u upravnom području razvoja otoka i da se donosi za razdoblje od sedam godina.

Nacionalnu razvojnu strategiju Vlada Republike Hrvatske mora do desetog mjeseca predati Europskoj komisiji, koja do kraja godine mora donijeti odluku o prihvaćanju Nacionalne razvojne strategije.

Također, znamo da onih projekata kojih nema u nacionalnoj razvojnoj strategiji, Republika Hrvatska ne može tražiti sredstva od EU fondova u sedmogodišnjem financijskom razdoblju. Viječe Otočnog Sabora traži od Vlade Republike Hrvatske, a posebno od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU da otoci ne budu zakinuti u sedmogodišnjem financijskom razdoblju EU i ako nisu imenovani svi otočni koordinatori i da se po tom pitanju provodi Zakon o otocima - stoji u priopćenju Vijeća Otočnog Sabora. 

15. travanj 2024 14:57