StoryEditorOCM
SportADMIRALBET ABA LIGA

Zadar gubio 19 razlike pa umalo preokrenuo utakmicu, presudili dosuđeni namjerni prekršaji

Piše Dražen Žura
5. studenog 2023. - 14:31

BEOGRAD - Dvorana „ Ranko Žeravica”. Gledatelja: 1500. Mega - Zadar 91: 81 (26:17, 25:18, 15:26, 25:20).

Suci: Igor Dragojević, Radoš Savović i Aleksandar Davidov.

MEGA: Paunović, Miljenović(9), Jelavić(6), Kobzystyi, Popović, Ilyasoglu(11), Đurišić(6), Kovačević(4),Janković(2),Plavšić(23), Topić(27), Malovec(3),

ZADAR: Klarica, Vujačić (5), Žganec(7),Mazalin(2), Njegovan, Lakić(4), Mekić(2),Jambrović, Drežnjak(26), Grbić, Božić(19), Ramljak (16).

Zadar je u obračunu s Megom koji je započeo točno u podne, u konačnici morao prihvatiti poraz, jer su u prvom poluvremenu i dobrom dijelu treće četvrtine bili na minus 19, odnosno osamnaest razlike. Upravo kod zadnje spomenutog minusa „ odlučili” su igrati, napravili golemu seriju, okrenuli prednost na svoju stranu. Ništa nije upućivalo na kasniji scenarij u kojem su ih u provaliju poraza gurnuli Topić i Plavšić! Istina, pokušavao je trener Danijel Jusup na sve način u ključnim završnim minutama učiniti sve ne bi li se stiglo do četvrte pobjede u AdmiralBET ABA ligi, ali gore spomenuti igrači stavili su rampu! I preko nje se nije moglo, međutim, ne treba očajavati ista ova Mega koja dobila je i Partizan pa se u tome može tražiti utjeha za ne osvajanje bodova u Beogradu.

Čim je krenula utakmica moglo se vidjeti kako će zadarskoj momčadi biti iznimno teško nadigravati se protiv mladih i potentnih igrača Mege. Nikako se nije mogla pronaći obrana za Megin vanjski šut, k tomu Zadar se okrenuo nadmetanju jedan na jedan, što nikako nije donosilo bolju igru. Naprotiv, s boljom energijom i tehnikom Zadar se rušio kao „kula od karata”! Uz to, neko vrijeme Mega je imala izvrstan šut za tri poena, bili su skoro na 70 posto ubačaja (6/9), dok se Zadar u tomu segmentu mučio, nije bilo igrača koji je mogao zabiti s te pozicije. Nadalje, odlično se suparnik pripremio na igru Božića, zatvorili su mu ulaze pod obruč, ujedno i šut izvana, jednako i protok lopte. Mega je pak cijelo vrijeme koristila istu taktiku koja im je donosila rezultat o čemu najbolje svjedoči semafor 49:30! Činilo se kako je priča pri samom kraju, međutim, Zadar se vratio odlučan za veliku promjenu koja je u konačnici i nastala! Napravili su seriju 22:2, Ramljak, Drežnjak su pomalo skraćivali zaostatak

onda su jedan pa drugi zabili za tri poena, s tim da je Drežnjakova „trica” donijela prednost Zadru.Jedan, ali u tom trenutku vrijedan. Prethodno je Vujačić upisao najprije dva slobodna bacanja potom i „ tricu”, dok prednost Zadru od dva šutem iz daljine donio Lakić! Mirisalo je izgubljenost Mege, što se doista i očitovalo kroz veliki gubitak lopti, istina, agresivna obrana Zadra pridonijela je tome! I onda se Topić odlučio djelovati gotovo pa samostalno, što zorno kazuje činjenica da se u zadnje dvije i po minute ušlo omjerom 75:75! I tu je osamnaestogodišnjak iskazao svoju košarkašku darovitost, dočarao je svima kako zna odigrati na sve vrste obrane. Slikovito, na parketu i na klupi Zadra izgledali su kao „ kameni svatovi”, jer se moralo gledati Topićevu nadmoć, zadarsku nemoć! K tomu uvukla se i nervoza u redove Zadra, vidjeli su da im moguća pobjeda klizi iz ruku, pa se moglo vidjeti nesportske pogreške, jednako i tehničke, ali i seriju Mege 12:1! Veliku ulogu u pobjedi odigrao je i Plavšić koji je u konačnici imao ukupan šut 11/11! Zakucavao je kako je htio, jer se lakoćom otvarao prostor za njega. Previše propuha u obrani donijelo je poraz!

02. lipanj 2024 01:48