StoryEditorOCM
TribinaPOSKUPLJENJE DOMA

Davor Čerkuč: Brzo su izigrana predizborna obećanja u režiji župana Longina i predstavnika umirovljenika na županijskoj skupštini

Piše Zadarski.hr/D.Č.
16. kolovoza 2021. - 21:34
Zadar 070421 Na Svjetski dan zdravlja, dr. Ivica Zuvela simbolicno je najavio svoju kandidaturu za zupana na predstojecim lokalnim izborima. Na fotografiji: konferencija za novinare; Davor Cerkuc.Luka Gerlanc/Cropix

Potpredsjednik Županijske skupštine Zadarske županije, Davor Čerkuč, poslao je priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

Mnogima je ova vijest možda prošla ispod radara, ali mislim da ona zaslužuje puno veću pažnju i interes javnosti. Krenimo redom Upravno vijeće Doma za starije i nemoćne osobe nedavno je na prijedlog ravnatelja Marka Buljata odobrilo poskupljenje svojih usluga korisnicima za oko 12 posto. Po korisniku, to znači da Dom sada košta oko 300 kuna više nego do sada.

- Svjestan sam da je svako podizanje cijena nepopularna mjera, ali smo procijenili da ovoga puta to nismo mogli izbjeći i da poskupljenje nije preveliko za naše korisnike, kaže Buljat. 

Bilo bi dobro da su i mirovine ili prihodi korisnika Domova barem djelomično porasli kako bi mogli pratiti najavljeno i usvojeno poskupljenje.

Na zadnjoj sjednici Skupštine županije bilo je dosta kritika od strane oporbenih vijećnika na sam način rada Doma u jeku Covid krize te načina na koji je Uprava komunicirala s javnošću, a posebno s obiteljima štićenika doma. Primjer toga je tekst iz Slobodne Dalmacije od 20.12.2020.

-...„ Stanje je toliko loše da sam prije nekoliko dana došao u dom i odveo majku kući. Sada je na COVID 2 odjelu zadarske bolnice, dehidrirana, iscrpljena, s teškom upalom oba plućna krila. U takvom je stanju tjedan dala ležala na odjelu za zaražene u domu za starije i nitko joj nije pružio adekvatnu pomoć. Naprotiv, kad sam se kod sestara i socijalne radnice raspitivao za majčino stanje uvjeravali su me kako je sve u redu. Njezine prijateljice su međutim rekle sasvim suprotno. Da je majka jako loše. Da nisam došao i da je nisam izvukao iz doma, ne znam bi li danas bila živa – priča njezin sin koji je zamolio za anonimnost.“

Zahvaljujući vladajućoj većini u Skupštini županije koju čine HDZ i Kapovićevi trgovački predstavnici izvještaj je usvojen i ravnatelj je dobio zeleno svijetlo da se podigne cijene usluga Doma.

Župan Božidara Longin je među svojim prvim predizbornim „obećanjima“ između ostalog naveo slijedeće: „Podsjetio je da je Zadarska županija prva u Hrvatskoj uvela sufinanciranje smještaja u privatnim domovima za starije i nemoćne, a u sljedećem mandatu naknadu će povećati s 500 na 800 kuna.“

Imajući u vidu predizborno obećanje sad izabranog Župana i činjenicu da su cijene usluga nakon 60 dana dolaska na vlast povećane, realno se postavlja pitanje koliko je istine u predizbornim obećanjima Božidara Longina.

Župan Longin rukovodi se onom starom lošom trgovačkom praksom da se prvo podignu cijene, a onda daju popusti.

Drugo je pitanje kako predstavnik umirovljenika i predsjednik ODBOR ZA UMIROVLJENIKE Branislav Jelenić opravdava svoje prisustvo u Skupštini županije dižući ruku i podržavajući podizanje cijena usluga njegovom biračkom tijelu čiji bi ipak trebao biti predstavnik i čije bi interese u prvom redu trebao štititi.

03. srpanj 2024 10:32